Σάββατο 21 Νοεμβρίου 2009

yannidakis live δευτέρας - ΤΟ ΕΡΩΤΗΜΑ ΤΗΣ ΕΒΔΟΜΑΔΑΣ: ΑΝΕΞΙΘΡΗΣΚΙΑ ΜΕ ΜΕΤΡΟ;

Καληνωρίσματα. Όλοι γνωρίζουμε από την ιστορία πως η θρησκεία μέσα στους αιώνες αποτελούσε έναν κύριο λόγο διενεργείας πολέμων και φανατικών συγκρούσεων. Θυμηθείτε τις σταυροφορίες και τόσα ακόμα κεφάλαια τις ιστορίας. Το πέρασμα των αιώνων βέβαια, ομαλοποίησε τη κατάσταση καθώς ιδιαίτερα στις δυτικές ανεπτυγμένες χώρες επικράτησε η ανεξιθρησκία και ο σεβασμός στο διαφορετικό.


Σήμερα όπως όλα δείχνουν έχουμε περάσει στο εντελώς αντίθετο άκρο του ζητήματος. Η ανεξιθρησκία πρέπει να εφαρμόζεται, ακόμα κι αν αυτό σημαίνει τη θυσία των παραδόσεων. Έτσι, το τελευταίο διάστημα γινόμαστε μάρτυρες συνεχώς αυξανόμενων περιπτώσεων που η θρησκεία παραγκωνίζεται στο όνομα της ελευθερίας. Σχολικά βιβλία χριστιανικών κατά παράδοση, κρατών, περιορίζουν την ύλη που αφορά τον χριστιανισμό προσθέτοντας κεφάλαια άλλων θρησκειών, εκκλησιαστικά σύμβολα που αποκαθηλώνονται από τοίχους δημοσίων κτιρίων στο όνομα της ανεξιθρησκίας από το παράδειγμα της απόφασης της Ευρωπαϊκής Ένωσης να μην υπάρχουν σταυροί σε ιταλικά σχολεία ως την απαίτηση κατηγορούμενο σε ελληνικό δικαστήριο, να αφαιρεθεί η εικόνα της Παναγίας και το Ευαγγέλιο από την αίθουσα!

Και στην αντίπερα όχθη τι συναντάμε; Δημιουργία τεμένους σύντομα στην Αθήνα, το ίδιο και κάπου στην Ελβετία κατόπιν δημοψηφίσματος και γενικά περισσότερες ελευθερίες στους αλλόθρησκους της Ευρώπης επί των πλείστων, όπως είναι τα δημόσια αξιώματα. Αναφέρομαι στην Ευρώπη γιατί στις μουσουλμανικές χώρες διαβάζω συχνά για περιπτώσεις δολοφονίας χριστιανών, διαβάζω για επιθέσεις σε χριστιανικές περιοχές μουσουλμανικών περιφερειών και ακόμα και πιο... δυτικά, στο κοσμικό κράτος της τουρκίας η επαναλειτουργία της Θεολογικής Σχολής της Χάλκης αποτελεί μεγάλο ταμπού στους ντόπιους, το ίδιο και στην ελεύθερη λατρεία των χριστιανών Του Θεού τους.

Θυμάμαι πρόσφατη δήλωση αυστραλού τοπικού άρχοντα που σε έντονο ύφος δήλωνε πως οι μετανάστες πρέπει να προσαρμοστούν στις παραδόσεις και τα ήθη του τόπου που έρχονται να βγάλουν το ψωμί τους κι όχι το αντίθετο. Ρατσιστικό; Απαντήστε το, στο σημερινό “Ερώτημα της Εβδομάδας” επιλέγοντας:
Α :[ Η ανεξιθρησκία πρέπει να είναι ολοκληρωτική επηρεάζοντας και τις παραδόσεις του τόπου
Β :[ Θα πρέπει να εφαρμόζεται με τρόπο που να σέβεται το διαφορετικό, αλλά να μην επηρεάζει τις τοπικές θρησκευτικές πεποιθήσεις

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Προβληματίστηκες; σχολίασε το