Κυριακή 5 Σεπτεμβρίου 2010

yannidakis - ΑΝΑΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ ΚΥΡΙΑΚΗΣ: ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗ ΚΡΙΣΕΩΝ ΜΕ ΕΥΕΠΗΡΕΑΣΤΕΣ ΑΠΟΦΑΣΕΙΣ

ΗΜΕΡΟΜΗΝΙΑ ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗΣ: 28 Ιουλίου 2007
ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗ ΚΡΙΣΕΩΝ ΜΕ ΕΥΕΠΗΡΕΑΣΤΕΣ ΑΠΟΦΑΣΕΙΣ
Ευεπηρέαστοι άνθρωποι υπάρχουν πολλοί. Είναι στο χαρακτήρα κάποιων ανθρώπων η αναποφασιστικότητα και η δυσκολία λήψης αποφάσεων σε περιόδους κρίσης.
Πραγματικά, η διαχείριση κρίσεων αποτελεί ένα θεμελιώδη κλάδο της διοίκησης επιχειρήσεων και εγώ προεκτείνω τον όρο στην ίδια μας τη ζωή. Είναι πολύ σημαντικό στις ποικίλες καταστάσεις που αντιμετωπίζει ο καθένας μας, να μπορεί να ελιχθεί εύκολα ώστε να παίρνει εύκολα και αποφασιστικά τη λιγότερο ζημιογόνα απόφαση.
Και καλό είναι να σταθούμε σε αυτό, αφού είναι δεδομένο πως καμιά απόφαση δεν εξασφαλίζει εκ των προτέρων την απόλυτη επιτυχία ή την επίτευξη του θεμιτού στόχου. Έτσι, οφείλουμε να μετράμε με βάση υποκειμενικά κριτήρια, το ρίσκο που περιλαμβάνει η κάθε απόφαση.
Το μεγαλύτερο πρόβλημα αντιμετωπίζουν εκείνοι οι οποίοι έχουν πρόβλημα λήψης αποφάσεων. Και το χειρότερο είναι να επηρεάζονται από τρίτους για την απόφασή τους αυτοί. Ακόμα και μια λανθασμένη απόφαση θα έχει το βάρος της δικής μας ευθύνης αποκλειστικά. Αντίθετα εφόσον συμβουλή από τρίτο, μας οδηγήσει σε λάθος απόφαση, υπάρχει πρόβλημα με την κατανομή ευθυνών και αναπόφευκτα, περαιτέρω κρίση.
Ανάλογα με το θέμα, υπάρχουν και «ειδικοί» που επί πληρωμή παρέχουν συμβουλές σε ενδιαφερόμενους. Μπορώ κάλλιστα να φέρω το παράδειγμα των αναλυτών στοιχήματος που συμβουλεύουν τους παίκτες του παιχνιδιού για τις καλύτερες επιλογές. Στο συγκεκριμένο παράδειγμα είμαι σε θέση να παρατηρήσω ότι τα αποτελέσματα είναι χαρακτηριστικά σπάνια επιτυχημένα.
Αρκετά σεμινάρια με θέμα τη διαχείριση κρίσεων δίνουν τη δυνατότητα σε ανθρώπους να μάθουν τεχνικές στις οποίες θα μπορούν να αποφασίζουν πιο ορθολογικά και σύντομα, ώστε να μπορούν να ανακτούν την απαραίτητη αυτοπεποίθηση και γνώση που απαιτεί μια ορθή απόφαση.
Το ζήτημα των αναποφάσιστων και εκείνων που επηρεάζονται εύκολα αποτελεί βασική πηγή μειονεκτημάτων που απορρέουν από λανθασμένη διαχείριση κρίσεων.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Προβληματίστηκες; σχολίασε το