Πέμπτη 15 Ιουλίου 2010

yannidakis - ΑΝΘΡΩΠΟΣ ΚΑΙ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ ΣΕ ΜΙΑ ΣΧΕΣΗ ‘ΡΑΒΕ-ΞΗΛΩΝΕ’ (συμμετοχή Blog Action Day)

ΗΜΕΡΟΜΗΝΙΑ ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗΣ: 15/10/2009

Ότι η ακτινοβολία του ηλίου έχει γίνει πιο επικίνδυνη από ποτέ με την εκπομπή διοξειδίου του άνθρακα να εισέρχεται στην ατμόσφαιρα ανεμπόδιστη, είναι πλέον γνωστό. Εμείς βέβαια έχουμε τα κατάλληλα μέσα να το αντιμετωπίσουμε(!). Καίμε τα δάση, αυξάνουμε την βιομηχανική δραστηριότητα και γενικά ρυπαίνουμε το περιβάλλον το δίχως άλλο.

Λύσεις; Αμυδρές και χωρίς έστω μεσοπρόθεσμο αποτέλεσμα. Μέχρι που μια ομάδα βρετανών ερευνητών έκαναν τρεις εναλλακτικές προτάσεις. Βρίσκουμε μια μεγάλη έκταση και δημιουργούμε… τεχνητά δέντρα! Σε είκοσι χρόνια φτιάχνουμε εκατό χιλιάδες τεχνητά δέντρα τα οποία δε θα έχουν καμιά ιδιαίτερη ομορφιά, θα μπορούν όμως να αποθηκεύουν τεράστιες ποσότητες διοξειδίου του άνθρακα σε φίλτρα που όταν γεμίζουν θα καθαρίζονται. Αυτό δε θέλουμε; Το σύστημα αυτό θα μπορεί να απορροφά χιλιάδες φορές περισσότερη ποσότητα απ’ ότι ένα φυσικό δέντρο.

Οι ίδιοι ερευνητές προτείνουν ένα πολύ πρακτικό μέτρο που θα πρέπει πολύ σοβαρά να σκεφτούν οι πολιτείες ανά τον κόσμο. Ας φανταστούμε τις ταράτσες των σπιτιών γεμάτες με δοχεία από φύκια που θα απορροφούν την ηλιακή ακτινοβολία… φωτοσυνθέτοντας. Παράλληλα ειδικά διαμορφωμένους καθρέφτες που θα αντανακλούν τον ήλιο και θα τον στέλνουν… πίσω στο διάστημα. Ιδέες πλήρως εφαρμόσιμες, που απλά δε θα μας επιτρέψουν να χτίσουμε ένα ακόμη παράνομο δωματιάκι στην οροφή!

Μικρά-μικρά σαν αυτά αναμένεται να επιβραδύνουν μόνο την αντίστροφη μέτρηση που με πόνο φωνάζει το περιβάλλον στον πιο άτακτο πλανήτη του διαστήματος, καθώς η φθορά είναι πλέον μη αναστρέψιμη και πλέον δε μένει τίποτα που να μπορεί να διασφαλίσει τη ομαλή δραστηριότητα σε ότι αφορά το περιβάλλον, δηλαδή… τα πάντα.

Η ανθρώπινη δραστηριότητα ευθύνεται για τη σημερινή κατάσταση και η τεχνητή παρέμβαση από τον ίδιο τον άνθρωπο δε νομίζω πως πρέπει να μας προβληματίζει αρνητικά όταν αντί για προγράμματα επένδυσης σε οπλικά συστήματα, αποσκοπεί στην έστω εναλλακτική, διάσωση του περιβάλλοντος :[

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Προβληματίστηκες; σχολίασε το