Πέμπτη 21 Οκτωβρίου 2010

yannidakis πέμπτης - ΚΛΙΜΑΚΩΣΗ. Η ΕΝΝΟΙΑ ΚΛΕΙΔΙ

Καληνωρίσματα. Σήμερα, περισσότερο από ποτέ η έννοια των μεγεθών είναι σχετική. Οτιδήποτε υπόκειται σε κάποια μονάδα μέτρησης μπορεί να συγκριθεί με κάτι ομοειδές του. Χρήματα, περιουσία, μόρφωση, εμπειρία, είναι μερικά μόνο από τα μεγέθη που μπορούν να θεωρηθούν σχετικά. Γιατί όμως σχετικά; Η σχετικότητά τους έγκειται και στην σύγκριση τους. Με τι κριτήρια θα συγκριθούν και από ποιόν φορέα. Σε κάθε περίπτωση η σύγκριση φέρνει αποκλίσεις.

Αν εξετάσουμε ποιοτικά και ποσοτικά αυτές τις αποκλίσεις, θα διαπιστώσουμε πως πολλές φορές ανάλογα με το πέρασμα του χρόνου, την εξέλιξη και άλλους ευκαιριακούς http://apescovitz.mosaicglobe.com/gallery/1489/mid/Parabolic_Escalation.jpg αλλά συγκεκριμένους παράγοντες, παρουσιάζουν αναλογικές αλλαγές. Με απλά λόγια το μεγάλο γίνεται μεγαλύτερο, το ισχυρό, ισχυρότερο και πάει λέγοντας. Αυτό ονομάζεται κλιμάκωση. Αν και παρεξηγημένος όρος μιας και η ερμηνεία του σχετιζόταν στο παρελθόν με την στρατιωτική ορολογία, εντούτοις η κλιμάκωση αποτελεί μια από τις πιο καυτές σημερινές έννοιες. Μελετώντας λίγο παραπάνω το θεωρητικό κομμάτι θα διαπιστώσουμε πως η κλιμάκωση εμπεριέχει υποθεωρίες αντίστροφης αναλογίας όπως η αποκλιμάκωση, η οικονομική κλιμάκωση, η προνομιακή, τεχνολογική κλπ. Η γενική ιδέα είναι πάντως η ίδια και δεν έχω πρόθεση να εμβαθύνω περαιτέρω.

Σε πρακτικό επίπεδο γινόμαστε καθημερινά μάρτυρες μιας κοινωνίας που η διάρθρωση της ευνοεί συνθήκες στις οποίες οι πλούσιοι και ισχυροί έχουν τη δυνατότητα να εκμεταλλεύονται πιο εύκολα ευκαιρίες (όχι απαραίτητα παράνομα, αλλά ίσως ευκαιριακά) ώστε να πλουτίζουν και να αυξάνουν την εξουσία τους. Σε μια περίπτωση όπου ένα κράτος αναπτύσσεται οικονομικά σε εποχές ευημερίας, ακόμα και οι φτωχοί θα γίνουν λιγότερο φτωχοί, κατ’ αναλογία. Κλιμακωτά. Το ίδιο συμβαίνει με την τεχνολογία όπου παρουσιάζει ρυθμό ανάπτυξης τέτοιο που είναι δύσκολο να αφομοιώνεται κάθε φορά από τους καταναλωτές. Σημαντική κλιμάκωση παρουσιάζεται και στις επενδύσεις ή των εξοπλισμό. Η Ελλάδα αγοράζει φρεγάτα, η τουρκία αποκτά υποβρύχιο! Τα παραδείγματα φυσικά είναι άπειρα.

Το ενδιαφέρον όμως είναι ότι πάντα είναι όλα μετρήσιμα. Κάθε τομέας κλιμάκωσης μπορεί να μελετηθεί και να αποκωδικοποιηθεί παρέχοντας πολυσήμαντα συμπεράσματα από το καθαρά ζήτημα ενδιαφέροντος μέχρι και την συνολική εικόνα ενός κλάδου, μιας οικονομίας τοπικής ή οικουμενικής. Μέσα από την συγκεκριμένη μελέτη είναι δυνατό να εξευρεθούν λύσεις, προτάσεις, να καθιερωθούν πολιτικές αλλαγών και να προβλεφθούν μελλοντικές εξελίξεις. Το δίχως άλλο η κλιμάκωση είναι μια σύγχρονη έννοια της κοινωνίας την ίδια ώρα που αποτελεί ισχυρό εργαλείο για κάθε διαχειριστή ή πολιτικό.

ΠΡΟΣΘΕΣΤΕ ΤΟΝ ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΙΣΜΟ ΣΑΣ ΑΦΟΥ ΕΡΜΗΝΕΥΣΕΤΕ ΜΕ ΔΙΚΟ ΣΑΣ ΤΡΟΠΟ ΤΗΝ ΚΛΙΜΑΚΩΣΗ :[

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Προβληματίστηκες; σχολίασε το