Παρασκευή 31 Αυγούστου 2012

προβληματισμός παρασκευής ~ ΜΥΘΟΣ ΑΥΓΟΥΣΤΟΥ: ΑΝΑΖΗΤΩΝΤΑΣ TON ΥΠΟΠΤΟ

Μια φορά σε έναν καιρό στο Ηράκλειο, η μουσική μόλις που imageακουγόταν έξω από το ακριβό διαμέρισμα στα προάστια. Η πόρτα άνοιξε και μια γυναικεία φιγούρα ξεπρόβαλε δεχούμενη έναν άντρα ντυμένο με στρατιωτική σχολή. Η γυναίκα αν και με πολύ προκλητικά ρούχα αποκαλύφθηκε δείχνοντας πως είναι άντρας τραβεστί.

Οι δύο άντρες αφού ξεκίνησαν με διάφορες χειρονομίες κατέληξαν να δοκιμάζουν σεξουαλικά παιχνίδια και να υποδύονται ρόλους. Σε έναν από αυτούς, ο οικοδεσπότης άρχισε να ανεβοκατεβάζει το φερμουάρ από κάτι σαν σάκο με σκληρές γωνίες, όμως ο φίλος του τον μετέφερε στην τουαλέτα όπου οι δυο τους κατέληξαν στη μπανιέρα απολαμβάνοντας ένα ζεστό μπάνιο.

Λίγες ώρες αργότερα, η μουσική συνέχιζε να παίζει όμως η ώρα είχε περάσει καθώς ήταν περασμένα μεσάνυχτα. Η συνήθως ήσυχη γειτονιά στην περιοχή θορυβήθηκε από την παρατεταμένη μουσική. Κάποιοι δεν έδωσαν συνέχεια καθώς σίγουρα θα δικαιολογούσαν μία συνάντηση φίλων. Δεν ήταν όμως όλοι το ίδιο υπομονετικοί καθώς σύντομα κάλεσαν την αστυνομία.

Οι αστυνομικοί του τοπικού τμήματος διεξήγαγαν έρευνα ρουτίνας. Το θύμα είχε χωθεί στον σάκο, είχε τραβήξει προς τα μέσα το φερμουάρ και είχε πεθάνει από ασφυξία. Καθαρή περίπτωση αυτοκτονίας για την αστυνομία στην οποία έδειχνε να συνηγορεί και ο ιατροδικαστής, όμως το μυστήριο της ταυτότητας του θύματος περιέπλεκε τα πράγματα. Οι γείτονες κατέδειξαν στα όργανα πως το θύμα ήταν αλλοδαπός όμως η ταυτότητά του έγραφε Αντρέας Τσακαλάκης. Τι όμως κρυβόταν πίσω από την ασάφεια της ταυτότητας του θύματος;

Την απάντηση έδωσε ο Υπουργός Προστασίας του Πολίτη ο οποίος εκείνο το βράδυ πήρε εσπευσμένα τον αρχηγό της Αστυνομίας στην Κρήτη. “Είχα επικοινωνία με έναν ρώσο αξιωματούχο. Εχθές, πέθανε ένας άντρας αγνώστου προέλευσης. Θα δώσεις την υπόθεση στην Μονάδα Ανεξιχνίαστων Εγκλημάτων Κρήτης. Μου ζήτησε να βάλω τους καλύτερους και γι’ αυτό σε καλώ. Μην μου κάνεις ερωτήσεις γιατί δεν έχω απαντήσεις”. Ο υπουργός φαινόταν ιδιαίτερα αγχωμένος, όμως η εντολή ήταν ξεκάθαρη.

