Κυριακή 14 Νοεμβρίου 2010

yannidakis - ΑΝΑΔΡΟΜΕΣ ΚΥΡΙΑΚΗΣ: Ο ΧΡΟΝΟΣ ΜΕΤΡΑΕΙ ΑΠΟ: ΤΩΡΑ!


ΗΜΕΡΟΜΗΝΙΑ ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗΣ: 10 Σεπτεμβρίου 2007

Ο ΧΡΟΝΟΣ ΜΕΤΡΑΕΙ ΑΠΟ: ΤΩΡΑ!
Δέκα Σεπτεμβρίου δύο χιλιάδες οχτώ. Αν πάλι επιθυμείτε ή βαρεθήκατε να μετράτε τόσες εκατομμύριες μέρες, μπορείτε από σήμερα να αρχίσετε από το μηδέν.
Ύστερα από περισσότερα από δέκα χρόνια προετοιμασίας, πάνω από έξι δισεκατομμύρια ευρώ επενδύσεις, χιλιάδες πειράματα και υπολογισμούς, το Ευρωπαϊκό Εργαστήριο Σωματιδιακής Φυσικής (CERN) σήμερα θα κάνει το ανήκουστο.
Εκατό μέτρα στο υπέδαφος των συνόρων Γαλλίας και Ελβετίας πρόκειται να εφαρμοστούν πολύ συγκεκριμένα πειράματα τα οποία θα αναπαραστήσουν σε πραγματικές συνθήκες την πρώτη μεγάλη έκρηξη (Big Bang) που λέγεται ότι προήρθε από σύγκρουση σωματιδίων και προκάλεσε τη δημιουργία του σύμπαντος. Το πείραμα θα μας πάει στα πρώτα τρισεκατομμυριοστά του πρώτου δευτερολέπτου, όχι μία αλλά 30 εκατομμύρια φορές το δευτερόλεπτο και επί μία σειρά ετών, ώστε να έχουμε μια εικόνα στο πως δημιουργήθηκε το πλανητικό μας σύστημα και κατ’ επέκταση η Γη.
Ας μην αναλωθούμε σε πολύπλοκους τεχνικούς όρους του πειράματος σε αυτό το άρθρο, απλά να αναφέρω ότι αυτό που θα γίνει είναι η σύγκρουση δύο αντίθετα κινουμένων σωματιδίων (πρωτονίων) που θα φτάσουν μέχρι και την ταχύτητα του φωτός (300.000 χλμ/sec) ώσπου να συγκρουστούν σε ειδικές συνθήκες πίεσης!
Η σύγκρουση θα προκαλέσει ενέργεια που ανέρχεται σε 14 τρισεκατομμύρια ηλεκτρονιοβόλτ και θερμοκρασία ίση με 162.000 τρισεκατομμύρια βαθμούς Κελσίου δηλαδή 10 δις φορές πιο θερμά από τον πυρήνα του ήλιου!
Κάθε χρόνο μέχρι το 2050 που αναμένεται να τελειώσουν τα πειράματα αναμένεται να παράγονται πληροφορίες ίσες με 3 εκατομμύρια DVD, τροφή δηλαδή για πολλά χρόνια μελέτης.
Όλοι είναι αισιόδοξοι για το εγχείρημα εκτός του Stephen Hawking, του κορυφαίου επιστήμονα εν ζωή που εκφράζει επιφυλάξεις για την επίτευξη των στόχων του εγχειρήματος. Όπως και να έχει, η Ελλάδα συμμετέχει ενεργά με επιστήμονες της, καθώς είναι και εκ των ιδρυτικών μελών του CERN.
Άραγε θα μάθουμε πως ξεκίνησαν όλα; Ποια είναι η πραγματική ερμηνεία της εξέλιξης; Ποια ήταν η κινητήριος δύναμη όλων αυτών. Άραγε ο Θεός θα μας δώσει το δικαίωμα να ανακαλύψουμε την πρώτη στιγμή της ιστορίας μας; Είμαστε έτοιμοι για ανατροπές;
μετάβαση στην αρχική σελίδα

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Προβληματίστηκες; σχολίασε το