Πέμπτη 15 Ιουλίου 2010

yannidakis - ΕΛΛΗΝΕΣ ΕΝΩΜΕΝΟΙ, ΕΚ ΓΕΡΜΑΝΙΑΣ ΑΝΑΝΕΩΜΕΝΟΙ

ΗΜΕΡΟΜΗΝΙΑ ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗΣ: 03/03/2010


Καληνωρίσματα. Μία και πλέον εβδομάδα μετά το προκλητικό δημοσίευμα του γερμανικού περιοδικού Focus σκέφτηκα πως ενώ ο ντόρος έχει καταλαγιάσει, είναι καλή στιγμή να προβληματιστούμε στις συνέπειες του αντι-αφιερώματος. Για τους ελάχιστους που δε γνωρίζετε, μπορείτε να δείτε το εξώφυλλο παρακάτω ενώ το περιεχόμενο του άρθρου περιείχε ειρωνική κριτική για τον τρόπο ζωής των ελλήνων. Από τη θρησκεία ως την αρχαία ελληνική γλώσσα και από την ελληνική κοινωνικότητα ως την προσκόλληση στις παραδόσεις.

Αρχικά, εξοργίστηκα όσο όλοι οι έλληνες. Έστειλα το κείμενο σε επαφές μου στην ομογένεια. Στις ΗΠΑ δραστηριοποιήθηκαν στέλνοντας σκληρά μηνύματα διαμαρτυρίας από απλούς ομογενείς ως συλλόγους και οργανώσεις ελλήνων του απόδημου ελληνισμού. Το γεγονός ότι πρώτος αντέδρασε ο ίδιος ο Πρόεδρος της Βουλής δείχνει τη σημαντικότητα του θέματος. Ακολούθησαν τα blogs με δεκάδες αφιερώματα άλλοτε πολιτικού περιεχομένου που έστελναν μιαν απάντηση στο περιοδικό, άλλοτε συσπείρωσης ώστε να γίνει μια συντονισμένη διαμαρτυρία κι άλλοτε ειρωνικών απαντήσεων με παραποιημένες φωτογραφίες, σίγουρα όχι τόσο χυδαίες όσο του ίδιου του εξώφυλλου. Εκείνο όμως που ξεχώρισα ήταν η σκέψη ενός blogger που έδωσε μιαν άλλη διάσταση στο θέμα. Βρήκε μια ευκαιρία. Έναν λόγο να ευχαριστήσει το περιοδικό γιατί κατάφερε –έστω για λίγο- να πετύχει ότι δεν κατάφερε κανείς έλληνας: να συσπειρώσει τους έλληνες όλων των κοινωνικών στρωμάτων. Να δώσει την ευκαιρία στον έλληνα να ξεσπάσει την οργή του σε ένα περιοδικό! “Ευχαριστούμε Focus” έκλεινε το άρθρο.

Κι έτσι άρχισα να αναρωτιέμαι. Έχει δίκιο; Αμέσως θυμήθηκα έναν αξιωματικό μου στο στρατό που μας έλεγε πως όσο ξεπεσμένος και να είναι ο ελληνικός πολιτισμός σήμερα, αν έρθει η ώρα της απειλής θα γίνει μια γροθιά για το εθνικό συμφέρον. Λες; Λες να ήταν το δημοσίευμα ένα ήπιο παράδειγμα της θεωρίας αυτής; Η “φωνακλάδες” έλληνες φώναζαν όλοι τα ίδια λόγια και αυτό πρέπει να το κρατήσουμε τη μνήμη μας ως ένα από τα χαρακτηριστικά της κρίσης που περνάμε. Ίσως αυτό να είναι το μυστικό της αντιμετώπισης της κρίσης. Όλοι ενωμένοι! :[

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Προβληματίστηκες; σχολίασε το