Πέμπτη 8 Ιουλίου 2010

yannidakis πέμπτης - ΤΗ ΝΥΧΤΑ ΒΛΕΠΕ ΤΟΥΣ ΑΝΘΡΩΠΟΥΣ

Καληνωρίσματα. Οι καιροί σίγουρα άλλαξαν. Αυτό το αναγνωρίζουμε όλοι μας. Ακόμα κι εκείνοι που δεν τους πρόλαβαν πριν την αλλαγή τους. Χθες γυρνούσα από τη δουλειά λίγο μετά τα μεσάνυχτα. Στο συνηθισμένο μου δρομολόγιο για το σπίτι εκεί που η νύχτα έχει καλύψει τα πάντα έχει πάντα ενδιαφέρον να παρατηρείς καθετί φωτεινό.


Και σίγουρα αυτό δεν είναι οι λίγοι περαστικοί. Σκοτεινοί κι αυτοί και απομονωμένοι μέσα στις σκέψεις τους, δείχνουν άλλοτε φοβισμένοι κι άλλοτε κρύβουν την ανασφάλεια τους στο ντύσιμο και τις φωνές που ενισχύει η παρέα τους. Εγώ όμως “βλέπω”. Και τη νύχτα οι περισσότεροι αλλάζουν πρόσωπο, χάνουν την αυτοπεποίθηση τους. Θα το δείτε κι εσείς κάνοντας μια βόλτα στα σοκάκια της πόλης τη νύχτα. Αυτό βέβαια προϋποθέτει πως κι εσείς δε θα φοβάστε (τι;) και πως θα ξέρετε να διακρίνετε τις φιγούρες που φαίνονται, θα μπορείτε να διαχωρίζετε τους ανθρώπους απ’ την σκιά των. Εγώ το έχω δει αυτό. Άνθρωποι που στα σοκάκια αγριεύονται ακόμα περισσότερο. Θυμάμαι πως χρειάστηκε μια φορά να μιλήσω σε μια κοπέλα για να ηρεμήσει. Άκουγα την καρδιά της όπως άκουγε τα βήματα μου να την πλησιάζουν τυχαία πίσω της.

Είναι όμως άνθρωποι που έμαθαν τη νύχτα, που τη σέβονται, που την προκαλούν. Άνθρωποι που μεγάλωσαν απ’ αυτή και που εργάζονται στη διάρκεια της. Υπάρχει αυτή η φήμη πως οι άνθρωποι της νύχτας έχουν κακά στοιχεία. Ίσως έχει μια δόση αλήθειας αυτό, αλλά σίγουρα δεν είναι απόλυτο. Απλά σκεφτείτε όλους εκείνους που ξαγρυπνούν τα βράδια για κάποιο ατυχές περιστατικό ή εκείνους που φροντίζουν για τη διασκέδαση άλλων. Η λίστα των ανθρώπων της νύχτας είναι απεριόριστη.

Κάποτε μου είχαν πει πως ότι γίνεται τη νύχτα μένει στη νύχτα. Αργότερα κατάλαβα πως αυτό ήταν μια φτηνή δικαιολογία ανθρώπων που δεν ξέρουν να σέβονται τη νύχτα κι έτσι επέστρεψα να μελετώ τους ανθρώπους στα σκοτεινά σοκάκια. Εκεί κρύβεται η αλήθεια, εκεί πετούν οι νυχτερίδες :[

1 σχόλιο:

  1. Προβληματίζομαι και σε ερωτώ αλλάξαμε στέκι?
    Οσο για τους ανθρώπους τη νύχτα ναι σίγουρα αλλάζουν...μεταμορφώνονται με το λιγοστό φως της νύχτας άλλοι για να κρύψουν τυχόν σημάδια που είναι βαθιά ριζωμένα μέσα τους άλλοι για να δείχνουν άλλοι από το τι είναι, κι άλλοι για να οργανώσουν καλύτερα τις σκέψεις τους.. εγώ θα πω ότι μαρέσει η νύχτα γιατί μαρέσει να αφουγκράζομαι τον τρόπο που οι άλλοι σε πλησιάζουν, πως μιλάνε τι είναι εκείνο που τους βασανίζει που κρύβεται πίσω από τις λαμπερές λέξεις που χρησιμοποιούν..

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Προβληματίστηκες; σχολίασε το