Τρίτη 15 Μαΐου 2012

προβληματισμός τρίτης - ΟΙ ΑΛΒΑΝΟΙ ΦΕΥΓΟΥΝ ΑΠΟ ΜΟΝΟΙ ΤΟΥΣ

Καληνωρίσματα. Διάβαζα προ ημερών σε κάποιο ιστολόγιο την οργισμένη έκκληση του συντάκτη για να επιστρέψουν οι ξένοι σπίτι τους (στην πατρίδα τους) καθώς επιβαρύνουν την ήδη βεβαρημένη κατάσταση στην οποία έχει περιέλθει η χώρα μας.

Σε αυτό το σημείο όμως ας διαχωρίσουμε τους… ξένους στους αλβανούς και τους υπόλοιπους. Οι αλβανοί ήρθαν πρώτοι στην Ελλάδα και χωρίς να μπω σε λεπτομέρειες της εικοσαετούς παραμονής τους εδώ, θα έλεγα πως καθιερώθηκαν, έγιναν ένα με την κοινωνία, έστειλαν τα παιδιά τους στο σχολείο, έμαθαν να λένε χρόνια πολλά τα Χριστούγεννα και το Πάσχα, έμαθαν να γκρινιάζουν στις ουρές του δημοσίου και να βγαίνουν στα μπουζούκια. Έμαθαν να δουλεύουν με ή χωρίς ένσημα και να κάνουν οικογένειες μένοντας αρχικά σε υπόγεια κι ύστερα σε ευρύχωρα διαμερίσματα στις πόλεις ή τα χωριά. Πλέον μιλάνε άπταιστα ελληνικά με μια ελαφριά προφορά που δεν μας ξενίζει όταν έχουμε μάθει να ακούμε τους πακιστανούς, τους κινέζους και τους σύριους.

Οι αλβανοί λοιπόν δεν είναι οι κοινοί πεινασμένοι μετανάστες (πλέον). Και σίγουρα δεν έχουν ανάγκη (πλέον) να τους διώξουμε εμείς για να φύγουν. Τα χρήματα που έχουν βγάλει αυτά τα χρόνια στη χώρα μας αρκούν για μια άνετη ζωή στην Αλβανία κι έτσι σιγά-σιγά βλέποντας το οικονομικό αδιέξοδο της Ελλάδας αλλά και την τάση της αυξανόμενης ξενοφοβίας ελέω κρίσης από τους ντόπιους οι αλβανοί φεύγουν. Από μόνοι τους. Το στοιχεία επιβεβαιώνουν το αληθές αφού Τραπεζικές πηγές αναφέρουν ακόμη ότι τους τρεις πρώτους μήνες εκταμιεύτηκαν από τις τράπεζες στην Ελλάδα και μεταφέρθηκαν στις αλβανικές 510 εκατομμύρια ευρώ. Άλλα στοιχεία είναι η αύξηση των μαθητών σε αλβανικά σχολεία από μαθητές που μαθήτευαν σε ελληνικά σχολεία και η μείωση αλβανών τουριστών από και προς Αλβανία. Οι τελικοί αριθμοί μεταφράζονται σε εξακόσιους χιλιάδες αλβανούς που γυρίζουν πίσω.

Οι αλβανοί φεύγουν λοιπόν για τη χώρα τους όπου εκεί θα ζήσουν σε μια imageίσως πιο υποβαθμισμένη κοινωνία αλλά με πολύ καλύτερες περγαμηνές. Και τι αφήνουν πίσω τους; Για να δούμε… Αφήνουν πολλά ξενοίκιαστα σπίτια, αφήνουν πολλά μεροκάματα ελεύθερα και πολλές κενές θέσεις στα σχολεία. Τι σημαίνει αυτό; Σημαίνει πως οι πρώην τεμπέληδες έλληνες πρέπει να επιστρέψουν στα χωράφια, στις οικοδομές και ίσως αυτό να σημαίνει και μία νέα αναπτυξιακή ευκαιρία. Σημαίνει πως οι ιδιοκτήτες πρέπει να χαμηλώσουν τα ενοίκια για να μην μείνουν ανοίκιαστα τα σπίτια τους και οι έλληνες σιγά-σιγά βρίσκοντας δουλειά (κάποια στιγμή) να φύγουν από το πατρικό τους. Απλά πράγματα πάνω σε υγιείς βάσεις.

Με τους αλβανούς που βρίσκονται ακόμα στη χώρα μας, τους υπόλοιπους μετανάστες και εμάς τους ντόπιους, αυτή η χώρα πρέπει να ξεκινήσει από την αρχή. Είναι δύσκολο, μα δεν είναι αδύνατο. Δεν είναι δα πατριωτικό το θέμα, είναι ζήτημα επιβίωσης και άρα το κοινό καλό συμφέρει άπαντες.

