Παρασκευή 16 Ιουλίου 2010

yannidakis - ΔΗΜΟΣΙΕΣ ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ ΠΙΣΩ ΣΤΟΥΣ ΠΟΛΙΤΕΣ

ΗΜΕΡΟΜΗΝΙΑ ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗΣ: 17/09/2009


Καληνωρίσματα. Μιλάμε για την πληροφορία και ότι η ανταλλαγή της είναι σήμερα ένα από τα πιο αναγκαία και εύκολα επιτεύγματα της σύγχρονης τεχνολογίας. Εδώ στο Ηράκλειο είμαστε περήφανοι που ο Δήμος εγκαινίασε πριν καιρό την ελεύθερη πρόσβαση στο διαδίκτυο σε κεντρικές περιοχές της πόλης μέσω WiFi.

Στο San Francisco προχώρησαν λίγο παραπέρα. Συνέλλεξαν τις βάσεις δεδομένων από ορισμένες δημόσιες υπηρεσίες της περιοχής και πλέον θα τις διαθέτουν στο κοινό! Μια επανατροφοδότητση θα έλεγε κανείς, του κράτους –έστω της τοπικής διοίκησης- προς τους πολίτες του.

Η αστυνομία πλέον θα διαθέτει στοιχεία που αφορούν εγκληματικές ενέργειες, πρόσφατα δυστυχήματα ή και τροχαία που αφορούν την εξέλιξη της κυκλοφορίας σε πραγματικό χρόνο. Ο πολίτης από τον υπολογιστή του, το «έξυπνο» κινητό τηλέφωνο ή ακόμα και από τη συσκευή GPS του αυτοκινήτου του, θα μπορεί να αποφεύγει συγκεκριμένους δρόμους ή ως πεζός, δρομάκια που έχουν κακή φήμη βάση του ιστορικού εγκληματικότητας.

Στο πρόγραμμα εμπλέκεται και η υπηρεσία υγιεινής που θα προσθέσει τα αρχεία της για τις αναφορές από όλους τους ελέγχους σε καταστήματα υγειονομικού ενδιαφέροντος, όπως είναι τα εστιατόρια βοηθώντας έτσι σε μια ποιοτική επιλογή διασκέδασης στους κατοίκους και επισκέπτες.

Ακόμα και οι υπηρεσίες που σχετίζονται με τις μεταφορές στην περιοχή, θα ενημερώνουν το κοινό για δρομολόγια, εισιτήρια, έκτακτες διακοπές και οτιδήποτε θα μπορούσε να ενδιαφέρει τον καθένα.

Συνολικά αναμένεται να συμμετέχουν άνω των εκατό υπηρεσιών δίνοντας ένα καλό παράδειγμα σε όλες τις τοπικές αυτοδιοικήσεις για κάτι αντίστοιχο. Ο δήμαρχος του San Francisco, Gavin Newsom κάλεσε όμορες περιοχές να κάνουν το ίδιο ώστε να συνδέσουν τις βάσεις δεδομένων τους για την καλύτερη εξυπηρέτηση των πολιτών.

Ίσως φαντάζει λίγο μακρινό για μικρότερες περιοχές σαν της Ελλάδας, όμως ήδη βλέπω τη χρησιμότητα του στους δήμους της Αττικής. Ένα μέτρο που θα βελτιώσει κατά πολύ την ποιότητα ζωής των ολοένα περισσότερων χρηστών της τεχνολογίας και στην Ελλάδα :[

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Προβληματίστηκες; σχολίασε το