Σάββατο 4 Σεπτεμβρίου 2010

yannidakis - ΑΝΑΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ ΣΑΒΒΑΤΟΥ: ΔΙΑΔΟΧΟΣ ΤΟΥ ΘΡΟΝΟΥ

ΗΜΕΡΟΜΗΝΙΑ ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗΣ: 11 Ιουνίου 2009
ΔΙΑΔΟΧΟΣ ΤΟΥ ΘΡΟΝΟΥ
Κάποιες θέσεις έχουν ιδιάζουσα βαρύτητα και σημασία στην κοινωνία ενός σπιτιού, μια μικρής επιχείρησης ή ακόμα και ολόκληρου του κράτους. Μία θέση, ένας τίτλος δεν έχει να κάνει αποκλειστικά με κάποιο επάγγελμα.
Ας σκεφτούμε τη θέση ενός αξιωματικού, του βασιλιά (κάποτε), του ιδρυτή μια μεγάλης οργάνωσης, του ιδιοκτήτη ενός παλιού καφενείου. Δεν έχει σημασία το χρήμα που εισρέει σε εκείνον ή στον οργανισμό που εκπροσωπεί. Κάθε θέση από αυτές και άλλες, έχει μια φήμη, μια αξία, μια ιστορία.
Όταν κάποια στιγμή έρχεται η ώρα που η θέση, το αξίωμα μένει κενό (βλέπε θάνατος, σύνταξη, απόσυρση) τίθεται ένα πολύ σοβαρό ζήτημα, αυτό της αντικατάστασης. Ποιος θα είναι ικανός να αναλάβει επάξια τη θέση του προκατόχου του συνεχίζοντας το ίδιο ποιοτικά;
Αναπόφευκτα ο διάδοχος θα πέσει θύμα σύγκρισης και μάλιστα αυστηρής κριτικής. Οι δράσεις του θα σημάνουν αφορμή για δριμεία αμφισβήτηση και το περιθώριο ελιγμών θα περιορίζεται με κάθε ευκαιρία.
Ίσως μαζί του φέρει έναν αέρα ανανέωσης. Ίσως οι καινοτομίες και οι φρέσκες ιδέες του να είναι ότι χρειαζόταν και η πολύ ενέργεια που φέρνει ένας νεότερος άνθρωπος να κινητοποιήσουν θετικά όλους τους εμπλεκόμενους του κλάδου.
Αν όμως το μέλλον φέρει δυσάρεστα αποτελέσματα ή τελοσπάντων χειρότερα απ’ ότι παλαιότερα, αντιλαμβάνεστε πως όλοι θα τρέξουν να κατατροπώσουν τον δύσμοιρο αποτυχημένο διαχειριστή.
Είδαμε φέτος το θάνατο του Batman να λαμβάνει χώρα μέσα από το επίσημο comic του και λίγο αργότερα ένα νέο comic είχε τίτλο «BATTLE FOR THE COWL». Ίσως ο μασκοφόρος Bruce Wayne είχε πεθάνει, όμως ο Batman δε γίνεται να σταματήσει τη δράση του. Ποιος λοιπόν θα φορούσε τη μάσκα του; Ποίος θα κρινόταν άξιος; Ο Robin, το Nightwing, ή o Jason Todd; Απάντηση δε δόθηκε ποτέ. Ως τώρα.
Έτσι είναι. Η απάντηση δε μπορεί να δοθεί εύκολα και ο διάδοχος θα κριθεί εκ του αποτελέσματος. Θα φανεί αν εκμεταλλεύτηκε μια τυχόν συγγένεια ή ίδρωσε για να φτάσει στην κορυφή της θέσης τιμώντας τον προκάτοχο, σεβόμενος το έργο που βρήκε και χαράσσοντας το όραμα για το αύριο.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Προβληματίστηκες; σχολίασε το