Δευτέρα 20 Σεπτεμβρίου 2010

yannidakis δευτέρας - ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΤΟΥ ΣΕΠΤΕΜΒΡΗ: ΤΟ ΜΕΛΛΟΝ ΞΕΚΙΝΑ ΑΠ’ ΤΟ ΔΗΜΟΤΙΚΟ

ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΤΟΥ ΜΗΝΑ
Καληνωρίσματα. Την περασμένη μόλις Δευτέρα τα σχολεία ξεκίνησαν την φετινή τους λειτουργία και μαζί με τους μαθητές, μοιραζόμαστε όλοι ελπίδες για μια καλύτερη παιδεία. Η μεγάλη μεταρρύθμιση που σχεδίασε το Υπουργείο Παιδείας ξεκινά από τις μικρότερες εκπαιδευτικές βαθμίδες για να καταλήξει image στις μεγάλες κι έτσι φέτος στο επίκεντρο είναι τα Δημοτικά Σχολεία. Πράγματι, πολλά από τα στοιχήματα του Υπουργείου κερδήθηκαν και καμία τάξη δεν είχε άνω των 30 μαθητών, η μεγάλη πλειοψηφία των βιβλίων ήταν ήδη στις τάξεις, ενώ τα κενά των καθηγητών ήταν για πρώτη φορά κάτω από 2,5 χιλιάδες, νούμερο που αναμένεται να καλυφθεί σε δύο εβδομάδες. Στη θεωρία όλα βαίνουν καλώς, όμως θέλησα να έχουμε εικόνα από κάποιο σχολείο της περιφέρειας απ’ όπου και θα κρίναμε καλύτερα την πραγματικότητα. Έτσι επικοινώνησα με την διευθύντρια του Δημοτικού στον Προφήτη Ηλία Ηρακλείου, κυρία Δασκαλάκη.

Κυρία Δασκαλάκη πόσα παιδιά βρίσκονται στο σχολείο σας;
Το σχολείο μας είναι εξαθέσιο και έχουμε γύρω στα 150 παιδιά.
Πως κρίνετε την οργάνωση του Υπουργείου κατά την υποδοχή των μαθητών;
Είναι η πρώτη φορά που έχω όλους τους δασκάλους από την πρώτη μέρα. Ακόμα και οι δάσκαλοι των ειδικοτήτων βρίσκονται στη διάθεση μου. Σε προηγούμενα χρόνια ακόμα κι εγώ με συναδέλφους μοιραζόμασταν τάξεις και μαθήματα.
Διαβάσαμε σχετικά με τη μεταρρύθμιση που για πρώτη φορά ξεκινά από την πρωτοβάθμια εκπαίδευση. Ποιά είναι η δική σας γνώμη;
Έχουν γίνει 800 πιλοτικά σχολεία με τα νέα πρότυπα. Τα αποτελέσματα όμως θα τα κρίνουμε τον Ιούνιο. Ως τότε αν και τα μηνύματα είναι ευχάριστα δεν μπορούμε να κρίνουμε.
Εν μέσω μεταρρυθμίσεων υπάρχουν παιδιά που θα αποχαιρετίσουν φέτος το Δημοτικό για να μπουν στο Γυμνάσιο. Ποιά είναι τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά αυτών των μαθητών και ποιά των παιδιών που φέτος θα φοιτήσουν για πρώτη φορά στο Δημοτικό, τα πρωτάκια.
Όπως ξέρετε κάθε βαθμίδα είναι ξεχωριστή. Κάθε τάξη έχει το δικό της πρόγραμμα σπουδών και δεν υπάρχει κάποια προετοιμασία. Κάθε κομμάτι πρέπει να ολοκληρώνεται ώστε το παιδί να είναι έτοιμο για να περάσει στην επόμενη βαθμίδα. Εμείς δεν προετοιμάζουμε παιδιά μιας και τα προγράμματα είναι αυτοτελείς ιδιότητες. Ξεχωριστό πρόγραμμα έχουν και τα Δημοτικά που έχουν κι εκείνα το δικό τους πρόγραμμα, τα Δημοτικά κλπ. Δεν πρόκειται για κάποιο σκαλί που προετοιμάζουμε τα παιδιά για το επόμενο στάδιο.
Με προκαλείται να σας ρωτήσω αν εσείς συμφωνείτε με αυτήν την ανεξαρτησία των βαθμίδων.
Κάθε υλικό που διδάσκεται σε κάθε βαθμίδα έχει και το στόχο του. Δεν μπορείς να συγχέεις το ένα με το άλλο λοιπόν.
Είμαστε λοιπόν έτοιμοι για τη νέα σχολική χρονιά;
Φυσικά! Γιατί έχουμε και πολύ καλό δυναμικό. Επειδή έχω ζήσει και την εκπαίδευση στη Γερμανία, πρέπει να σας πω πως τα παιδιά μας είναι πολύ έξυπνα και πρέπει απλά να δεχθούν τα κατάλληλα ερεθίσματα.
Σας ευχαριστώ πολύ για το χρόνο σας και εύχομαι καλή σχολική χρονιά

ΠΡΟΣΘΕΣΤΕ ΤΟΝ ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΙΣΜΟ ΣΑΣ ΓΙΑ ΤΗ ΝΕΑ ΣΧΟΛΙΚΗ ΧΡΟΝΙΑ ΣΤΑ ΔΗΜΟΤΙΚΑ :[

6 σχόλια:

  1. makari ola na einai toso kala oso fainontai sto sygkekrimeno sxoleio!!!parola afta,sto dimotiko tha eiprepe na se proetoimazoun giayto pou se perimenei sto gymnasio k sto gymnasio giayto poy se perimenei sto lykeio(ennoeitai stis teleftaies takseis). Gnomi mou einai oti gia na min exei kena enas mathitis tha eprepe na yparxei sta mathimata--toulaxiston sta dyskola opos mathimatika,fysiki..-- mia logiki synexeia pou tha proetoimazei k tha epekseigei analytika analoga me tis anagkes tou kathe paidiou...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. θα συμφωνησω απολυτα μαζι σου
    Γι'αυτο και επεμεινα στο ζητημα :[

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Πολύ ενδιαφέρουσα η συνέντευξη με τη διευθύντρια ενός σχολείου για να δούμε πώς τα βλέπουν κι αυτοί πάνω-κάτω τα πράγματα.
    Μου άρεσε το σχόλιό της για την εξυπνάδα των Ελληνόπουλων! :-))

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Δε διαφωνω ως προς την εξυπναδα των παιδιων. Πως γινεται ομως να ειμαστε τοσο εξυπνοι αλλα τελευταιοι στην Ευρωπη?

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. και το παρελθόν πού είναι;
    αναρωτιέμαι μαζί με τον ανώνυμο;
    προσθέτο μόνο ότι το έξυπνος αφορά την κατάταξη σε ένα εν τέλει κατακτήριο σύστημα...
    καλησπέρα yann!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. :[ katabran
    η ευχη ειναι η εκπαιδευση να βελτιωθει αναλογα με την βελτιωση που ευχομαστε για τα παιδια μας, την κοινωνια δλδ :[

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Προβληματίστηκες; σχολίασε το