Τρίτη 26 Ιουνίου 2012

εκ-παιδεύovτας το αύριο ~ όταν δεν τρώει το φαγητό του

μία μητέρα περι-γράφει πως είναι να μεγαλώνεις την αυριανή γενιά, σήμερα

Τα μωράκια συνήθως από τον έκτο μήνα της ζωής του και μετά εντάσσουν στην διατροφή τους την στερεά τροφή. Και οι μητέρες, ειδικά εκείνες που θηλάζουν, αρχίζουν να νιώθουν ότι μπορούν πιο εύκολα να αφήνουν το παιδί τους με τον μπαμπά ή με κάποιο άλλο συγγενικό πρόσωπο μιας και η παρουσία τους δεν είναι υποχρεωτική, όπως προηγουμένως. Αυτό ισχύει αν το μωράκι μας είναι καλόφαγο και τρώει το φαγητό του με ευχαρίστηση και χωρίς κανένα πρόβλημα. Όμως υπάρχουν και παιδάκια τα οποία δεν μπορούν εύκολα να μεταβούν στο στάδιο ταΐσματος με το κουτάλι και παιδεύουν τους γονείς τους. Πιστέψτε με είναι πολύ άσχημο να προσπαθείς μια ώρα να το κάνεις να ανοίξει το στόμα του να φάει και στο τέλος να κλαίει. Δεν είναι μόνο ότι δεν τρώει το φαγητό του αλλά και ότι οι μητέρες αισθάνονται άσχημα, νευριάζουν και χάνουν την ψυχραιμία τους.

Δεν είναι λίγες οι φορές που έχω αισθανθεί πολύ άσχημα, σε σημείο να πάθω νευρικό κλονισμό, διότι η μικρή μου δεν άνοιγε το στόμα της να φάει. Θύμωνα και προσπαθούσα να σκεφτώ τι είναι αυτό που την κάνει να μην θέλει να φάει και αν ευθύνομαι εγώ για αυτή της την στάση.

Συζητώντας το με τον παιδίατρο μου έλεγε και μου λέει πάντα ότι το παιδί θα φάει όσο θέλει. Δεν χρειάζεται να έχουμε μονίμως μια ζυγαριά μπροστά μας και να γινόμαστε υπερβολικοί με τα γραμμάρια που έφαγε. Καλό είναι να βλέπουμε την γενικότερη εικόνα του παιδιού μας δηλαδή αν αναπτύσσεται σωστά. Επίσης, αν υπάρχουν περίοδοι που τρώει το φαγητό του ή αν είναι μια μόνιμη κατάσταση η άρνηση στην τροφή. Σημαντικό είναι να μην έχουμε άγχος την ώρα που ταίζουμε το παιδί διότι αισθάνεται την εσωτερική μας κατάσταση και μπορεί να του μεταδώσουμε άσχημα συναισθήματα με αποτέλεσμα να μην φάει. Καλό θα είναι να μην υπερβαίνουμε τα 30 λεπτά ανά γεύμα διότι και εμείς κουραζόμαστε με αποτέλεσμα να χάνουμε την ψυχραιμία μας αλλά και το παιδί κουράζεται, πεισμώνει και αντί να του δημιουργήσουμε ένα ευχάριστο κλίμα για να φάει πετυχαίνουμε ακριβώς το αντίθετο. Αποστροφή από το φαγητό. Πολλοί γονείς προσπαθώντας να βάλουν σε πρόγραμμα στο παιδί τους μπορεί να το ταίζουν ώρες που εκείνο δεν πεινάει με αποτέλεσμα να μην σιτίζεται σωστά.

Οι ειδικοί επίσης λένε να μην ετοιμάζουμε στο παιδί μας κάτι άλλο να φάει αλλά να του δώσουμε να καταλάβει ότι αυτό είναι το φαγητό για σήμερα και αν προτιμάει κάτι άλλο να μας το πεί για να το ετοιμάσουμε μια άλλη μέρα. Διότι πολλές φορές μέσα από την άρνησή του για φαγητό δοκιμάζει τα όρια μας και προσπαθεί να μας επιβληθεί. Καλό είναι να εμπλουτίζουμε το καθημερινό του διαιτολόγιο με διάφορες τροφές. Αν δεν του αρέσει για παράδειγμα το μήλο καλό είναι να το ρωτήσουμε πιο φρούτο του αρέσει παρά να μην φάει καθόλου φρούτο. Εύχομαι να τρώνε ευχάριστα τα αγγελούδια σας και να μη σας παιδεύουν.

the
αντωνυμία: it
μετάβαση στον προβληματισμό της ημέρας 
μετάβαση στον προβληματισμό της ημέρας

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Προβληματίστηκες; σχολίασε το