ΠΡΟΣΘΕΣΤΕ ΤΟΝ ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΙΣΜΟ ΣΑΣ ΑΞΙΟΛΟΓΩΝΤΑΣ ΤΗΝ ΠΑΡΟΥΣΙΑ ΤΩΝ ΑΛΒΑΝΩΝ ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ :[

23 σχόλια:

  1. Συμφωνώ με το Αρθρο .....

    Την Καλημέρα μου.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. ευχαριστώ για τη συμμετοχή.
      Καλημέρα από το συννεφιασμένο Ηράκλειο :[

      Διαγραφή
  2. Είναι βέβαιο ότι η χώρα μας δε χρειάζεται πια -αν χρειάστηκε ποτέ- τον τεράστιο όγκο μεταναστών που συσσωρεύτηκε εδώ τα τελευταία 20 χρόνια. Δεν είμαι όμως σίγουρος για το αν όντως οι Αλβανοί φεύγουν ή όχι..σε κάθε περίπτωση πάντως, οι περισσότεροι αλλοδαποί που παραμένουν -διαφονώ με το διαχωρισμό σε Αλβανούς και άλλους- θα στραφούν στην εγκληματικότητα και τον παρασιτισμό..

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. υπάρχει σημαντικός διαχωρισμός ανάμεσα στους ευρωπαίους μετανάστες και τους ασιάτες ή αφρικανούς. Αναφέρομαι στην αξία της σημασίας της ζωής του ανθρώπου αλλά και στην γενικότερη κοινωνική κουλτούρα.
      Επίσης ας μην ξεχνάμε τους μετανάστες που ζουν, εργάζονται, έχουν επενδύσει και έχουν δημιουργήσει περιουσία και οικογένειες στην Ελλάδα και εκείνους που απλά "ζουν" στη χώρα καθαρίζοντας τζάμια στα φανάρια ως υποχείρια κυκλωμάτων :[

      Διαγραφή
    2. διαγραφή διπλότυπου σχολίου :[

      Διαγραφή
  3. Αυτό το σχόλιο αφαιρέθηκε από έναν διαχειριστή ιστολογίου.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Αυτό το σχόλιο αφαιρέθηκε από έναν διαχειριστή ιστολογίου.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Δεν κατάλαβα...ΓΙΑΤΙ διαχωρίζετε τους ξένους σε Αλβανούς και "άλλους"? το ότι έχουν άσπρο δέρμα σαν εσάς τους κάνει φίλους σας..ή μήπως οι συμμορίες με τα καλάσνικοφ, οι μεγαλέμποροι πρέζας κτλ είναι έγχρωμοι και έχω εγώ αρχωματοψία όταν βλέπω τηλεόραση? Το ζήτημα της μετανάστευσης είναι ενιαίο και όλοι οι μετανάστες είναι το ίδιο...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. στον άξονα που το θέτετε έχετε δίκιο.
      Εγώ έκανα όμως τον διαχωρισμό με βάση την εξοικείωση της συγκεκριμένης κοινωνικής ομάδας / εθνότητας μεταναστών στην ελληνική κοινωνία και τον τρόπο ζωής.
      Εκεί θα συμφωνήσετε μαζί μου, πως οι αλβανοί διαφέρουν :[

      Διαγραφή
  6. ΚΑΝΕΝΑΣ διαχωρισμός Γιάννη.. ζω παρέα με έγχρωμους εδώ και πάρα πολλά χρόνια και ποτέ δε μου δημιούργησαν προβλήματα.. τα μόνα προβλήματα που έχω αντιμετωπίσει με ξένους είναι με αυτούς που λες ότι έχουν "περιουσία και οικογένειες στην Ελλάδα"... που σου τρώνε τη σειρά στα δημόσια νοσοκομεία, που ισοπέδωσαν το κοινωνικό κράτος με μαϊμού επιδόματα και που κατά 60% τουλάχιστον αποτελούν τα κυκλώματα που αναφέρεις...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. μα ο διαχωρισμός που κάνω δεν είναι ρατσιστικός. Αφορά την εξοικείωση των μεταναστών στην ελληνική κοινωνία. Θα συμφωνείται πως οι αλβανοί αποτελούν μέρος της καθημερινότητας μας, άσχετα με το ποια είναι η άποψη μας για εκείνους ή τους άλλους :[

