Τρίτη 19 Ιουνίου 2012

εκ-παιδεύovτας το αύριο ~ αφορμές εθνικής περηφάνιας στα παιδιά

μία μητέρα περι-γράφει πως είναι να μεγαλώνεις την αυριανή γενιά, σήμερα

Με αφορμή το όνειρο που ζουν οι Έλληνες διεθνείς ποδοσφαιριστές μας και εμάς που χορεύουμε στο ρυθμό του EURO με μια βαθειά επιθυμία να κατακτήσουμε και το 2012 το τιμημένο, εμπνεύστηκα τούτο το άρθρο. Το Σάββατο κρατούσα αγκαλιά την μικρή μου και πηγαίναμε για το καθιερωμένο βραδυνό μπανάκι όταν ο Καραγκούνης έβαλε το γκόλ και αυθόρμητα της κουνούσα τα χέρια πανηγυρίζοντας και εκείνη γελούσε σα να καταλάβαινε απόλυτα το τι σημαινε αυτό το γκολ για την Ελλάδα. Εκείνη τη στιγμή αυθόρμητα μου πέρασε από το μυαλό μου το πώς μεγαλώνουμε τα παιδιά μας όσον αφορά τη χώρα που ζουν και αν είναι υπερήφανα για αυτή. Ξερετε στεναχωριέμαι πολύ γιατί ακούω πολλούς ανθρώπους να λένε "στην Ελλάδα μένουμε" και "τι περιμένεις" κτλ.. λές και η Ελλάδα δεν είμαστε εμείς οι ίδιοι και τα παιδιά μας. Λες και αυτή την κατάσταση στην Ελλάδα δεν τη διαμορφώσαμε εμείς και οι προηγούμενες γενιές και δεν πληρώνει τα λάθη των προηγούμενων γενιών η δική μας γενιά και η γενιά των παιδιών μας. Στεναχωριέμαι πολύ διότι δυστυχώς δεν μεγαλώνουμε τα παιιδά μας μαθαινοντας τα να αγαπούν τον τόπο τους, να αγαπούν τα μνημεία που προκαλούν θαυμασμό σε όλον τον κόσμο, αντ' αυτού τα μαθαίνουμε να γκρινιάζουν. Να μη βλέπουν τις ομορφιές και να έχουν μια ξενομανία λες και στο εξωτερικό όλα λειτουργού σαν ένα καλοκουρδισμένο ρολόι. Και πιστέψτε με οτι δεν είναι έτσι, έχοντας ζήσει στο εξωτερικό, μπορώ να το πω με βεβαιότητα.

Ας μάθουμε στα παιδιά μας να προσέχουν την πλατεία που πάνε και παίζουν όπως προσέχουν το σπίτι τους. Γιατί και αυτό θα είναι το σπίτι τους για μεγάλο διάστημα και γιατί εκεί θα παίζουν σήμερα, αύριο θα κάνουν ποδήλατο και πιο μετά θα πηγαίνουν τα δικά τους παιδιά να παίζουν. Ας τα μάθουμε να συμπεριφέριφέρονται με όμορφο τρόπο στα λουλούδια και στα δέντρα της περιοχής τους, να μη πετάνε σκουπίδια, να ενημερώνουν τους γονείς τους αν δουν άσχημες συμπεριφορές από άλλα παιδάκια και να προασπίζοται το δίκαιο. Αν τα μάθουμε να προσέχουν τα μικρά πράγματα και μεγαλώνοντας θα προσέχουν και τα μεγάλα... Ας τα μάθουμε να αγαπούν την Ελλάδα μας και να είναι υπερήφανα για αυτή όχι μόνο για το παρελθόν αλλά και για ενα ομορφο μέλλον που σε εκείνα έμελλε ο κλήρος να φτιάξουν. Καλό απόγευμα!!!

μετάβαση στον προβληματισμό της ημέρας 
μετάβαση στον προβληματισμό της ημέρας

2 σχόλια:

  1. pos na kanoume ta paidia mas e8nika perifana otan mono mizeria mas kernaei h xwra mas?

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Μίζερη καταντήσαμε εμείς τη χώρα μας με τα δικά μας λάθη και τις δικές μας λάθος επιλογές επι σειρά ετών. Η χώρα καλή είναι, όχι όμως και οι κυβερνόντες και όλοι εμείς μαζί που μαζί τα φάγαμε.
    Έχουμε πολλά καλά αρκεί να τα δούμε και να τα βλέπουμε και να μην καταντάμε γκρινιάρηδες. Αγάπη έχουμε τότε όλα τα έχουμε..

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Προβληματίστηκες; σχολίασε το