Σάββατο 4 Σεπτεμβρίου 2010

yannidakis - ΜΟΥΣΙΚΟΙ ΚΩΔΙΚΟΙ: Ο ΗΡΩΑΣ ΤΗΣ ΕΡΓΑΤΙΚΗΣ ΤΑΞΗΣ

ΜΟΥΣΙΚΟΙ ΚΩΔΙΚΟΙ
Καλώς όρισες. Μόλις γεννήθηκες. Το σκέφτηκες καλά; Δεν έχει ώρα που σταμάτησες τα πρώτα κλάματα και κάποιος βρέθηκε να σου εξηγήσει πως είσαι τόσο μικρός, ένας τίποτα. Που να’ ξερες πως έτσι θα παραμείνεις! Κι όμως αυτό το τίποτα πρέπει να γίνει κάτι. Έτσι σε “ποτίζουν” μ’ οτιδήποτε προκειμένου να κάνεις το οτιδήποτε. Δεν έχεις χρόνο, δεν είσαι μικρός. Ο χρόνος σου έληξε τη στιγμή που άρχιζε. Αν άρχισες να νοιώθεις πόνο αντί για οτιδήποτε άλλο, τότε αρχίζεις να καταλαβαίνεις.

Σύντομα μαθαίνεις πως είναι να ζεις. Σε πληγώνουν στο σπίτι και σε χτυπούν στο σχολείο. Μην φανταστείς ότι θα περάσει. Είναι η μικρογραφία αυτού που θα ζεις για πάντα στο εξής. Κι αν τύχει να είσαι έξυπνος και δεξιοτέχνης με χαρίσματα, τότε θα σε μισούν γι’ αυτό και θα ζηλεύουν που καν υπάρχεις. Έχεις εκεί μια επιλογή και είναι να τρελαθείς ή να γίνεις σαν αυτούς. Κι αν η νεότητά και ο ενθουσιασμός της ζωής σου έδινε δύναμη για όλα, τότε μπράβο: Μόλις έγινες 20 χρονών. Όχι, δεν κέρδισες τίποτα. Πρέπει να διαλέξεις το μέλλον σου. Μια καριέρα βασισμένη σ’ όλες αυτές τις αρχές που πήρες απ’ το σπίτι, το σχολείο και το περιβάλλον σου. Δεν το ξέρεις, μα είσαι φοβισμένος και γι’ αυτό δεν σε βοηθά η καρδιά σου στην επιλογή.

Έλα, ξέρεις πως να χαλαρώσεις. Κάνε την προσευχή σου και πήγαινε να ψάξεις ένα κορμί να περάσεις τη βραδιά σου. Αλλιώς, απλά άνοιξε την τηλεόραση. Ξέρεις πόσο σε αγαπά η τηλεόραση. Μόλις τελειώσει μαζί σου, θα αισθάνεσαι τόσο έξυπνος και δυνατός, τόσο ανεξάρτητος και ελεύθερος. Απέκτησες την αυτοπεποίθηση που (άλλοι έκριναν πως) χρειαζόσουν. Και τώρα ξέρεις ποιός είναι ο στόχος. Ν’ ανέβεις εκεί ψηλά. Έχει χώρο και για σένα. Να γίνεις ο καλύτερος, να είναι όλοι χειρότεροί σου. Μάθε να λειτουργείς σαν εκείνους. Χαμογέλα ενώ σκοτώνεις, νοιώσε την ευγνωμοσύνη σ’ εκείνους που ποδοπατάς για να αναρριχηθείς. Θα κερδίσεις τη θέση σου εκεί πάνω και θα είσαι όμοιος μ’ αυτούς που είναι ήδη εκεί.

Αν γεννήθηκες, τότε λυπάμαι μα το πολύ να είσαι ένας ήρωας της εργατικής τάξης. Σε στεναχώρησα; Άνοιξε την τηλεόραση να γίνεις καλά :[

4 σχόλια:

  1. Φοβερό κομμάτι, βιντεάκι και το κείμενό σου που αποτυπώνει το νόημά του!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. http://www.youtube.com/watch?v=NPWMB9Mmnpo

    καλησπέρες!
    αφού γεννήθηκε, ας το νανουρίσουμε κιόλας...
    έχει σημασία όμως πού γεννιέται κανείς!
    πολύ καλό κείμενο yann!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. είδες που η ελεύθερη μετάφραση , προβληματίζει όσο και το τραγούδι;το θέμα είναι να προβληματίζει βέβαια...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. οτι προβληματιζει ειναι σιγουρο και ξερεις πως πλεον αυτος ειναι ο στοχος.
    Φυσικα εσυ εισαι λιγο πιο... ειδικη σε αυτο, αλλα πολλες φορες τα τραγουδια θελουν την αποκωδικοποιηση τους ακομα κι απο εναν τεχνοκρατη :[

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Προβληματίστηκες; σχολίασε το