Πέμπτη 15 Ιουλίου 2010

yannidakis - ΒΟΥΒΟΥΖΕΛΕΣ ΤΟ ΣΥΜΒΟΛΟ ΓΙΑ ΕΝΑ ΚΑΛΥΤΕΡΟ ΑΥΡΙΟ

ΗΜΕΡΟΜΗΝΙΑ ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗΣ: 24/06/2010


Καληνωρίσματα. Τώρα που η Εθνική Ελλάδας αποχώρησε από το Παγκόσμιο Κύπελλο με ψηλά το κεφάλι, η κρίση και η άποψη μου μπορεί να είναι περισσότερο αντικειμενική και ως εκ τούτου μπορώ να τοποθετηθώ στη διοργάνωση της “βουβουζέλας”. Επιγραμματικά, δεν είναι πολλά εκείνα τα οποία θα έχουμε να θυμόμαστε από το Μουντιάλ των ολίγων τερμάτων, του κακού θεάματος, των κάκιστων ευρωπαϊκών ομάδων, των λίγων θεατών και αυτού του εκνευριστικού θορύβου της βουβουζέλας.

Βουβουζέλα η οποία μας απασχόλησε πολύ το τελευταίο διάστημα για πολλούς λόγους. Οι παίκτες δεν ακούν τον προπονητή τους και δεν μπορούν να συνεννοηθούν μεταξύ τους. Ο φίλαθλοι φεύγουν από το γήπεδο με αυτιά που βουίζουν, ενώ οι εκατομμύρια τηλεθεατές δεν απολαμβάνουν τα συνθήματα των οπαδών και αναγκάζονται να χαμηλώνουν τις τηλεοράσεις. Άλλοι διαμαρτύρονται για την ποιότητα της μπάλας, άλλοι για το ότι για πρώτη φορά Παγκόσμιο Κύπελλο ποδοσφαίρου διεξάγεται σε χειμερινή (στη Νότια Αφρική) περίοδο. Οι γάλλοι φωνάζουν για την αδιάφορη ομάδα τους, οι ιταλοί για τους αναποτελεσματικούς παίκτες τους όπως και οι άγγλοι και οι έλληνες γκρινιάζουν γιατί δεν πήραμε το Παγκόσμιο… Έτσι ή αλλιώς το επίκεντρο ή η απαρχή όλων των προβλημάτων παραμένει η… βουβουζέλα.

Δεν είναι τυχαίο πως επίσημα τέθηκε στην διοργανώτρια αρχή FIFA το ζήτημα της απαγόρευσης του εκνευριστικού οργάνου των αφρικανών. Η συνεδρίαση κατέληξε στην διατήρηση της βουβουζέλας στις κερκίδες και οι αντιδράσεις ήταν ανάμικτες. Όσοι ασχολούνται λίγο παραπάνω με το άθλημα γνωρίζουν από τα Copa Africa πως οι βουβουζέλες αποτελούν αναπόσπαστο κομμάτι της ιδιοσυγκρασίας του αφρικανού φιλάθλου. Εκατομμύρια καταπιεσμένοι και κάτω απ’ το όριο της φτώχιας, βρίσκουν μια δίωρη διέξοδο απ’ όλα τα προβλήματα ζωής και θανάτου κι αν συνθήματα και βρισιές δεν υπάρχουν, τότε σίγουρα υπάρχουν οι βουβουζέλες!

Το Παγκόσμιο Κύπελλο της Νοτίου Αφρικής είναι πολλά παραπάνω από μια διοργάνωση για τους πολίτες της Μαύρης Ηπείρου. Είναι ένα ιστορικό γεγονός περηφάνιας και δόξας που ίσως αποτελέσει την απαρχή ανάπτυξης και ευημερίες στο μέτρο του δυνατού. Αν η βουβουζέλα αποτελεί τη στάμπα της διοργάνωσης τότε φέρτε μου μια βουβουζέλα :[

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Προβληματίστηκες; σχολίασε το