Κυριακή 22 Νοεμβρίου 2009

yannidakis live τετάρτης - Η ΜΕΓΑΛΗ ΕΠΑΝΑΣΤΑΣΗ ΤΟΥ ΜΙΚΡΟΥ ΠΟΛΙΤΗ ΣΤΟ ΤΕΡΑΣ ΤΗΣ ΔΙΑΦΘΟΡΑΣ

Καληνωρίσματα. Ξέρετε πόσο εύκολο είναι να αρχίσουμε να γράφουμε για τη διαφθορά παγκοσμίως και στη χώρα μας. Οι αποδείξεις βρίσκονται προκλητικά μπροστά μας και κανείς πλέον δεν είναι τόσο αφελής στον κόσμο που το’ χει τούμπανο κι εμείς κρυφό καμάρι!


Είναι αρκετός καιρός τώρα που μια σεισμική δόνηση τάραξε το παρακράτος της διαφθοράς. Συνέβη στις Σέρρες με έναν ιατρό γυναικολόγο που πιάστηκε επ’ αυτοφώρω όταν χρηματιζόταν από σύζυγο ασθενούς με τη μορφή της πασίγνωστης μεθόδου με το “φακελάκι”. Το πειθαρχικό αποφάσισε να αφαιρέσει οριστικά την άδεια του γιατρού για τον οποίο δεκάρα δε δίνω, όμως σκέφτομαι την αξία του παραδειγματισμού αυτής της απόφασης σε συναδέλφους του ανά την Ελλάδα. Σαν ρομαντικός που είμαι σκέφτηκα προς στιγμήν: “λες να είναι το τέλος της διαφθοράς”. Και σαν ρεαλιστής που είμαι, μου απάντησα αμέσως αρνητικά.

Κι όμως, θα μπορούσε να είναι η αρχή του τέλους της. Φανταστείτε να ακουστούν μερικά ακόμα παρόμοια περιστατικά τα οποία θα καταλήξουν σε παραδειγματική αυστηρότατη τιμωρία στον χρηματιζόμενο. Οι τομείς διαφθοράς ξέρουμε πως είναι ανεξάντλητοι. Δεν είναι μόνο οι γιατροί, αλλά και η κάθε μέρα που ο πολίτης αντιμετωπίζει το δημόσιο και τους υπαλλήλους-φαντάσματα-δράκοι που το απαρτίζουν. Ας σκεφτούμε ένα σχέδιο ομαδικής συνεργασίας των… απροστάτευτων πολιτών όπου θα προσέρχονται στις δημόσιες υπηρεσίες με όπλο την ουσιώδη καταγγελία. Υπό την απειλή της δημοσιοποίησης της κάθε παρασπονδίας γιατροί και δημόσιοι υπάλληλοι θα πασχίζουν για τις καλύτερες επιδόσεις τους!

Τι χρειάζεται; Μα ένας καλός συντονισμός και κάποιος δημοσιογράφος με όρεξη να το κυνηγήσει. Δεν είναι σενάριο επιστημονικής φαντασίας, απλά προϋποθέτει όρεξη. Κι όμως τη στιγμή της κρίσης όλοι κοιτούμε το συμφέρον μας και αφήνουμε παράμερα την μικρή μας επανάσταση που θα εξυπηρετούσε το κοινό καλό. Άλλωστε ποιός ρισκάρει για την επιτυχία της, όταν διακυβεύεται η υγεία της οικογένειάς του.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Προβληματίστηκες; σχολίασε το