Δευτέρα 28 Οκτωβρίου 2013

ΨΗΓΜΑΤΑ ΠNEΥΜΑΤΙΚΟΤΗΤΑΣ ΟΚΤΩΒΡΙΟΥ ~ η σκέπη της παναγίας είναι αναγκαία ξανά για την σωτηρία του έθνους

αποκωδικοποιώντας τα μηνύματα της θρησκείας προβληματιζόμαστε σε ζητήματα της κοινωνίας

από ΒΙΚΙΠΑΙΔΕΙΑ Επέτειος του Όχι
Η Επέτειος του ΟΧΙ, αφορά την άρνηση της Ελλάδας στις ιταλικές αξιώσεις επί τελεσιγράφου που επιδόθηκε στις 28 Οκτωβρίου του 1940, στον Έλληνα Πρωθυπουργό, συνέπεια της οποίας ήταν η είσοδος της Χώρας στο Β΄ Παγκόσμιο Πόλεμο και η έναρξη του Ελληνοϊταλικού πολέμου του 1940. Η ημερομηνία αυτή καθιερώθηκε να εορτάζεται στην Ελλάδα κάθε χρόνο ως επίσημη εθνική εορτή και αργία. Εξάλλου, η Εκκλησία της Ελλάδος αποφάσισε, το 1952, η γιορτή της Αγίας Σκέπης να εορτάζεται την 28η Οκτωβρίου, με το σκεπτικό ότι η Παναγία βοήθησε τον Ελληνικό Στρατό στον πόλεμο της Αλβανίας.
Μπήκα στον πειρασμό να ετοιμάσω σήμερα ένα κείμενο λίγο επιθετικό. Να γράφω για ένα περήφανο “όχι” που κατέληξε σε μία ένδοξη στρατιωτική νίκη. Για έναν πόλεμο στα ελληνοαλβανικά σύνορα εναντίον ενός λαού που απλά υπέκυψε στις εντολές του Χίτλερ και του ιταλού προκειμένου να έχει καλή μεταχείριση μετά και για το πως αυτός ο λαός σήμερα από τη μια βρίσκεται στην Ελλάδα απαιτώντας να σηκώνει την ελληνική σημαία στις παρελάσεις και από την άλλη πέρα από τα σύνορα να καίει ελληνικές σημαίες σε κάθε ευκαιρία!
Όμως όχι. Θα προσπαθήσω να μείνω στον χαρακτήρα της ενότητας γράφοντας πως δεν είναι καθόλου τυχαίο πως μία πολύ σημαντική θρησκευτική εορτάζεται μαζί με μία κορυφαία εθνική εορτή, όπως ακριβώς συμβαίνει την εικοστή πέμπτη Μαρτίου οπότε και εκτός της επετείου της Επανάστασης εορτάζουμε τον Ευαγγελισμό της Θεοτόκου. Είναι τυχαία η διασύνδεση των εθνικών εορτών μας συγκεκριμένα με την Παναγία και όχι απλά με τον Χριστιανισμό; Όχι βέβαια.
Στο σημείο αυτό βέβαια πρέπει να αποσαφηνίσουμε κάτι. Αν θέλει κανείς να πιστέψει μπορεί να ακολουθήσει την πορεία του κειμένου. Αν όχι, οι αποδείξεις σε αυτό το κείμενο δεν θα είναι εκτενείς και αναλυτικές λόγω συντομίας του. Όταν συμβαίνει κάτι υπερφυσικό όπως είναι τα θαύματα, χρειάζεται καλή πίστη, ζεστή πίστη. Όταν αυτή δεν υπάρχει, δεν υπάρχει περίπτωση να βοηθήσει ακόμα και η καλύτερη ή πιο πειστική επιχειρηματολογία και απόδειξη…
Η Παναγία λοιπόν έχει αποδείξει πως τρέφει ιδιαίτερα συναισθήματα προς αυτό το έθνος. Το ελληνικό. Ήταν η οδηγήτρια στο Εν τούτω Νίκα στο Βυζάντιο, ήταν η Υπέρμαχος Στρατηγός στην επέλαση του Ελληνικού στρατού στον δεύτερο Παγκόσμιο Πόλεμο και έκτοτε είναι η μάνα κάθε έλληνα που τιμάει μία τόσο αμφίδρομη σχέση που σπάνια μπορεί κανείς να εντοπίσει σε άλλες χριστιανικές χώρες που συνήθως είναι αποκλειστικά “χριστολατρικές”. Η Παναγία κρύβεται πίσω από κάθε ευχή, κάθε ελπίδα, κάθε ξέσπασμα έλληνα και ελληνίδας που σήμερα δοκιμάζεται ξανά σαν έθνος.
Η διαφορά σήμερα είναι πως η κρίση αξιών έχει απομακρύνει την Παναγία από τα σπίτια και τις ψυχές των ελλήνων. Οι τάσεις βλέπετε είναι διαφορετικές. Οι νεοέλληνες βολεμένοι στις ανέσεις που ακόμα και η εποχή της κρίσης τους προσφέρει, έχουν χαθεί από τις ρίζες τους, δεν μεγάλωσαν με καλλιεργημένο το πνεύμα, εκτός κι αν αυτό αφορά τις τέχνες. Η Παναγία είναι πανταχού παρούσα, όμως πρέπει να την καλέσουμε, να τις ανοίξουμε τις πόρτες των σπιτιών και των καρδιών μας και τότε εκείνη θα φορέσει και πάλι την πανοπλία, θα υψώσει το λάβαρο και θα στηρίξει τον έλληνα μέχρι να ξεπεράσει την δυσχέρεια.
Μπορεί το κείμενο να μην είναι αφιερωμένο στην Παναγία, όμως ποιος διαφωνεί ότι δεν βρισκόμαστε εν μέσω ενός Τρίτου Παγκόσμιου Πολέμου; Οικονομικού αυτή τη φορά. Ποιος διαφωνεί πως οι παράπλευρες απώλειες δεν αφορούν σε δεκάδες αυτοκτονίες (λόγω της κρίσης) και στην απώλεια ηθικής και αξιών στις μέρες μας; Μήπως και σήμερα δεν απειλούμαστε ως έθνος; Μήπως και σήμερα δεν έχουμε ανάγκη από την Σκέπη Της Παναγίας; Αυτή τη φορά ο στρατός που πολεμάει δεν είναι με όπλα στα βουνά και τα σύνορα, είναι εσύ, εγώ, τα παιδιά μας, οι γέροντες, οι άρρωστοι, οι άποροι, οι άνεργοι, ακόμα και οι βουλευτές αυτού του τόπου. Χρειάζονται όλοι –τουλάχιστον όσοι πιστεύουν και ζητούν την βοήθεια Της- την Αγία Της Σκέπη, ώστε να πράξουν το δίκαιο, να επιλέξουν το σωστό και να βγάλουν όλοι μαζί, την χώρα από τον πόλεμο των συμφερόντων και της κρίσης.
Η σημερινή διπλή επέτειος είναι μια καλή ευκαιρία να σκεφτούμε πόση ανάγκη έχουμε από την βοήθεια Της και απλά… να την ζητήσουμε. Να είστε βέβαιοι πως θα ξανάρθει! +Yanni Spiridakis 

σχόλια; αντιρρήσεις; ερωτήσεις;
ΠΡΟΣΘΕΣΤΕ ΤΟΝ ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΙΣΜΟ ΣΑΣ ΠΑΝΩ ΣΤΟ ΣΗΜΕΡΙΝΟ ΘΕΜΑ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Προβληματίστηκες; σχολίασε το