Η Μ.Α.Ε.Κ. συγκροτήθηκε με σκοπό την εξιχνίαση της δολοφονίας του αγνώστου, όμως σε κανέναν δεν άρεσε που άλλοι είχαν ερευνήσει νωρίτερα την υπόθεση, καθώς είχε ήδη χαθεί πολύτιμος χρόνος ενώ ποιος  ξέρει αν κάποιο στοιχείο παραποιήθηκε;
Ας δούμε τα δεδομένα για να μην μπερδευτούμε. Έχουμε μαρτυρίες πως το τελευταίο βράδυ ο άντρας είχε μουσική από νωρίς στο διαμέρισμά του ενώ αργότερα ένας άντρας εισήλθε σε αυτό. Σύμφωνα με την ιατροδικαστική εξέταση ο άντρας είχε δεχτεί σεξουαλική εισχώρηση ενώ και ο ίδιος φέρεται να έχει συνουσιαστεί. Το τελευταίο, μας φανερώνει πως δεν βιάστηκε, ήταν ομοφυλόφιλος. Πρέπει λοιπόν να εξετάσουμε αν ο τύπος δολοφονήθηκε από κάποιον αντίζηλο, πιθανό σε κάποιον καυγά. Όμηρε, θέλω να αναλάβεις να ερευνήσεις το σεξουαλικό περιβάλλον του θύματος”. Ο Θαλασσινός συνέχισε: “Οι γείτονες αναφέρουν πως το θύμα ήταν αλλοδαπός, όμως η ταυτότητα του είναι ελληνικότατη. Ας μάθουμε από που κρατάει η σκούφια του. Ουρανία, αυτό είναι για σένα. Θα σημειώσω και κάτι ακόμα. Ο ιατροδικαστής μιλάει για αυτοκτονία, όμως εγώ δεν έχω πειστεί ακόμα. Όπως προχωράει η έρευνα θα επικοινωνούμε ώστε να συνθέσουμε το πάζλ. Καλή τύχη”.

Ο Θαλασσινός επέστρεψε στο σπίτι του θύματος και ο Κανόμπης μεταφέρθηκε στην γύρω περιοχή. Μίλησε με γείτονες και βρήκε άτομα με τα οποία είχε βρεθεί τελευταία. Ο Τσακαλάκης δεν έδειχνε να έχει επαφές με πολύ κόσμο καθώς διατηρούσε χαμηλό προφίλ. όμως αυτό δεν είναι παράξενο για έναν ομοφυλόφιλο σε μία μικρή πόλη. Η έρευνα του τον οδήγησε σε ένα μπαρ στο οποίο συχνάζουν imageομοφυλόφιλοι. Ο ιδιοκτήτης φρόντισε σύντομα να ξεκαθαρίσει τη θέση του: “Η αλήθεια είναι πως έχω πολλούς ομοφυλόφιλους θαμώνες, όμως σε καμία περίπτωση δεν είμαι μπαρ για ομοφυλόφιλους. Δε θέλω να ρισκάρω τη φήμη μου διότι κυκλοφορούν πολλοί ρατσιστές εκεί έξω που θα έκαναν ζημιά στο μαγαζί. Σας παρακαλώ να προστατεύσετε αυτήν την μυστικότητα για λόγους ασφαλείας. Εγώ θα σας πω ότι χρειάζεστε. Το παλικάρι το είδα στις εφημερίδες. Σας λέω με σιγουριά πως είναι ομοφυλόφιλος και μάλιστα πολύ ενεργός. Στο μπαρ συχνά ενοχλούσε πελάτες, ενώ δε δίσταζε να δοκιμάζει διάφορα παιχνίδια μαζί τους. Δε θα μου έκανε καθόλου εντύπωση να πήγαινε συχνά σπίτι του με άλλους άντρες”.

