Πέμπτη 15 Ιουλίου 2010

yannidakis - Η ΕΥΡΩΠΗ ΠΛΕΝΕΙ ΤΑ ΠΙΑΤΑ ΜΑΣ ΠΡΙΝ ΛΕΡΩΘΟΥΝ

ΗΜΕΡΟΜΗΝΙΑ ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗΣ: 19/11/2009

Καληνωρίσματα. Θα θυμάστε προ καιρού ότι πολύς λόγος είχε γίνει για την διατροφή στην Ελλάδα και την Ευρώπη. Πολλές εταιρείες εισήγαγαν γάλα από την Αυστρία για παράδειγμα, στα ελληνικά ποτήρια και το λεγόμενο γάλα διαρκείας άρχισε να πουλά ανεξέλεγκτα. Αν και γενικά στην Ελλάδα θεωρητικά κατέχουμε τα πιο ποιοτικά σε διατροφική αξία, προϊόντα, το τελευταίο διάστημα τα προϊόντα είναι αμφιλεγόμενης προέλευσης και ο καταναλωτής είναι διστακτικός.

Τη λύση φαίνεται να δίνει η Ευρωπαϊκή Ένωση που με έναυσμα την σουηδική προεδρία ξεκινά από κει μια πολύ αυστηρή διαδικασία πιστοποίησης με κύριο γνώμονα τα οργανικά προϊόντα ή αλλιώς τα γνωστά σε εμάς βιολογικά. Πρώτη χώρα που εφαρμόζει το νέο σύστημα είναι η ίδια η Σουηδία καθώς λέγεται πως διαθέτει το πιο αυστηρό και απαιτητικό καταναλωτικό κοινό σε θέματα διατροφής. Συγκεκριμένα το σύστημα έχει να κάνει με την Εφοδιαστική ή Logistics που αφορά την εκμετάλλευση ενός προϊόντος από την γη κατά την καλλιέργειά του, ως το ράφι του καταστήματος. Ως το 2012 λοιπόν, τα προϊόντα αυτά θα ελέγχονται αυστηρά όπως και οι φορείς που τα εκμεταλλεύονται κατά την καλλιέργεια, μεταφορά και εκποίησή τους.

Ως τώρα πολύ διάσημη για τις καλλιέργειές της είναι η Ολλανδία κι όμως δεν πρόκειται να μπει στο σύστημα αυτό πριν το 2020 κάτι που κάνει τους σουηδούς διστακτικούς σε ότι αφορά τις εισαγωγές από την Ολλανδία. Και μιας και ο λόγος για τις εισαγωγές προβληματισμό προκαλούν οι εισαγωγές από χώρες πολύ μακριά από τον έλεγχο της Ευρωπαϊκής Ένωσης, όπως είναι οι αφρικανικές ή λατινοαμερικάνικες. Ίσως εκεί εντοπίζεται ένα χάσμα καθότι η πιστοποίηση οργανικών προϊόντων που έχουν αυτές οι χώρες θα διαφέρει στο εξής από εκείνη που θα συνοδεύει τα ευρωπαϊκά πρότυπα.

Υποθέτω πως σε ένα διατροφικό περιβάλλον που κατακλύζεται από φάρμακα και μεταλλάξεις προϊόντων, η απόφαση της Ένωσης να προστατεύσει τα πιάτα μας με αυστηρά πρότυπα είναι η καλύτερη ασπίδα έναντι στην εισροή “επικίνδυνων” τροφών που είναι αδύνατο να σταματήσει η εισροή τους εξαιτίας της οικονομικής διάθεσής τους. Οργανικά λοιπόν :[

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Προβληματίστηκες; σχολίασε το