      Διαγραφή
  7. Αυτό το σχόλιο αφαιρέθηκε από έναν διαχειριστή ιστολογίου.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  8. Πράγματι οι Αλβανοί διαφέρουν ως προς την εξοικείωσή τους με τη λειτουργία της κοινωνίας μας, αλλά αυτό συνέβη μετά από 20 χρόνια παραμονής εδώ, όπως θα συνέβαινε με τον οποιονδήποτε άλλο μετανάστη... Κατά τα άλλα δεν έχω διαπιστώσει καμία αληθινή επιθυμία ενσωμάτωσης -πλην της οικονομικής-. Οι περισσότεροι έχουν από καχύποπτη έως εχθρική στάση απέναντί μας και όσο θα δυστυχούν οικονομικά θα γίνονται όλο και πιο βίαιοι, όπως αποδεικνύουν τα αστυνομικά δελτία καθημερινά. το ερώτημα λοιπόν "πόσους μετανάστες χρειαζόμαστε" αφορά όλους όσους βρίσκονται στην Ελλάδα σήμερα, ανεξαρτήτως καταγωγής και χρώματος...επίσης να σου πω ότι για κάθε έν έγχρωμο που πουλάει χαρτομάντηλα και καθαρίζει τζάμια υπάρχουν 2 που κάνουν βαρειές δουλειές στο χωράφι το θερμοκήπιο και το γιαπί για πολύ λίγα χρήματα (γι αυτό και τους εχθρεύονται οι μετανάστες από τα βαλκάνια) και ότι, στο κάτω-κάτω, αν η Ευρώπη δεν τους ήθελε στα πόδια της θα μπορούσε να αφήσει ήσυχες τις χώρες τους (βλ αποικιοκρατία, βομβαρδισμοί κ.τ.λ), έτσι δεν είναι?

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Γενικεύεις το θέμα και εγώ θα μείνω σε ότι γράφω στο θέμα, το οποίο είναι πως όντως οι αλβανοί έχουν πληγεί από την κρίση και τελικά φεύγουν από τη χώρα :[

      Διαγραφή
  9. Δίκιο έχεις...επί του προκειμένου λοιπόν, οι αλβανοί όντως έχουν μείνει άνεργοι, αλλά δεν υπάρχουν στατιστικά στοιχεία για να δούμε πόσοι έχουν φύγει. Άλλωστε η φυγή τους αναμένεται να κορυφωθεί τα επόμενα χρόνια (εκτός αν περάσει η κρίση, που δε νομίζω δηλαδή). Ελπίζω πάντως να βρούνε μια καλύτερη κατάσταση στην πατρίδα τους (γιατί αλλιώς θα μας ξανάρθουν έστω και ως κοινωνικά παράσιτα, να είσαι σίγουρος γι αυτό). Κατά τα άλλα χωρίς μετανάστες δε μένουμε, δυστυχισμένοι πάντα θα υπάρχουν..

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  10. Δεν συμφωνώ καθόλου με τα παραπάνω και ο λόγος είναι πόσοι έλληνες έχουν σκοτώσει απο το 1990 μέχρι σήμερα οι Αλβανοί!!!!Για πείτε μου!!!Ξέρεται!!!Μάλον ΟΧΙ!!!Εχω ακούσει και έχω διαβάσει ότι δεν υπάρχει μέρα που ένας αλβανός σε όλη τη Ελλάδα που να μην εγκληματεί!!!ΟΧΙ φίλε μου δεν τους θέλω τους μετανάστες.ΘΕΛΩ η Ελλάδα να ανοίκει στους Ελληνες.Για αυτό πολέμησαν οι προγονοί μας.ΑΡΚΕΤΑ.Θέλω το παιδί μου να βγαίνει ελεύθερο έξω και να μην φοβάται μην πέσει θύμα σαν τη πάρο σαν το καντάρη και πόσα ακόμα εγκλήματα έχουν γίνει στη Ελλάδα.Οι ξένοι μόνο σαν τουρίστες στη Ελλάδα.Δεν έχω χρήματα ούτε για τα τζαμιά τους ούτε για τις φυλακές να τους ταίζω.Οι αλλοδαποί δυστιχώς περισσότερα κακά μας προσφέρανε παρά καλά..Η πολιπολιτισμικότητα απέτυχε.Και οι μετανάστες να πάνε να κάνουν τη επαναστασή τους στη χώρα τους.Η ΕΛΛΑΔΑ ΣΤΟΥΣ ΕΛΛΗΝΕΣ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. είναι μία άποψη και είναι σεβαστή. Όμως επειδή συναναστρέφομαι με αλβανούς όπως επίσης εγώ ο ίδιος υπήρξα μετανάστης σε μία ξένη χώρα, δεν μπορώ να μην κάνω την διάκριση των ανθρώπων που βρίσκονται νόμιμα στην χώρα μας για να εργαστούν, είτε αυτοί λέγονται αμερικανοί αθλητές είτε αλβανοί εργάτες και εκείνων που ζουν παράνομα προωθώντας το παρεμπόριο και την εγκληματικότητα.
      Ευχαριστώ για τη συμμετοχή σου!

      Διαγραφή

Προβληματίστηκες; σχολίασε το