Δευτέρα 27 Σεπτεμβρίου 2010

yannidakis δευτέρας - CASE STUDY ΣΕΠΤΕΜΒΡΙΟΥ: ΜΙΑ ΚΡΗΤΙΚΗ ΦΑΡΜΑ ΕΓΙΝΕ ΠΟΛΥΕΘΝΙΚΗ

CASE STUDY ΤΟΥ ΜΗΝΑ
Καληνωρίσματα. Το 1970 η οικογένεια Δομαζάκη δραστηριοποιούνταν στο χώρο της κτηνοτροφίας σε μια κατ’ εξοχήν περιοχή κατάλληλη για το επάγγελμα, όπως είναι η ενδοχώρα του Νομού Ρεθύμνου. Η διαφορά τούτης της οικογένειας ήταν το ανήσυχο πνεύμα με τα δεδομένα της να είναι τα 100 στρέμματα γης για την μικρή μονάδα παραγωγής χοιρινού κρέατος που κατείχαν. Τα όποια χρήματα απέφερε η επιχείρηση τους επενδύονταν πάντα σ’ αυτή. Αυτό έφερε την εταιρεία να προβεί σε διαδοχικές αυξήσεις Μετοχικού Κεφαλαίου (€308000 και €130000). Το 1985 οι επενδύσεις έφεραν το πρώτο σύγχρονο σφαγείο που τελικά πιστοποιήθηκε από διεθνείς οργανισμούς (ΕΟΚ: S27). Το 1987 η εταιρεία ξεκίνησε την δραστηριοποίηση στην αγορά των αλλαντικών και λίγο αργότερα το Μετοχικό Κεφάλαιο αυξήθηκε κατά €1030000. Η Creta Farm ήταν γεγονός!

Με τη νέα χιλιετία η οικογένεια Δομαζάκη αποφάσισε να επενδύσει στην εταιρεία περισσότερο από ποτέ. Τα στρέμματα των παραγωγικών μονάδων από http://www.cretafarm.gr/home.asp?menuVar=8 αυξήθηκαν σε 210 και το Μετοχικό Κεφάλαιο εκ νέου κατά €8360000 χρήματα που βοήθησαν στην αγορά ακινήτων στο Ηράκλειο, την Αθήνα, Θεσσαλονίκη, Λάρισα και Πάτρα. Ήταν προφανές πως το δίκτυο έπρεπε να είναι ισχυρό για τα μεγαλεπήβολα σχέδια της εταιρείας. Το 2000 άλλωστε η εταιρεία μπήκε και στο Χρηματιστήριο Αξιών Αθηνών με τη μετοχή να φτάνει τα 9,76 το 2008. Οι απανωτές αυξήσεις στο μετοχικό κεφάλαιο μεταφράστηκαν σε επενδύσεις. Δημιουργήθηκε η θυγατρική φάρμα Θεσσαλίας (820 στρέμματα) και το 2006 αγοράστηκαν ή επενδύθηκαν φάρμες αξίας €5770000.

Το 2001 δημιουργήθηκε η μεγαλύτερη καινοτομία στην ιστορία των αλλαντικών. Η οικογένεια Δομαζάκη αντικατέστησε το ζωικό λίπος με εξαιρετικά παρθένο ελαιόλαδο Κρήτης, αφομοιώνοντας χαρακτηριστικά της παγκοσμίου φήμης κρητικής διατροφής στα προϊόντα τους. Αποτέλεσμα; η σειρά αλλαντικών “Εν Ελλάδι”, πατέντα που κατοχυρώθηκε σε 38 χώρες σε Ευρώπη, Αμερική, Ασία. Και αυτή ήταν η αρχή δημιουργίας μια τεράστιας επιχείρησης. Με επενδύσεις σε φάρμες στην Κύπρο το 2004 και σε άλλες περιοχές της Ελλάδας και την μεγάλη είσοδο στις Ηνωμένες Πολιτείες Αμερικής το 2007 πρώτα με στρατηγική συμμαχία τοπικής εταιρείας και τελικά ως η  6η μεγαλύτερη εταιρεία παραγωγής κρέατος στις ΗΠΑ απευθυνόμενη σε 280 εκατομμύρια καταναλωτές ενώ δεν είναι τυχαίο πως πιστοποιήθηκε από την American Heart Association.

