Δευτέρα 18 Οκτωβρίου 2010

yannidakis δευτέρας - ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΟΚΤΩΒΡΙΟΥ: ΤΟΠΙΚΕΣ ΕΚΛΟΓΕΣ ΩΣ ΕΥΚΑΙΡΙΑ ΓΙΑ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΚΗ ΑΝΑΠΤΥΞΗ

ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΤΟΥ ΜΗΝΑ
Καληνωρίσματα. Λίγες ημέρες μόνο πριν τις ιδιόμορφες από πολλές απόψεις, εκλογές τις Τοπικής Αυτοδιοίκησης και σε μια περίοδο συνεχόμενων πολιτικών και μη, αναλύσεων, ας επιχειρήσουμε να θίξουμε το ζήτημα των εκλογών εκ των έσω. Είχα την ευκαιρία να μιλήσω με τον υποψήφιο πρόεδρο του Δημοτικού Διαμερίσματος Τουρλωτής του Δήμου Σητείας Λασιθίου, κύριο Μιχάλη Σπυριδάκη και να του απευθύνω μερικά κρίσιμα ερωτήματα.

Κύριε Σπυριδάκη, πολύς λόγος γίνεται ειδικά φέτος για την κομματικοποίηση των εκλογών αυτών. Συμφωνείτε;
από http://www.tourloti.gr/ Όχι μόνο τώρα, αλλά γενικά οι εκλογές της Τοπικής Αυτοδιοίκησης θα έπρεπε να είναι παντελώς διαφοροποιημένες από τα κόμματα διότι εδώ επιλέγουμε πρόσωπα που κατά τη γνώμη μας είναι ικανά για να υπηρετούν τα συμφέροντα του τόπου. Όταν ένα πρόσωπο είναι ικανό, μπορεί να διεκδικήσει από την όποια κυβέρνηση, πέραν κομμάτων. Ειδικά στις μικρές κοινωνίες ο κόσμος θα πρέπει να αποφασίζει εντελώς αξιοκρατικά παραμερίζοντας κομματικές πεποιθήσεις, φιλίες ή τυχόν συγγένειες και υποχρεώσεις. Η επιλογή πρέπει να αφορά τα συμφέροντα του τόπου.

Για πρώτη φορά ψηφίζουμε μεγαλύτερους Δήμους και Περιφέρειες σε αυτές τις εκλογές με το νέο σύστημα του Καλλικράτη. Που εντοπίζεται τα χαρακτηριστικά της νέας αυτής διαδικασίας.
Το βασικό χαρακτηριστικό από φέτος είναι η Περιφέρεια. Οι 13 μεγάλες περιφέρειες που είναι πολύ σημαντικό να κατανοήσει ο κόσμος τη νέα τους λειτουργία. Ο περιφερειάρχης είναι ένας “μικρός Πρωθυπουργός” της περιοχής. Αν πάρουμε για παράδειγμα την Κρήτη, ο περιφερειάρχης είναι που θα διαχειρίζεται τα χρήματα που προωθούνται στην Κρήτη. Αυτό είναι καλό διότι οι διαδικασίες θα γίνονται πιο γρήγορα χωρίς χρονοβόρα ταξίδια στο κέντρο. Από κει και πέρα οι περιφερειάρχες θα είναι σε συνεχή επικοινωνία με τους αντιπεριφερειάρχες οι οποίοι θα χωριστούν ανά νομό και θα κατανείμουν τα χρήματα του τόπου ανάλογα με τις προτεραιότητες που τίθενται.
..οπότε σε σύγκριση με τον περιφερειάρχη που είχαμε ως τώρα, ο νέος θεσμός του παρέχει αυξημένες αρμοδιότητες.
Βεβαίως, ας μην ξεχνάμε πως ο Περιφερειάρχης ως τώρα ήταν διορισμένος και απλά διαβίβαζε τα όποια προβλήματα του τόπου διεκδικώντας κονδύλια. Ο νέος Περιφερειάρχης είναι εκλεγμένος και λειτουργεί αντίστροφα. Δηλαδή το κέντρο μοιράζει τα πακέτα από τα διάφορα προγράμματα και εκείνος κάνει την κατάλληλη κατανομή ανάλογα με τα προβλήματα και τις προτεραιότητες του τόπου. Εν κατακλείδι ο Καλλικράτης έχει μόνο πλεονεκτήματα κι αυτό ισχύει και για τους δήμους που ξεπερνούν την ανάγκη στήριξης από την Νομαρχία, έχοντας πλέον δυναμική σε οικονομία και εξοπλισμό τοπικά, κατά δήμο. Από κει ο διαχωρισμός περιλαμβάνει την μικρότερη βαθμίδα, τα Δημοτικά Διαμερίσματα που θα διεκδικούν τα δημοτικά κονδύλια για την αντίστοιχη χρηματοδότηση στις περιοχές τους. Οι πιο ικανοί δημοτικοί σύμβουλοι θα εξασφαλίζουν περισσότερα χρήματα για τα τοπικά δημοτικά διαμερίσματα τα οποία εκπροσωπούν.

