Παρασκευή 16 Ιουλίου 2010

yannidakis - ΤΟ ΤΣΙΓΑΡΟ ΑΡΓΟΣΒΗΝΕΙ

ΗΜΕΡΟΜΗΝΙΑ ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗΣ: 09/09/2009

Καληνωρίσματα. Το αντικαπνιστικό μέτρο στην Ελλάδα εφαρμόζεται εδώ και λίγους μήνες και είναι αλήθεια πως λίγο η υψηλή θερμοκρασία που βγάζει τον κόσμο έξω, λίγο τα συντριπτικά ποσοστά παράνομων καταστημάτων που δεν εφαρμόζουν το μέτρο, δε φαίνεται να έχει αλλάξει κάτι ιδιαίτερο στη ζωή μας.

Αυτά για σήμερα. Γιατί το αύριο δείχνει να αλλάζει άρδην, ακόμα και στη χώρα μας. Το κάπνισμα θα γίνει κριτήριο κοινωνικού αποκλεισμού και αυτό φαίνεται ήδη από τις απόψεις των νέων όλων των εκπαιδευτικών βαθμίδων. Σύμφωνα με έρευνα του ΑΠΘ οι νέοι που δεν καπνίζουν θα προτιμούσαν να συναναστρέφονται με άτομα που επίσης δεν καπνίζουν, ενώ σε ότι αφορά τις σχέσεις τους γίνονται ακόμα πιο αυστηροί.

Δεδομένου ότι η επόμενη ή επόμενες γενιές αναμένεται να καπνίζουν λιγότερο αν βασιστούμε στο παράδειγμα των ΗΠΑ που δύσκολα ίσως, αλλά έκοψε το κάπνισμα, συμπεραίνουμε πως το κάπνισμα θα αποτελεί κριτήριο κοινωνικού αποκλεισμού.

Σκέφτομαι την ιστορία φίλου μου που ταξίδεψε σε διεθνές αεροδρόμιο της Ισπανίας στο οποίο απαγορεύεται το κάπνισμα και για να εξυπηρετήσουν τον κόσμο είχαν δημιουργήσει ένα γυάλινο κλειστό κιόσκι στη μέση του διαδρόμου στο οποίο τελικά ακόμα κι αν είχε κανείς την ανάγκη να καπνίσει, ένοιωθε ντροπή να γίνει περίγελος των περαστικών.

Ας μην ξεχνάμε ότι ειδικά σήμερα το κάπνισμα αρχίζει από την ηλικία των δώδεκα στην Ελλάδα και ο κυριότερος λόγος είναι η ώθηση από συμμαθητές και φίλους, είναι η φροντίδα για την κοινωνική εικόνα που δεν πρέπει να υστερεί, ακόμα κι αν όλοι πλέον είναι ενημερωμένοι για τα θέματα που σχετίζονται με την υγεία.

Αυτό αναμένεται να αλλάξει τα προσεχή χρόνια. Ακριβώς τα κοινωνικά πρότυπα. Σύντομα ο νέος θα πρέπει να επιλέξει ανάμεσα στο κορίτσι των ονείρων του ή τον εθισμό της νικοτίνης. Σύντομα οι φωριαμοί των νέων στα γυμναστήρια δε θα έχουν πακέτα από τσιγάρα. Το μέλλον ανήκει στα νέα κοινωνικά πρότυπα που δε συμπεριλαμβάνουν το σιγάρο :[

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Προβληματίστηκες; σχολίασε το