Ο Κανόμπης επέστρεψε στο σπίτι του θύματος έχοντας μια ιδέα για τις σεξουαλικές προτιμήσεις του. Εκεί συνάντησε τον Θαλασσινό του οποίου η έρευνα είχε επίσης καταλήξει σε μία συμπληρωματική κατεύθυνση. Όμως τα δεδομένα θα άλλαζαν από αλλού.
Όταν ο Κανόμπης έφτασε στο σπίτι του θύματος, ο Θαλασσινός βρισκόταν μέσα στον σάκο όπου ο νεκρός είχε πεθάνει από ασφυξία.
- “Τι κάνεις εκεί μέσα Σπύρο”; ρώτησε με χιουμοριστικό ύφος ο συνεργάτης του.
- “Κοιτούσα νωρίτερα κασέτες από το κλειστό σύστημα ασφαλείας του μπαρ και είδα σε αρκετές φάσεις τον Τσακαλάκη. Ύστερα είδα ερωτικά βοηθήματα εδώ στο σπίτι. Κάποια από αυτά απαιτούν ιδιαίτερη ευλυγισία, όπως για παράδειγμα να μπορείς να τεντωθείς τόσο ώστε να βάλεις το μόριο σου στο ίδιο σου το στόμα” εξηγούσε ο Θαλασσινός.
- “Μπορείς να αφήσεις τις ανατριχιαστικές λεπτομέρειες και να συνεχίσεις με την ουσία”; απάντησε αηδιασμένος ο Κανόμπης.
- “Καταλήγω πως είναι δυνατό ο Τσακαλάκης να χώθηκε μέσα σε αυτόν τον σάκο και να έκλεισε το φερμουάρ. Αν ψάξεις λίγο στο διαδίκτυο, θα βρεις πως ο σάκος αυτός χρησιμοποιείται κατά τον αυνανισμό”.
- “Αυτό σημαίνει πως είτε το θύμα ήταν μόνο του, άρχισε να παίζει και απλά το παράκανε… είτε ένας ερωτικός αντίζηλος το έκανε να φανεί σαν ατύχημα. Αυτό τι σημαίνει; Θα πρέπει να ψάχνουμε του φίλους του Τσακαλάκη”;
Την απορία του θα απαντούσε λίγο αργότερα η Ουρανία που κάλεσε στο τηλέφωνο.
- “Σας έχω νέα. Δεν υπάρχει Τσακαλάκης Αντρέας. Ο τύπος είναι ρώσος όχι όμως και ρώσος πολίτης”.
- “Τι σημαίνει αυτό Ουρανία”; ρώτησε απορημένος ο Κανόμπης.
- “Το πραγματικό όνομα του θύματος είναι ‘ΜΙΜ Β’ και δεν είναι παρά κωδικό όνομα ενός πράκτορα των ρωσικών μυστικών υπηρεσιών. Βρισκόταν στο Ηράκλειο εδώ και περίπου τρία χρόνια και σίγουρα όχι σε διακοπές”.
- “Γιατί όμως στο Ηράκλειο; Είτε προστατευόταν από την υπηρεσία του για να μην εκτεθεί…” μάντεψε ο Κανόμπης.
- “…είτε βρισκόταν σε μυστική αποστολή πλησιάζοντας κάποιον που κρύβεται στο Ηράκλειο!” συμπλήρωσε ο Θαλασσινός.
- “Αν είναι έτσι όμως, γιατί δεν ήρθε κάποιο ρωσικό κλιμάκιο να ερευνήσει το συμβάν”; διερωτήθηκε η Ουρανία.
- “Είναι προφανές! Οι ρώσοι δεν θέλουν να αποκαλυφτούν. Είναι πίσω από κάποια έρευνα και έβαλαν την ελληνική αστυνομία σκοπίμως στην υπόθεση ώστε να μην χαλάσουν την κάλυψή τους” συμπέρανε ο Κανόμπης.
- “Κι εμείς θα παίξουμε το παιχνίδι τους. Οι ρώσοι δεν πίστευαν πως είμαστε αρκετά έξυπνοι για να ανακαλύψουμε το μυστικό τους και εκείνοι που έψαχνε ο ΜΙΜ Β θα μείνουν να πιστεύουν αυτό που θέλουμε. Εμείς θα συνεχίσουμε την έρευνα των ρώσων παραμένοντας και στην δική μας αποστολή που είναι να ανακαλύψουμε τον δολοφόνο” αποφάσισε ο Θαλασσινός.
image

