Πέμπτη 15 Ιουλίου 2010

yannidakis - ΕΘΝΙΚΟ ΞΕΠΟΥΛΗΜΑ ΣΤΟ ΒΩΜΟ ΤΗΣ ΦΑΝΕΛΑΣ

ΗΜΕΡΟΜΗΝΙΑ ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗΣ: 25/02/2010

Καληνωρίσματα. Έχω γράψει σε παλαιότερες αναρτήσεις μου πως ο αθλητισμός είναι ο καθρέφτης της κοινωνίας και της πολιτικής κάθε χώρας. Δε θα εξηγήσω σήμερα αυτό, αντίθετα θα θέσω ως δεδομένα τα αυτονόητα. Ότι δηλαδή οι αθλητικοί σύλλογοι σήμερα αποτελούν ανώνυμες εταιρείες με επενδυτές και οικονομικά συμφέροντα πέρα από τα αθλητικά ιδεώδη και την υγιή άμυλα. Δεν αρνούμαι τίποτα απ’ όλα αυτά και αναγνωρίζω την ανάγκη οικονομικής επιβίωσης κάθε ομάδας.

Δε θα βρούμε πολλά παραδείγματα σαν της ποδοσφαιρικής ομάδας της ισπανικής Barcelona που το 2000 προχώρησε στην πρωτοποριακή κίνηση να αφαιρέσει κάθε χορηγό από τη φανέλα της ομάδας σε ένδειξη τιμής για τη σπουδαιότητα της ιστορίας της. Μην ανησυχείτε, η ομάδα έχει υπέρογκα έσοδα από άλλους πόρους. Στη συνέχεια τύπωσε το λογότυπο της UNICEF για καθαρά κοινωνικούς λόγους, χωρίς οικονομικές συναλλαγές. Αν σήμερα θα βρείτε ομάδες χωρίς χορηγό στη φανέλα είναι επειδή δε βρίσκουν χορηγό. Εκεί ανησυχήστε, η οικονομική κρίση βλέπετε.

Ο ΟΠΑΠ αποτελεί βασικό χορηγό όχι μόνο σε αμέτρητες ελληνικές ομάδες που φτάνουν τα τοπικά πρωταθλήματα, αλλά και σε ολόκληρες διοργανώσεις. Από την άλλη, μεγάλες πολυεθνικές διαφημίζονται στις πιο… εμπορικές φανέλες της κάθε χώρας. Το Μαρούσι πάλι, αποτελεί ένα οξύμωρο παράδειγμα. Ομάδα καλαθοσφαίρισης που εντυπωσιάζει στην ευρωπαϊκή διοργάνωση που συμμετέχει έχοντας νίκες απέναντι σε πολύ μεγάλες ομάδες, ξαφνικά κέντρισε το ενδιαφέρον όλων. Κι εκεί που δεν είχε χορηγό στη φανέλα, ξαφνικά είδαμε τους αθλητές με το μεγαλοπρεπές “TURKISH AIRLINES”! Στη φανέλα, στο γήπεδο, στην ιστοσελίδα, δίπλα στους μεγάλους χορηγούς. Και ναι λοιπόν, η τουρκική αεροπορία, βασική ανταγωνίστρια των δικών μας μεγάλων εταιρειών διαφημίζεται σε μια ελληνική ομάδα που συμμετέχει σε ολόκληρη την Ευρώπη!

Οι έλληνες τώρα διαφημίζουν τους τούρκους κόντρα στους έλληνες κι όλα στο βωμό του χρήματος που εξ αρχής ξεκαθάρισα πως είναι απαραίτητο στα σωματεία. Αλλά ρε παιδιά; Όχι κι έτσι. Όχι τέτοιο ξεπούλημα μιας ομάδας με έλληνες παίκτες που κατέκτησε κάποτε ευρωπαϊκό τίτλο για λογαριασμό της Ελλάδας. Απόψε παίζει στο Βελιγράδι με την Partizan. Να ευχηθούμε καλή επιτυχία; :[

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Προβληματίστηκες; σχολίασε το