Η Creta Farm το 2008 φρόντισε να προβεί σε εκ νέου επένδυση στο Ρέθυμνο και τελικά να ανοιχτεί και στην Ισπανία σε μια μεγάλη αγορά διαβατήριο για την υπόλοιπη Ευρώπη. Η εταιρεία είναι πιστοποιημένη με ISO:9001 από το 1999, ISO:14001 από το 2000, AGRO:3.1, 3.2, 3.3, 3.4 από το 2006 και HACCP, ενώ 80 φορτηγά εξυπηρετούν 1600 σημεία πώλησης με διευρυμένο δίκτυο. Το εργατικό δυναμικό είναι συνεχώς αυξανόμενο ώστε να εξυπηρετούνται οι ανάγκες τις εταιρείας ενώ 500 εργαζόμενοι κάθε χρόνο παρακολουθούν σεμινάρια αξίας €58000 στους τομείς της μηχανογράφησης, εφοδιαστικής, αλλά και σε θέματα παραγωγής.

Η CretaFarms –πλέον- αποτελεί χαρακτηριστικό παράδειγμα μιας εταιρείας που δεν διέφερε σε τίποτα από άλλες ομοειδείς της. Εκμεταλλεύτηκε όμως δύο βασικά χαρακτηριστικά. Την παρθένα γη του Ρεθύμνου που είχε την δυνατότητα να εξυπηρετήσει προϊόντα με πρότυπα κρητικής διατροφής και την αξιοθαύμαστη οικονομική αυτοσυγκράτηση μιας δεμένης οικογένειας όπου το κέρδος κάθε χρονιάς το μετέτρεπε σε επένδυση στην ίδια την εταιρεία. Οι άνθρωποι αυτοί δικαιωμένοι σήμερα, απολαμβάνουν μια κρητική εταιρεία που διαφημίζει την Κρήτη σ’ όλο τον κόσμο, παράδειγμα για κάθε νέο επιχειρηματία σήμερα.

ΠΡΟΣΘΕΣΤΕ ΤΟΝ ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΙΣΜΟ ΣΑΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΝΑΠΤΥΞΗ ΜΙΑΣ ΕΤΑΙΡΕΙΑΣ ΣΕ ΠΕΡΙΟΔΟ ΚΡΙΣΗΣ :[

6 σχόλια:

  1. Εξαιρετικό το άρθρο σου για την εταιρεία, yannidaki και θα συμφωνήσω ότι πρόκειται για σπουδαία ανάπτυξη που τιμά τον τόπο και υπενθυμίζει τις δυνατότητες που έχουμε. Σχεδόν πάντα θα προτιμήσω τα προϊόντα της, διαπιστώνοντας και η ίδια πόσο ποιοτικά είναι και δεν έχουν τίποτα να ζηλέψουν από άλλες μεγαλύτερες ελληνικές ή του εξωτερικού.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. :[ Aaylita
    απλα θα διορθωνα πως δεν μιλαμε για αλλη μεγαλυτερη στην Ελλαδα, αφου δεν υπαρχει, ενω μιλαμε για μια απο τις μεγαλυτερες παγκοσμιως.
    Θεωρω χρεος μας να στηριξουμε μια τετοια παραγωγη που βασιζεται στις διατροφικιες αξιες :[