Πράγματι, λίγες ώρες μετά η αστυνομία εξέδωσε δελτίο τύπου που ανέφερε πως ο Αντρέας Τσακαλάκης απεβίωσε μετά από ασφυξία που προκάλεσε ο ίδιος μετά από έξαρση αυτοϊκανοποίησης. Αυτή η ανακοίνωση ήταν αρκετή να επαναφέρει την ηρεμία στην Κρήτη, όχι όμως και στην Μ.Α.Ε.Κ.
O σκοπός της ομάδας Μ.Α.Ε.Κ. ήταν να ακολουθήσει τις συνήθειες του ΜΙΜ Β καθώς ίσως έτσι μπορούσαν να καταλάβουν τι ακριβώς ήθελε να ερευνήσει και να συνεχίσουν από εκεί. Άλλωστε αν έβρισκαν τον στόχο του ΜΙΜ Β ήταν πολύ πιθανό να βρουν και ποιος τον σκότωσε.

Ο Κανόμπης δεν μπορούσε να επιστρέψει στο μπαρ στο οποίο είχε εμφανιστεί ως αστυνομικός ερευνητής. Οπότε είχε μείνει μονάχα ο Θαλασσινός και η Ουρανία. Μόνο; Όχι! Μαζί τους είχαν τον μολοσσό. Η Ουρανία τον φώναζε imageΠρώτο, όνομα που λίγο-πολύ όλοι είχαν συνηθίσει. Ο Πρώτο λοιπόν θα είχε πολύ σοβαρή αποστολή. Ο Κανόμπης είχε περάσει ώρες μαζί του στο σπίτι του θύματος όπου φρόντισε να μυρίσει ο Πρώτο καθετί που ο δολοφόνος θα μπορούσε να είχε αγγίξει ή αφήσει το στίγμα του. Ο Πρώτο μύρισε την μπανιέρα, τον σάκο, άλλα σαδομαχιστικά εργαλεία του θύματος αλλά και ρούχα του, πολλά από τα οποία ήταν γυναικεία που προφανώς χρησιμοποιούσε για να μεταμφιέζεται.

Εκείνος που τελικά ξεκίνησε να πηγαίνει στο μπαρ ήταν ο Όμηρος. Σίγουρα θα ήταν δύσκολο να προσποιείται τον ομοφυλόφιλο όμως ήταν ο μόνος τρόπος να πλησιάσει και ήταν αποφασισμένος να το κάνει. Το σενάριο ήθελε τον Πρώτο να περιμένει έξω από το μπαρ προσποιούμενος το αδέσποτο και μυρίζοντας όποιον έφευγε. Στη συνέχεια, όταν ο Κανόμπης έφευγε από το μπαρ, θα πήγαινε σε ένα διαμέρισμα που η ομάδα είχε νοικιάσει ειδικά για την αποστολή. Εκεί θα έμενε η Ουρανία, μόνιμα ή τουλάχιστον με ελάχιστες εξόδους σε άσχετα μέρη και μακριά από τα γραφεία της αστυνομίας.

Ο Όμηρος στάθηκε τυχερός καθώς το ότι έδειχνε ντροπαλός και άτολμος αποδείχθηκε ιδιαίτερο προσόν για τους εξοικειωμένους θαμώνες που το βρήκαν ως διεγερτικό. Έτσι, πολλοί τον πλησίασαν από μόνοι τους, όμως πως ο Όμηρος θα ξεχώριζε σε ποιον έπρεπε να ενδώσει; Την απάντηση θα έδινε ο Πρώτο ο οποίος σε ένα από τα βράδια μύρισε έναν νεαρό ξανθό τύπο ο οποίος και έγινε ο ‘στόχος’ του Κανόμπη για το επόμενο βράδυ.

