Κυριακή 11 Ιουλίου 2010

yannidakis - ΤΟ ΕΡΩΤΗΜΑ ΤΗΣ ΕΒΔΟΜΑΔΑΣ: ΜΕΤΑΘΑΝΑΤΙΑ ΕΜΠΕΙΡΙΑ ΣΤΟ ΑΓΝΩΣΤΟ

ΗΜΕΡΟΜΗΝΙΑ ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗΣ: 26/10/2009



Όταν θίγουμε υπαρξιακά, κοσμοθεωρητικά ή άλλα ζητήματα που σχετίζονται με τη ζωή, είναι δύσκολο να μην αναμίξουμε το Θεό και τη θρησκεία γενικότερα. Σεβόμενος της αρχές της ανεξιθρησκίας θα αποπειραθώ σήμερα να θέσω ένα από τα πιο βασανιστικά ερωτήματα της ιστορίας χωρίς να ασχοληθώ μεθοδολογικά με κάποια θρησκεία.

Κι όπως ο άνθρωπος γεννιέται, έρχεται η ώρα που πεθαίνει κιόλας. Και μετά; Άπειρες θεωρίες από αμέτρητες θρησκείες, αιρέσεις, οργανισμούς, κοινότητες ή ότι άλλο, έχουν αναπτύξει κατά καιρούς θεωρίες συνέχισης ή μη της ζωής του ανθρώπου μετά το θάνατό του.

Ο άνθρωπος πεθαίνει και μαζί το σώμα και το πνεύμα του. Δεν υπάρχει συνέχεια, παρά μόνο μέσα από το έργο του, την περιουσία του, τους απόγονούς του.

Όμως οι πιθανές απαντήσεις περιπλέκονται λίγο παρακάτω, όπου η ζωή συνεχίζεται και μετά τον βιολογικό θάνατο! Πράγματι, υπάρχουν πολλές θεωρίες που θέλουν την ψυχή να μην πεθαίνει ποτέ και να αναβιώνει μέσα σε κάποιο άλλο σώμα, σε κάποια άλλη μελλοντική εποχή, την ίδια ώρα που ζούσε κάποτε σε ένα παλαιότερο σώμα πριν πολλά-πολλά χρόνια, για πάντα. Συναντάμε την ψυχή να μετενσαρκώνεται σε κάποιο ζώο. Έτσι, έχουμε ακόμα και στην Ελλάδα να κατοικούν οι ψυχές μέσα στα μικρά –και ίσως ενοχλητικά- πεταλουδάκια.

Η πιο διαδεδομένη απάντηση στο ζήτημα της μετά θάνατο ύπαρξης, έχει να κάνει με το βιολογικό θάνατο του σώματος και τη μετουσίωση της ψυχής σε μια καθαρά πνευματική υπόσταση η οποία θα τεθεί υπό κρίση για τις δραστηριότητες και τις επιλογές που αφορούσαν το άτομο όσο αυτό βρισκόταν εν ζωή με φυσική υπόσταση. Η θεωρία θέλει το πνεύμα να κρίνεται και να επιβραβεύεται με μια αρμονική συνέχιση της ζωής του (π.χ. παράδεισος) ή να τιμωρείται σε μια αιώνια βασανιστική ύπαρξη (π.χ. κόλαση).

Είναι χαρακτηριστικό πως εκείνο που δεν ξέρουμε, μπορεί να μας ασκεί γοητεία όσο και περιέργεια ικανή για να μας δώσει κίνητρα να αναπτύξουμε θεωρίες που θα απαντούν την άγνοιά μας. Εσείς με ποια θεωρία από τις παραπάνω ή άλλες, τάσσεστε;

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Προβληματίστηκες; σχολίασε το