Πέμπτη 5 Ιουλίου 2012

προβληματισμός πέμπτης ~ Η ΚΡΙΣΗ τΟΥΡΚΙΑΣ ΚΑΙ ΣΥΡΙΑΣ ΑΛΛΑΖΕΙ ΤΑ ΔΕΔΟΜΕΝΑ ΣΤΗ ΜΕΣΟΓΕΙΟ

Καληνωρίσματα. Εδώ και μέρες στην Ανατολική Μεσόγειο διεξάγεται ένα θρίλερ με πολεμικές προεκτάσεις. Φυσικά αν κάτι γίνεται στην Ανατολική Μεσόγειο, τότε σίγουρα αφορά την Ελλάδα. Παρακάτω θα δούμε πως.

Ας ξεκινήσουμε με το γεγονός καθεαυτό. Οι συριακές imageδυνάμεις κατέρριψαν ένα αεροπλάνο της τουρκικής αεροπορίας το οποίο όπως γνωρίζουμε καλά, παραβίαζε τον συριακό εναέριο χώρο (όχι, δεν τα κάνουν μόνο στην Ελλάδα αυτά). Το γεγονός ήταν απλά μια αφορμή. Οι τούρκοι εδώ και πολλά χρόνια αναζητούν τρόπους να συγκρούονται με τους γείτονές τους. Και τι γείτονες! Πεντακόσια πενήντα ολόκληρα μίλια συνόρων έχουν οι δύο χώρες ανάμεσά τους. Και όπως συνηθίζεται στην Ανατολή αυτός δεν είναι παράγοντας συνεργασίας, μα αιώνιων συγκρούσεων!

Κατά την περίοδο του ψυχρού πολέμου η Συρία αποτελούσε ορμητήριο των ρώσων, ενώ η τουρκία ήταν ήδη μέλος του ΝΑΤΟ και οι μεταξύ τους συγκρούσεις δεν ήταν απλά πλαισιωμένες από τις μητέρες δυνάμεις, αλλά χαρακτηρίζονταν από τοπικιστικό μίσος του ενός προς τον άλλον. Με τις δύο πλευρές να είναι εξοικειωμένες στον πόλεμο το τέλος του, έφερε νέο μοτίβο συγκρούσεων και νέες αφορμές συρράξεων. Ο λόγος ήταν πως οι κούρδοι που αργότερα έφτιαξαν την τρομοκρατική οργάνωση του PKK, βρήκαν καταφύγιο στη Συρία την οποία χρησιμοποίησαν σαν ορμητήριο για τις επιθέσεις τους, ανάμεσα στις οποίες συγκαταλέγονται πλειάδα επιθέσεων με αμέτρητους νεκρούς. Οι τούρκοι φυσικά δείχνουν πιο δυνατοί αφού είτε ως αντίποινα, είτε κατά άλλες ανεξήγητες αιτίας, κάνουν επιθέσεις σε στρατιωτικούς στόχους στην Συρία. Κάτι σαν μία μορφή πολέμου δηλαδή.

Βαριά κουβέντα βέβαια ο πόλεμος και το τελευταίο διάστημα ακούγεται πολύ. Βλέπετε, οι τούρκοι έχουν παραταχθεί κατά μήκος των συνόρων με την εξελιγμένη πολεμική τους μηχανή να επιδεικνύεται με κάθε μεγαλοπρέπεια και κυρίως με τους στρατιώτες σε πλήρη ετοιμότητα να επέμβουν. Στον αντίποδα οι σύριοι απειλούν πως αν δεχθούν κάποιου είδους επίθεση, η αντίδραση τους θα είναι καταιγιστική… Σε αυτές τις περιπτώσεις, συνήθως μπλοφάρουν, όμως ανεξάρτητα του ποιος θα κερδίσει σε έναν τέτοιο πόλεμο, ποιος από τους γείτονες έχει όρεξη να προσέχει για… αδέσποτες σφαίρες;

Σίγουρα όχι η Ελλάδα που έχει τόσα αλλά για να ασχοληθεί αυτήν την εποχή κι όμως πλέον βρίσκεται σε πλήρη επιφυλακή αφού λίγο πιο πέρα οι τούρκοι είναι πάνοπλοι και σε εξαιρετική ετοιμότητα, μεταξύ άλλων και στην αεροπορία η οποία στο μεταξύ θα δοκιμαστεί στο Αιγαίο με υπερπτήσεις και μαζί θα δοκιμάσει τα νεύρα των ελλήνων πιλότων. Οι πολεμικοί αναλυτές δηλώνουν με σιγουριά πως επί της ευκαιρίας, οι τούρκοι θα βρουν την ευκαιρία να προκαλέσουν την Ελλάδα και να κάνουν επίδειξη ισχύς στην καλύτερη περίπτωση ή να δημιουργήσουν ένα θερμό επεισόδιο, στην χειρότερη.

Στο μεταξύ, το παιχνίδι παίζεται σε διπλωματικό επίπεδο και είμαι σίγουρος πως οι αμερικανοί σε επίπεδο ΝΑΤΟ δέχονται πιέσεις από τους τούρκους συμμάχους να συμμετέχουν σε μια ενδεχόμενη επίθεση στη Συρία. Αντίθετα το ΝΑΤΟ αποθαρρύνει μια τέτοια επίθεση, κερδίζοντας χρόνο έως ότου παγώσει το ζήτημα, κάτι που όλοι ευχόμαστε. Όμως η τουρκική μηχανή του πολέμου, μήπως επέστρεψε; (μπα)!

ΠΡΟΣΘΕΣΤΕ ΤΟΝ ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΙΣΜΟ ΣΑΣ ΑΦΟΥ ΠΡΟΒΛΕΨΕΤΕ ΤΟ ΜΕΛΛΟΝ ΤΗΣ ΚΡΙΣΗΣ :[

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Προβληματίστηκες; σχολίασε το