Ο Κανόμπης είχε πλέον στόχο και το μόνο που έμενε ήταν να προκαλέσει το ενδιαφέρον του ψηλού τύπου από το μπαρ. Κάτι που μάλλον έγινε αφού ο Κανόμπης εκμεταλλεύτηκε την ερωτική αποδοχή από πολλούς θαμώνες τους οποίους έδειχνε να αγνοεί για να προσεγγίσει τον συγκεκριμένο τύπο.
image- “Το ξέρεις ότι είμαι καινούριος εδώ. Δεν σου κρύβω ότι πειραματίζομαι και ότι δεν θα ήθελα να αφεθώ στον καθένα που με κερνάει ένα ποτό. Στα λέω επειδή έχω δει από την πρώτη στιγμή την διακριτικότητα σου και τον τρόπο που κοιτάς” άρχισε την συζήτηση πανέξυπνα ο Όμηρος.
- “Δεν ξέρω καλά ελληνικά. Ίσως γι’ αυτό να μην είμαι σαν τους άλλους. Εκτιμώ βέβαια κι εγώ την διακριτικότητα. Με λένε Γιούρι και δεν μπορώ να πω ότι είμαι παλιός εδώ. Έτυχε να ξεκινήσω να έρχομαι εδώ και τελικά διαπίστωσα πως μου άρεσε περισσότερο απ’ ότι… ξέρεις… το κανονικό” απάντησε σπαστά εκείνος.
- “Ξέρω τι λες. Θέλω να σου πω ένα μυστικό. Είμαι παντρεμένος. Απλά διαπίστωσα πως δεν με γεμίζει η γυναίκα μου και θέλω να δοκιμάσω κι εγώ κάτι διαφορετικό με απόλυτη εχεμύθεια” ο Κανόμπης είχε πιάσει για τα καλά το νόημα και την ψυχολογία του συνομιλητή του.

Ο Θαλασσινός είχε στήσει ολόκληρη επιχείρηση με άτομα της απόλυτης εμπιστοσύνης του. Κάθε φορά που ο Γιούρι έφευγε από το μπαρ η αστυνομία τον παρακολουθούσε. Δύο από αυτές τις ημέρες έπιασαν τον Γιούρι να παρακολουθεί τον Όμηρο, όμως το ψεύτικο πλάνο του σπιτιού και της συζύγου έπιασε αμέσως κι έτσι ο Κανόμπης πέρασε την δική του δοκιμασία. Ένα από αυτά τα βράδια ο Όμηρος επικοινώνησε με τον Θαλασσινό:
- “Πρέπει να κάνεις την επόμενη κίνηση. Ο τύπος με φίλησε και ξερνούσα όλο το βράδυ”.
- “Έχεις δίκιο Όμηρε. Παρακολουθούμε τις συνομιλίες του. Είμαστε κοντά”.
Ο Θαλασσινός δεν έλεγε ψέματα. Η Ουρανία ανακάλυψε πως ο Γιούρι μιλούσε συχνά με Ρωσία. Όμως όταν κατάφεραν να υποκλέψουν το διαμέρισμά του διαπίστωσαν πως οι κλήσεις ήταν εισερχόμενες από κρατικές υπηρεσίες στην Ρωσία. Ο Θαλασσινός το ανέφερε στον αστυνομικό διοικητή της Κρήτης και εκείνος με τη σειρά του στον Υπουργό Προστασίας του Πολίτη. Μετά από σύσκεψη με τον Υπουργό Εξωτερικών, αποφάσισαν να καλέσουν τον ρώσο πρεσβευτή ο οποίος ήρθε προετοιμασμένος για την συζήτηση.
- “Κύριοι, η επίσημη κυβέρνηση της Ρωσίας δεν είναι εξουσιοδοτημένοι για να σας δώσει πληροφορίες. Τερματίστε την έρευνα σας και κλείστε την υπόθεση”. Ο Υπουργός Εξωτερικών έδειχνε να συμφωνεί, όταν ο Υπουργός Προστασίας του Πολίτη αντέδρασε:
- “Με όλο το σεβασμό θα πρέπει να γνωρίζετε πως έχουμε έναν ανεξιχνίαστο φόνο που οι ίδιοι μας ζητήσατε να ερευνήσουμε. Αν αυτός ο Γιούρι είναι πράκτορας σας, φροντίστε σε ένα εικοσιτετράωρο να έχει φύγει από τη χώρα. Είναι ο βασικός μας ύποπτος και δεν σκοπεύουμε να αφήσουμε έναν φόνο στη μέση. Είναι το καλύτερο που μπορούμε να κάνουμε για εσάς” δήλωσε αυστηρά.
- “Δεν έχω την δικαιοδοσία να αποφασίσω. Θα μεταβιβάσω την εντολή σας και θα σας γνωστοποιηθεί η απάντηση μας”.
Στο Υπουργείο περίμεναν την απάντηση της ρωσικής κυβέρνησης πριν δώσουν εντολές στον αστυνομικό διευθυντή Κρήτης.

