Δευτέρα 8 Νοεμβρίου 2010

yannidakis δευτέρας - ΔΙΑΔΡΑΣΗ ΝΟΕΜΒΡΙΟΥ: Η ΜΕΓΑΛΥΤΕΡΗ ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΗ ΑΛΥΣΙΔΑ ΤΟΥ ΚΟΣΜΟΥ

ΔΙΑΔΡΑΣΗ ΤΟΥ ΜΗΝΑ
Καληνωρίσματα. Δηλώνω χρήστης του διαδικτύου από το 1997. Φυσικά εκείνη την εποχή η διαδικτυακή πλατφόρμα, οι ιστοσελίδες, το λογισμικό και οι υπολογιστές δεν είχαν καμία σχέση με τη σημερινή ξεκούραστη, διασκεδαστική και γρήγορη εμπειρία χρήσης. Κάπου τότε έγινα γνώστης μιας δραστηριότητας για την οποία δεν είχα ιδέα. Την πρωτοσυνάντησα με την ονομασία link. Ήταν μια λέξη ή μια εικόνα η οποία με ένα κλικ πάνω της κατευθυνόσουν σε μιαν άλλη ιστοσελίδα. Ω! Τι εντυπωσιακό. Αργότερα έμαθα πως αυτή η λέξη, αυτός ο όρος είχε και ελληνική απόδοση, τον Υπερσύνδεσμο ή απλά, σύνδεσμο.

Σήμερα, οι σύνδεσμοι στις ιστοσελίδες είναι αμέτρητοι. Σχεδόν κάθε εικόνα και ένα μεγάλο μέρος των κειμένων και των γραφικών αποτελούν συνδέσμους  από http://www.healthandsafetyconsortium.co.uk/usefullinks.html είτε σε άλλη ιστοσελίδα, είτε σε συγκεκριμένο κομμάτι της ιδίας. Σήμερα θεωρούμε κάτι τέτοιο ως δεδομένο, ποιά όμως η ανάγκη που οδήγησε σε αυτό το σημείο; Οι ιστοσελίδες έχουν γίνει σήμερα πολύπλοκοι ψηφιακοί χώροι πολλαπλής γνώσης και απεριόριστης μετάδοσης πληροφορίας. Κάθε κεντρική σελίδα των ιστοσελίδων αποτελεί ουσιαστικά ένα μεγάλο ευρετήριο περισσότερων πληροφοριών και διασύνδεσης με τρόπους επικοινωνίας, αλληλεξάρτησης και διεύρυνσης της πρόσβασης της οιοσδήποτε πληροφορίας. Ένας πίνακας περιεχομένων σε ένα βιβλίο προσφέρει το πλεονέκτημα της σωστής καθοδήγησης του αναγνώστη, χρήστη του βιβλίου στο σωστό κεφάλαιο, στην σωστή πληροφορία. Φανταστείτε τον αναγνώστη να ψάχνει ένα εδάφιο σε ένα βιβλίο εντελώς προσεγγιστικά. Χάος! Από την άλλη σκεφτείτε ένα βιβλίο που σε όλες του τις σελίδες θα υπάρχουν παραπομπές σε συγκεκριμένες σελίδες του ή σε άλλα βιβλία σε διάφορες σχετικές λέξεις, εικόνες ή σχεδιαγράμματα. Αυτό ακριβώς προσφέρει ένας σύνδεσμος.

Σήμερα πολλές ιστοσελίδες διαθέτουν ξεχωριστή ενότητα με λίστα συνδέσμων (ή χρήσιμων συνδέσμων) που ωθούν τους χρήστες τους να μεταβούν σε άλλες ηλεκτρονικές τοποθεσίες. Η απόλυτη διασύνδεση! Η πρόσβαση σε απεριόριστες ιστοσελίδες μπορεί να γίνει χωρίς καν την πληκτρολόγηση μιας διεύθυνσης στον περιηγητή (browser). Το αφιέρωμα δεν είναι τυχαίο. Στην παγκοσμιοποιημένη κοινωνία της πληροφορίας η διασύνδεση είναι απαραίτητο εργαλείο. Η πρόσβαση αποτελεί θεμελιώδες δικαίωμα του καθένα που επιτυγχάνεται με αυτήν ακριβώς την διασύνδεση που προσφέρουν οι σύνδεσμοι. Μέσα από τούτο εδώ το αφιέρωμα μπορούμε να φτιάξουμε έναν μεγάλο πίνακα προτεινόμενων ιστοσελίδων διασύνδεσης των αναγνωστών μας.

ΠΡΟΣΘΕΣΤΕ ΤΟΝ ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΙΣΜΟ ΣΑΣ ΑΦΟΥ ΣΥΜΠΛΗΡΩΣΕΤΕ ΤΟΝ ΠΙΝΑΚΑ ΠΟΥ ΘΑ ΔΗΜΙΟΥΡΓΗΣΟΥΜΕ ΟΛΟΙ ΜΑΖΙ ΠΑΡΑΘΕΤΟΝΤΑΣ ΕΝΑΝ ΣΥΝΔΕΣΜΟ (LINK) ΠΡΟΣ ΚΑΠΟΙΑ ΙΣΤΟΣΕΛΙΔΑ ΤΗΣ ΕΠΙΛΟΓΗΣ ΣΑΣ ΣΤΟΝ ΧΩΡΟ ΤΩΝ ΣΧΟΛΙΩΝ :[

9 σχόλια:

  1. Κάνω εγώ την αρχή

    http://www.google.gr Δεν θα πρωτοτυπήσω καθόλου. Ξεκινώ με την απαρχή όλων των συνδέσμων. Το μεγαλύτερο διαδικτυακό ευρετήριο στον κόσμο. Ο καθένας πρέπει να μπορεί να επισκεφτεί το google :[

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. www.contra.gr--egkyri k egkairi athlitiki enimerosi!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. ΩΣ ΤΩΡΑ...
    www.google.gr
    www.contra.gr
    www.in.gr
    www.capital.gr
    www.defencenet.gr

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. ΩΣ ΤΩΡΑ...
    www.google.gr
    www.contra.gr
    www.in.gr
    www.capital.gr
    www.defencenet.gr
    www.protagon.gr

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Προβληματίστηκες; σχολίασε το