Πέμπτη 25 Νοεμβρίου 2010

yannidakis πέμπτης - ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΑΝΕΞΙΘΡΗΣΚΙΑ ΧΩΡΙΣ ΜΟΥΣΟΥΛΜΑΝΟΥΣ

Καληνωρίσματα. Η Ελλάδα ιστορικά αποτέλεσε μια βαθιά θρησκευτική χώρα με την έννοια της προσήλωσης των πολιτών της στο θρήσκευμα της. Ο Χριστιανισμός αποτελεί συνοδοιπόρο του ελληνικού κράτους σε χρόνια δύσκολα, με πολέμους, επαναστάσεις και φτώχια. Η μεταγενέστερη διαφθορά του ελληνικού κράτους συνοδεύτηκε τελικά και από την διαφθορά της εκκλησίας, όμως οι πολίτες στην μεγάλη τους πλειοψηφία παραμένουν πιστοί στις θρησκευτικές παραδόσεις.

Η μειοψηφία που υπολείπεται όμως, ολοένα και μεγαλώνει. Οι πολίτες imageέχουν δεχθεί το διαφορετικό μέσα από τους μετανάστες και τις παραδόσεις, αξίες και θρησκεύματα που μετέφεραν στην Ελλάδα. Αυτό είναι ευχάριστο. Άλλωστε οι Έλληνες φημίζονται για την φιλοξενία και την δημοκρατία τους. Φυσικά αυτό πλέον σε επίπεδο κρατών δεν είναι επιλογή. Η Ευρωπαϊκή Ένωση επιβάλλει τον σεβασμό στη διαφορετικότητα και τις θρησκευτικές ελευθερίες και πλέον συγκεκριμένες πολιτικές προσπαθούν να ανταπεξέλθουν σε αυτές της κατευθύνσεις. Ας μην ξεχνάμε πως η τουρκία στην προσπάθεια της για ένταξη στην Ένωση, επέτρεψε χριστιανική λειτουργία στο μοναστήρι της Παναγίας Σουμελά στην Τραπεζούντα και η ελληνική κυβέρνηση προσανατολίζεται στην κατασκευή Τεμένους στην Αθήνα για την εξυπηρέτηση των θρησκευτικών υποχρεώσεων των μεταναστών.

Τι γίνεται όμως ως τότε; Το πρόσφατο παράδειγμα στην πλατεία Αττικής στην Αθήνα όπου χιλιάδες μουσουλμάνοι συναθροίστηκαν για να προσευχηθούν σε κάποια τοπική γιορτή τους “άναψε τα αίματα” όταν οι έλληνες αγανακτισμένοι κάτοικοι του κέντρου και ομάδες εθνικιστικών οργανώσεων προσέγγισαν τον χώρο προσπαθώντας να διαλύσουν την συγκέντρωση. Οι αθηναίοι είναι αγανακτισμένοι με το γκετοποιημένο κέντρο της πόλης τους και έχουν δίκιο. Οι μετανάστες επιθυμούν έναν τρόπο λατρείας σε ειρηνικά πλαίσια και έχουν –κι αυτοί- δίκιο. Ας μην ξεχνάμε πως παντού στο εξωτερικό υπάρχουν όχι απλά χριστιανικές εκκλησίες αλλά και ελληνορθόδοξες εξυπηρετώντας τους εκεί πιστούς μετανάστες.

Προφανώς η λύση είναι η κατασκευή ενός τεμένους ώστε αφενός να εξυπηρετηθούν οι μουσουλμάνοι κάτοικοι της περιοχής και αφετέρου να αποσυμφορήσουν το κέντρο που πρέπει να είναι ελεύθερο για τους μετανάστες, αλλά ελεύθερο και για τους Έλληνες που όχι, δεν είναι δεδομένο ως τώρα.

ΠΡΟΣΘΕΣΤΕ ΤΟΝ ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΙΣΜΟ ΣΑΣ ΓΙΑ ΛΥΣΕΙΣ ΑΝΕΞΙΘΡΗΣΚΙΑΣ ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ :[

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Προβληματίστηκες; σχολίασε το