Τρίτη 19 Ιουνίου 2012

προβληματισμός τρίτης ~ OTAΝ Η ΠΟΛΙΤIKH ΜΠΛΕΚΕΙ ΣΤΟΝ ΑΘΛΗΤΙΣΜΟ ΠΡΟΚΥΠΤΕΙ Η ΟΥΚΡΑΝΙΑ

Καληνωρίσματα. Αυτή την περίοδο η Ουκρανία έχει κάθε λόγο να αισθάνεται εθνικά περήφανη καθώς συνδιοργανώνει το Ευρωπαϊκό Πρωτάθλημα Ποδοσφαίρου μαζί με την Πολωνία, την μεγαλύτερη πληθυσμιακά χώρα της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Ο ενθουσιασμός είναι μεγάλος για όλη τη γηραιά ήπειρο καθώς παραδοσιακά ακόμα και η πολιτική κάνει μια στάση στη διοργανώτρια χώρα για να γιορτάσει στην γιορτή του αθλητισμού και του πολιτισμού.

Φέτος όμως τα πράγματα είναι διαφορετικά. Η πολιτική είναι η αφορμή να τιναχτεί στον αέρα η εγκυρότητα της διοργάνωσης ακριβώς εξαιτίας ενός αμιγώς πολιτικού ζητήματος. Πρόκειται για την φυλάκιση της τέως πρωθυπουργού της Ουκρανίας Γιούλια Τιμοσένκο η οποία κρατείται στις φυλακές της χώρας της υπό αντίξοες συνθήκες από την ηγεσία της χώρας, έχοντας μάλιστα καταγγείλει ξυλοδαρμό και κακοποίηση. Είναι προφανές πως είναι ανήκουστο σε μια ευρωπαϊκή χώρα όπως η Ουκρανία να συμβαίνουν τέτοιες αποτρόπαιες πράξεις.

Πράξεις που εδώ και καιρό καταδικάζει η κοινή γνώμη μέσω αρμοδίων imageοργάνων. Καταδικάζει όλος ο πολιτικός κόσμος μέσω της Ευρωπαϊκής Ένωσης, αλλά και άλλων ευρωπαϊκών και μη, φορέων. Το γεγονός της ποδοσφαιρικής διοργάνωσης όμως προσφέρει μια μοναδική ευκαιρία να στραφούν τα φώτα της δημοσιότητας και στην Ουκρανία και στα πολιτικά της ζητήματα. Δεκάδες ηγέτες έχουν ακυρώσει τα προγραμματισμένα ταξίδια τους στο Κίεβο για διάφορες συνόδους, όμως αίσθηση προκαλεί η άρνηση κορυφαίων πολιτικών προσώπων όπως η Μέρκελ, ο Μπαρόζο και άλλοι, να παραβρεθούν στα γήπεδα της Ουκρανίας, πρόσκληση που λαμβάνουν από την ίδια την Ευρωπαϊκή Ποδοσφαιρική Ομοσπονδία (UEFA).

Λέω πάντα πως όταν η πολιτική μπλέκεται στον αθλητισμό, βγαίνουν και οι δύο χαμένοι, όμως αυτή τη φορά το πολιτικό μήνυμα είναι ηχηρό και η αιτία της παρέμβασης αναγκαία υπέρ του δέοντος. Η Τιμοσένκο πρέπει να απελευθερωθεί και η Ουκρανία να επανακτήσει τις καλές της σχέσης με την Ευρώπη και τη διεθνή κοινότητα. Είναι προς το συμφέρον όλων. Κανείς δε θέλει να χαλάσει η γιορτή του ποδοσφαίρου για την ντροπή της πολιτικής.

ΠΡΟΣΘΕΣΤΕ ΤΟΝ ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΙΣΜΟ ΣΑΣ ΚΑΙ ΓΡΑΨΤΕ ΓΕΝΙΚΑ ΓΙΑ ΤΗ ΣΧΕΣΗ ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΥ ΚΑΙ ΠΟΛΙΤΙΚΗΣ :[

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Προβληματίστηκες; σχολίασε το