Τρίτη 26 Ιουνίου 2012

προβληματισμός τρίτης ~ ΕΥΤΥΧΙΣΜΕNOI ΥΠΑΛΛΗΛΟΙ ΦΤΙΑΧΝΟΥΝ ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΙΚΕΣ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ

Καληνωρίσματα. Διάβαζα τις προάλλες μερικές ενδιαφέρουσες διαφορές στον τρόπο που λειτουργούν μερικές ομοειδείς επιχειρήσεις. Για imageπαράδειγμα, εντύπωση μου προκάλεσε πως στην Apple οι υπάλληλοι δεν συζητούν μεταξύ τους και δεν καλλιεργούν κανένα κλίμα συνεργασίας. Αν κάποιος μιλήσει στον οποιοδήποτε για την εργασία του θα απολυθεί έτσι απλά. Αντίθετα στην Google τα πράγματα είναι τελείως διαφορετικά. Οι υπάλληλοι εργάζονται σε ομάδες, κάθονται σε μεγάλα γραφεία ώστε να χωρούν περισσότεροι. Έχουν μεγάλα διαλείμματα ώστε να συζητούν μεταξύ τους και να έχουν όσο το δυνατό περισσότερη έμπνευση!

Σε μια εταιρεία με το άγχος της παραγωγής θα μπορούσε το δεύτερο παράδειγμα να μην ενδείκνυται όμως τα αποτελέσματα εντάσσουν την Google ανάμεσα στις πιο παραγωγικές εταιρείες παγκοσμίως με πλούσια γκάμα νέων προϊόντων ιδιαίτερα τα τελευταία χρόνια. Μήπως αυτό μας αναγκάζει να αναθεωρήσουμε τις απόψεις μας περί διοίκησης του προσωπικού. Μέχρι όμως ποιο σημείο μπορούμε να αναθεωρήσουμε;

Για παράδειγμα αν ο υπάλληλος μπαίνει κρυφά στον λογαριασμό του στο facebook, αυτό θα μπορούσε να με εξοργίσει! Μήπως όμως έτσι θα νοιώθει πιο οικεία έχοντας επαφή με αγαπημένα του πρόσωπα και άρα ίσως γίνει πιο αποτελεσματικός; Είναι κάτι σαν αυτό που συναντούσαμε παλιά με τους εργαζόμενους να παίζουν πασιέντζα στο γραφείο. Ίσως η λύση βρίσκεται κάπου αλλού. Ίσως πρέπει να εντείνουμε τις κοινωνικές σχέσεις των εργαζομένων μεταξύ τους ή με τους πελάτες τους.

Άλλωστε πολλές φορές οι άνθρωποι έχουν ανάγκη από κινήσεις εντυπωσιασμού για να κινητοποιηθούν. Το κίνητρο είναι πράγματι ισχυρός παράγοντας στον τομέα της αποδοτικότητας. Είτε μιλάμε για “μπράβο” επιβράβευσης, είτε για την διάκριση “υπάλληλος του μήνα”, είτε απλά για μια ιδιαίτερη συζήτηση στην οποία ο εργοδότης θα πλέξει το εγκώμιο του υπαλλήλου του, πολλές φορές το κίνητρο δεν χρειάζεται να είναι χρήματα.

Σίγουρα είναι εύκολο να κάνεις τον υπάλληλο σου ευτυχισμένο, όμως κατά πόσο οι ευτυχισμένοι υπάλληλοι παράγουν καλύτερα προϊόντα; Και πόσο σκόντο είμαστε διατεθειμένοι να κάνουμε προκειμένου να το διαπιστώσουμε;

ΠΡΟΣΘΕΣΤΕ ΤΟΝ ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΙΣΜΟ ΣΑΣ ΠΡΟΤΕΙΝΟΝΤΑΣ ΛΥΣΕΙΣ ΓΙΑ ΕΥΤΥΧΙΣΜΕΝΟΥΣ ΕΡΓΟΔΟΤΕΣ ΚΑΙ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΥΣ :[
a few
επίρρημα: a few

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Προβληματίστηκες; σχολίασε το