Δεδομένης της οικονομικής κρίσης που αντιμετωπίζει η Ελλάδα, τι μπορεί να περιμένει ο κόσμος από τους εκλεχθείς εκπροσώπους;
Εγώ θεωρώ πως ο Καλλικράτης και οι τοπικές εκλογές δεν έχουν καμία συσχέτιση με την οικονομική κρίση. Εμείς διεκδικούμε μερίδιο από τα τρέχοντα προγράμματα όπως το κοινοτικό του ΕΣΠΑ. Αυτό δεν είναι σχετικό με την κρίση. Ο στόχος είναι η απορρόφηση των προγραμμάτων. Αυτήν την στιγμή το ΕΣΠΑ έχει απορρόφηση 13% αυτό είναι που πρέπει να διεκδικήσουμε. Καλύτερη απορρόφηση από χρήματα που είναι ήδη διαθέσιμα και θα δοθούν έτσι κι αλλιώς άσχετα με την κρίση. Το σημαντικό είναι η σωστή διαχείρισή τους ώστε να γίνουν ωφέλιμα έργα για τον τόπο.

Κύριε Σπυριδάκη σας ευχαριστώ πολύ και σας εύχομαι καλή επιτυχία.Σας ευχαριστώ κι εγώ και θα ήθελα να τονίσω σε όλους τους πολίτες να παραμερίσουν τις κομματικές πεποιθήσεις, τις φιλίες και συγγένειες και να προσέλθουν στις κάλπες με γνώμονα την καλύτερη εκπροσώπηση τους στον Δήμο και την Περιφέρειά τους.

ΠΡΟΣΘΕΣΤΕ ΤΟΝ ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΙΣΜΟ ΣΑΣ ΓΙΑ ΤΙΣ ΠΡΟΣΔΟΚΙΕΣ ΑΠΟ ΤΙΣ ΕΠΕΡΧΟΜΕΝΕΣ ΕΚΛΟΓΕΣ :[

5 σχόλια:

  1. Από όλη την συνέντευξη αυτό που κρατάω κυρίως είναι τον τρόπο που πρέπει να ψηφίζουμε. Δηλαδή με αντικειμενικά κριτήρια και με γνώμονα το καλό του τόπου μας.

    Καλές εκλογές και καλή επιτυχία στον κ.Σπυριδάκη.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. :[ Ιωάννα
    προφανως πρεπει αλλαξουμε νοοτροπια ως πολιτες και με τον ψηφο μας να περασουμε αυτο το κυμα αλλαγης και στους ψηφοφορους :[

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Ωραία μας τα είπε ο κος Σπυριδάκης και πάρα πολύ σωστά όσον αφορά το σκεπτικό με το οποίο πρέπει να ψηφίζουμε κυρίως στις δημοτικές εκλογές, αλλά καλό είναι και γενικότερα. Εύχομαι καλή επιτυχία!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. :[ Aaylita
    θα σημειωσω αυτο που ειπες. Και γενικοτερα. Αλλα ποιοι σκεφτονται ετσι σημερα γενικοτερα; Αντικειμενικα με γνωμονα το κοινο καλο;
    :[

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. @yannidaki...Πολύυυ καλή (ρητορική υποθέτω) ερώτηση!!...Ειδικά στις βουλευτικές εκλογές ποιός πραγματικά ψηφίζει με γνώμονα όλα αυτά που είπε ο κος Σπυριδάκης?!..Πολύ φοβάμαι..από ελάχιστοι έως ουδείς!

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Προβληματίστηκες; σχολίασε το