Την ίδια ώρα η Μ.Α.Ε.Κ. εφάρμοζε κανονικότατα το σχέδιο της. Η παρακολούθηση του Γιούρι όμως έφερε τον Θαλασσινό στο αεροδρόμιο. Ο ύποπτος ήταν έτοιμος να περάσει από τον έλεγχο. Ο Θαλασσινός δεν θα άφηνε τον βασικό του ύποπτο να το σκάσει από τη χώρα:
- “Αστυνομία! Ακίνητος!” φώναξε μπροστά σε όλους ο Θαλασσινός.
- “Δεν καταλαβαίνεις. Δεν μπορείς να με πιάσεις. Πρέπει να φύγω. Θα ενημερωθείς” προσπαθούσε να απαντήσει με καθησυχαστικό ύφος ο Γιούρι.
- “Έλα μαζί μου μέχρι να ενημερωθώ. Αν κάνεις κίνηση να φύγεις θα πυροβολήσω. Δεν μπαίνεις μέσα στο αεροπλάνο με τόσο κόσμο μέσα” συνέχισε φανερά μπερδεμένος ο Θαλασσινός.
Ο Γιούρι έκανε να αφήσει τις αποσκευές του με πρόθεση να διαφύγει και ο Θαλασσινός τον πυροβόλησε στα πόδια. Εκείνος απάντησε στον πυροβολισμό αστοχώντας όμως σχεδόν αμέσως ο Κανόμπης που είχε στο μεταξύ φτάσει, πυροβόλησε τον Γιούρι στην κοιλιακή χώρα τραυματίζοντας τον θανάσιμα.
Σπύρο; Είσαι καλά; Κάναμε γκάφα! Ο τύπος ήταν ρώσος πράκτορας. Θα έχουμε διπλωματικό επεισόδιο”.

Το επόμενο επεισόδιο της υπόθεσης έγινε γνωστό στα μέλη της Μ.Α.Ε.Κ. από την τηλεόραση. Σε συνέντευξη τύπου, ο Υπουργός Προστασίας του Πολίτη ανέφερε μεταξύ άλλων: “…μετά από αυτά αναγκαζόμαστε να εφαρμόσουμε τον εσωτερικό κανονισμό τέθοντας σε επ’ αόριστο διαθεσιμότητα όλα τα μέλη της Μονάδας Ανεξιχνίαστων Εγκλημάτων Κρήτης. Τους ευχαριστούμε για τις ως τώρα πολύτιμες υπηρεσίες τους, αλλά οι διπλωματικές σχέσεις της χώρας μας δεν είναι διαπραγματεύσιμες”.
Ο Σπύρος, ο Όμηρος, η Ουρανία και ο… Πρώτο ήταν πλέον εκτός σώματος. Ποιο θα είναι πλέον το μέλλον τους;

:[ 

o Μύθος γίνεται μηνιαίος και επιστρέφει μαζί σας το Σάββατο, 25 Σεπτεμβρίου και κάθε τέταρτο Σάββατο του μήνα στις 12:00

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Προβληματίστηκες; σχολίασε το