Πέμπτη 30 Αυγούστου 2012

προβληματισμός πέμπτης ~ ΚΑΤΑΠΟΛΕΜΑΜΕ ΤΗ ΒΙΑ ΜΕ ΜΙΑ ΠΟΛΥΧΡΩΜΗ KEPΚΙΔΑ

Καληνωρίσματα. Το ζήτημα της βίας απασχολεί εδώ και χρόνια πολλές πτυχές του αθλητισμού με αξιοσημείωτο σταθμό την Ελλάδα όπου τα κρούσματα είναι σφοδρά.

Πολλές προσπάθειες πάταξης της βίας έχουν ξεκινήσει στην Ελλάδα και το εξωτερικό, μα συνήθως τα αποτελέσματα δεν είναι τα αναμενόμενα, ιδιαίτερα όταν οι αποφάσεις δεν εφαρμόζονται αποφασιστικά. Πόσοι και πόσοι νόμοι δεν εξαγγέλθηκαν στην Ελλάδα με το αποτέλεσμα ωστόσο να παραμένει το ίδιο. Η μοναδική εξαίρεση ίσως είναι η απαγόρευση των φιλοξενούμενων φιλάθλων στην αντίπαλη έδρα, κάτι το οποίο όμως είναι τόσο μακριά από τα υγιή αθλητικά πλαίσια, που πάντως ακόμα κι αυτό ημίμετρο θεωρείται αν σκεφτεί κανείς ότι εφαρμόζεται κατά περιπτώσεις.

Κι ενώ όλοι αναφέρονται στο γεγονός, μα κανείς δεν συμβάλλει στην ουσιαστική επίλυση, μία ιδέα γεννήθηκε και imageδείχνει να έχει μεγάλη απήχηση. Πρόκειται για την πρόταση “Πάμε γήπεδο” στην οποία ο κάθε ενδιαφερόμενος φίλαθλος εγγράφεται ηλεκτρονικά. Όταν διεξάγονται διάφορες αθλητικές δραστηριότητες, κατόπιν συνεννόησης το “πάμε γήπεδο” δεσμεύει στο κάθε γήπεδο ένα μέρος κερκίδας για να χρησιμοποιήσουν τα μέλη του. Ως τώρα, 3160 φίλαθλοι ανεξάρτητα από την ομάδα που υποστηρίζουν, αποτελούν μέλος της πολύχρωμης αυτής κερκίδας. Το ζητούμενο εδώ δεν είναι ο ανταγωνισμός, αλλά ο συναγωνισμός και η διασκέδαση. Η πρόταση αυτή φιλοδόξει να αποκτήσει περισσότερα μέλη που θα συμμετέχουν με την παρουσία τους στην πολύχρωμη κερκίδα, διδάσκοντας φίλαθλο πνεύμα και εκθέτοντας τους ταραξίες των ελληνικών γηπέδων.

Όλοι συμφωνούμε πως το πρόβλημα της βίας, είναι κοινωνικό και προέρχεται από την οικογένεια, τις παρέες, τα πρότυπα, το περιβάλλον γενικότερα. Κάπως όμως πρέπει να αλλάξει αυτό το κατεστημένο και να δημιουργηθεί η παιδεία που θα εξαφανίσει τέτοιες καταστάσεις. Το “πάμε γήπεδο” είναι μία φιλότιμη ιδέα προς αυτήν την κατεύθυνση και όλοι εμείς έχουμε χρέος αφενός να στηρίξουμε αυτήν την πρόταση και αφετέρου να συμβάλλουμε κι εμείς πιο δραστήρια στην εξάπλωση αυτής και άλλων ιδεών.

ΠΡΟΣΘΕΣΤΕ ΤΟΝ ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΙΣΜΟ ΣΑΣ ΑΦΟΥ ΠΡΟΤΕΙΝΕΤΕ ΙΔΕΕΣ ΚΑΤΑΠΟΛΕΜΗΣΗΣ ΤΗΣ ΒΙΑΣ :[

2 σχόλια:

  1. Υπάρχει ένα και μόνο μέτρο της αντιμετώπισης της βίας στα γήπεδα θα πρέπει με το που θα γίνει η παραμικρή φασαρία σε κάποιον αγώνα, να σταματάνε ΟΛΟΙ οι αγώνες -σε οποιαδήποτε κατηγορία- και να αναβάλλονται ΤΑ ΠΑΝΤΑ για τον επόμενο χρόνο.
    Είναι το μοναδικό (και ανεφάρμοστο) μέτρο που θα μπορούσε να σταματήσει την βία στον αθλητισμό.
    Όλα τα άλλα είναι "άλλα λόγια για να αγαπιόμαστε".

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. δεν διαφωνώ πως αυτό που γράφεις μπορεί να έχει αποτέλεσμα, όμως δεν μπορείς να σταματήσεις για έναν ολόκληρο χρόνο την εργασία, την διασκέδαση, την ψυχαγωγία, το μεροκάματο του 98% του πληθυσμού (που ασχολείται άμεσα ή έμμεσα με το άθλημα), εξαιτίας του 2% που δημιούργησε την φασαρία.
      Τελικά έχεις πετύχει μεγαλύτερη ζημιά απ' ότι το κέρδος σου :[

      Διαγραφή

Προβληματίστηκες; σχολίασε το