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. ΤΗΝ ΕΤΑΙΡΕΙΑ ΤΗΝ ΓΝΩΡΙΣΑ ΣΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΦΑΣΕΙΣ ΤΗΣ ΑΠΟΓΕΙΩΣΗΣ ΤΗΣ ΑΠΟ ΜΕΣΑ ,ΑΦΟΥ ΕΠΙ ΜΙΑ ΔΕΚΑΕΤΙΑ,ΥΠΗΡΕΤΗΣΑ Σ ΑΥΤΗΝ ΣΤΟΝ ΤΟΜΕΑ ΤΩΝ ΠΩΛΗΣΕΩΝ .
    ΑΠΟ ΤΟΝ ΠΑΤΕΡΑ ΣΥΓΧΩΡΕΜΕΝΟ ΣΤΕΛΙΟ ,ΜΕΧΡΙ ΤΑ ΑΚΑΜΑΤΑ ΠΑΛΗΚΑΡΙΑ ΤΟΥ ΜΑΝΟ ΚΑΙ ΤΑΚΗ ,ΣΗΜΕΡΙΝΟΥΣ ΙΔΙΟΚΤΗΤΕΣ ΑΥΤΗΣ ΤΗΣ ΦΑΡΜΑΣ ΚΑΙ ΒΙΟΜΗΧΑΝΙΑΣ ΠΟΥ ΣΕ ΛΙΓΑ ΧΡΟΝΙΑ ΚΑΤΑΦΕΡΕ ΝΑ ΕΙΝΑΙ ΚΟΡΥΦΗ ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ,ΚΑΙ ΠΡΩΤΟΠΟΡΑ ΣΕ ΠΑΓΚΟΣΜΙΑ ΚΛΙΜΑΚΑ ΜΕ ΤΙΣ ΠΡΩΤΟΠΟΡΙΑΚΕΣ ΣΕΙΡΕΣ ΠΡΟΙΟΝΤΩΝ ΤΗΣ ,ΕΝ ΕΛΛΑΔΙ ΚΑΙ 0-3% ΛΙΠΑΡΑ .
    ΣΥΝΤΑΞΙΟΥΧΟΣ ΤΩΡΑ ΧΑΙΡΟΜΑΙ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΡΟΟΔΟ ΤΗΣ ,ΚΑΙ ΘΑ ΗΘΕΛΑ ΝΑ ΚΑΝΩ ΜΙΑ ΥΠΕΝΘΥΜΗΣΗ ΣΤΑ ΔΥΟ ΑΔΕΛΦΙΑ .ΣΤΕΝΟΤΕΡΟ ΕΛΕΓΧΟ ΣΤΑ ΕΝ ΑΘΗΝΑΙΣ ΕΔΡΕΥΟΝΤΑ GOLDEN BOYS ΤΟΥΣ ΩΣ ΠΡΟΣ ΤΗΝ ΔΙΟΙΚΗΣΗ ΤΟΥ ΕΡΓΑΤΟΥΠΑΛΛΗΛΙΚΟΥ ΔΥΝΑΜΙΚΟΥ ΤΟΥΣ .
    ΚΑΙ Ο ΝΟΩΝ ,ΝΟΕΙΤΩ .

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. :[ markos
    φιλε μου ειχες αναφερει παλαιοτερα πως ησουν μεσα σε αυτην την εταιρεια προτυπο. Η παρεμβαση σου λοιπον κρινεται πολυ σημαντικη για αυτο το πρωτο case study που επιχειρησα :[

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Το οτι τα προϊόντα της εταιρίας είναι πολύ καλά το ήξερα. Δεν ήξερα όμως οτι είναι τόσο γνωστά και στο εξωτερικό. Μπράβο στους υπεύθυνους για το ανοιχτό μυαλό και την συνεχή προσπάθεια!
    Βέβαια, θα πρέπει να επισημανθεί οτι άρχησαν την άνοδο σε πολύ διαφορετικές εποχές από την σημερινή...
    Χμ... τώρα που το σκέφτομαι... πόσα θέλεις να μου κάνεις κι εμένα μια διαφήμιση;
    :))))

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. :[ Βίο-μπαξές
    η Creta Farms δεν αποτελει απλα μια εξαιρετικη πολυεθνικη ελληνικη εταιρεια, μα και προτυπο management με το οποιο και ασχοληθηκα σε αυτο το case study, βασιζομενο στις συνεχεις επενδυσεις των κερδων στο ιδιο κεφαλαιο της επιχειρησης :[

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Προβληματίστηκες; σχολίασε το