Παρασκευή 2 Ιανουαρίου 2015

ΕΦAPΜΟΖΟΝΤΑΣ ΕΠΙΣΤΗΜΕΣ ΙΑΝΟΥΑΡΙΟΥ ~ αποστολή "rosetta"

πως οι εφαρμογές της επιστήμης & της τεχνολογίας επιδρούν στην κοινωνία του σήμερα

χαιρετώ τα science nerds του +yannidakis 
Επέλεξα ως πρώτο μου θέμα για τον καινούργιο χρόνο ένα θέμα παρμένο από το έτος που πέρασε και αφορά ένα από τα σημαντικότερα επιστημονικά επιτεύγματα του 2014. Αναφέρομαι στην αποστολή "Rosetta" του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Διαστήματος (ESA), η οποία χαρακτηρίστηκε ως κορυφαίο επιστημονικό επίτευγμα, σύμφωνα με την καθιερωμένη ετήσια αξιολόγηση του γνωστού επιστημονικού περιοδικού Science.

Η συγκεκριμένη αποστολή έχει σκοπό τη μελέτη του κομήτη 67P/Τσουριούμοφ-Γκερασιμένκο
(67P/Churyumov–Gerasimenko), αφού θα παρακολουθήσει την πορεία του γύρω από τον ήλιο, πραγματοποιώντας παράλληλα τη λεπτομερέστερη μελέτη κομήτη που έχει γίνει έως σήμερα από το διάστημα. Η Rosetta αποτελεί το πρώτο σκάφος που τέθηκε σε τροχιά γύρω από τον συγκεκριμένο κομήτη και αποτελείται από τη ρομποτική διαστημοσυσκευή Rosetta (Ροζέττα) και τη συσκευή προσεδάφισης Philae (Φίλαι).

Η αρχική ιδέα για την αποστολή γεννήθηκε τη δεκαετία του 1980 και το χρονικό πλαίσιο της μελέτης, κατασκευής και εκτέλεσης της αποστολής καλύπτει σχεδόν τρεις δεκαετίες, ενώ για  να καταφέρει να υλοποιηθεί συνεργάστηκαν όλες οι χώρες-μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης, καθώς και τρίτες χώρες.

Το γεγονός  της προσεδάφισης της "Rosetta" πάνω στην επιφάνεια του ουράνιου σώματος συνέβη στις 3 Νοεμβρίου του 2014 και κίνησε το ενδιαφέρον ολόκληρου του πλανήτη κυρίως για δύο λόγους. Αρχικά γιατί, όπως προανέφερα, κατέστη για πρώτη φορά εφικτό να προσεδαφιστεί ένα ρομπότ πάνω σε ένα κομήτη, και έπειτα γιατί τα πρώτα επιστημονικά ευρήματα που πρόλαβε να στείλει το Philae στη Γη πριν αδειάσουν οι μπαταρίες του ήταν εκπληκτικά. Ήδη, τα όργανα της "Rosetta" έχουν εντοπίσει νερό, μεθάνιο, υδρογόνο και άλλα πιο σπάνια οργανικά στοιχεία στον κομήτη. Αυτά τα ευρήματα μπορεί να βοηθήσουν τους επιστήμονες να ξεκαθαρίσουν κατά πόσο μερικοί κομήτες που μετέφεραν νερό και οργανικά μόρια πέφτοντας κάποτε στη Γη, συνέβαλαν καθοριστικά, ώστε να θέσουν σε κίνηση την αλυσίδα της ζωής στον πλανήτη. 

Τα δεδομένα που το Philae έστειλε στη Γη και αναλύονται από τους επιστήμονες αναμένεται να εμπλουτισθούν στο άμεσο μέλλον, καθώς το μητρικό σκάφος "Rosetta" συνεχίζει να ακολουθεί τον κομήτη σε απόσταση έως δέκα χιλιομέτρων από αυτόν, αλλά και το Philae θα είναι προσεχώς έτοιμο να "ξυπνήσει" μετά το άδειασμα των μπαταριών του.


Προσωπικά πιστεύω ότι το 2015 αναμένεται συναρπαστικό όσον αφορά τα νέα του διαστήματος, αλλά και τα νέα της επιστήμης γενικότερα. Θα είμαι εδώ προς περαιτέρω ενημέρωση σας! +el. gk. 

σχόλια; αντιρρήσεις; ερωτήσεις;
ΠΡΟΣΘΕΣΤΕ ΤΟΝ ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΙΣΜΟ ΣΑΣ
ΠΑΝΩ ΣΤΟ ΣΗΜΕΡΙΝΟ ΘΕΜΑ

4 σχόλια:

Προβληματίστηκες; σχολίασε το