Τρίτη 7 Δεκεμβρίου 2010

yannidakis τρίτης - ΤΟ ΟΡΑΜΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΑΙΔΕΙΑ ΔΕΝ ΧΩΡΑ ΠΕΡΙΚΟΠΕΣ

Καληνωρίσματα. Αν το 2010 ήταν “εύκολο” για την κυβέρνηση καθώς το μνημόνιο και τα νέα μέτρα ήταν σχετικός μονόδρομος, ο προϋπολογισμός του επόμενου έτους παρουσιάζει πολλές παγίδες για την κυβέρνηση καθώς αφορά σε ένα κομβικό σημείο για την διακυβέρνηση του κράτους, για την ίδια την Ελλάδα. Είναι το έτος που δειλά-δειλά πρέπει να ξεκινήσει η ανάπτυξη για την Ελλάδα.

Οι περικοπές βέβαια, αποτελούν τετριμμένη έννοια στην νέα imageκαθημερινότητά μας, όμως παράλληλα η κυβέρνηση Παπανδρέου έφερε (όσο κι αν δεν στηρίζεται ιδιαίτερα απ’ τα ΜΜΕ) ένα όραμα αλλαγής στην Παιδεία, βασισμένο στα καλύτερα παιδαγωγικά μοντέλα της Σκανδιναβίας και της Καλιφόρνια και το οποίο είχα παρουσιάσει πρόσφατα. Κι ενώ οι ελπίδες (μου) για ένα καλύτερο αύριο στην χώρα με εφαλτήριο την Παιδεία ήταν πλέον βάσιμες, η κυβέρνηση ανακοινώνει μείωση στις δαπάνες παιδείας στον προϋπολογισμό του 2011 κατά 0,04%. Για πρώτη φορά οι δαπάνες πέφτουν κάτω από 3% και ίσως το ποσοστό να είναι ελάχιστο, και σε απόλυτες τιμές να μην είναι πάνω από €1500, όμως με βάση την επιπλέον περσινή μείωση μιλάμε για ποσό που υπερβαίνει το ένα δισεκατομμύριο ευρώ. Δεν ξέρω για σας, όμως εμένα αυτός δεν μου ακούγεται τρόπος επένδυσης στην παιδεία.

Ένα καλό αντεπιχείρημα είναι πως παρότι οι μειώσεις δαπανών εφάπτονται σε όλους τους κλάδους της οικονομίας, η Παιδεία υποφέρει την μικρότερη μείωση. Άλλωστε αν το Υπουργείο μπορεί να εφαρμόσει τα μεγαλεπήβολα σχεδία του Ψηφιακού Σχολείου, της Δια Βίου Μάθησης, του Ολοήμερου Σχολείου και των άλλων σημαντικών μεταρρυθμίσεων, τότε προφανώς θα πρέπει να βγάλουμε το καπέλο στην κυρία Διαμαντοπούλου. Κι αν το 2011 μας αναγκάζει σε μια τέτοια μείωση, οι απαιτήσεις μας για την Παιδεία δεν περιορίζονται σε ένα 3% του προϋπολογισμού.

Η κυβέρνηση δείχνει να το έχει καταλάβει και εγώ το φωνάζω καιρό. Οι μεταρρυθμίσεις ίσως φέρουν βελτίωση του κλίματος στην Ελλάδα και αναπτυξιακή τροχιά σε λίγα χρόνια, όμως το αληθινό πρόβλημα της χώρας μας ήταν και είναι η νοοτροπία του λαού και των πολιτικών της, πράγματα που μπορείς να αλλάξεις μόνο μέσα από το σχολείο, την διαπαιδαγώγηση, την Παιδεία, δηλαδή, το αύριο.

ΠΡΟΣΘΕΣΤΕ ΤΟΝ ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΙΣΜΟ ΣΑΣ ΑΦΟΥ ΒΡΕΙΤΕ ΤΡΟΠΟ ΝΑ ΑΝΑΠΤΥΧΘΕΙ Η ΠΑΙΔΕΙΑ ΜΕ ΛΙΓΟΤΕΡΑ ΧΡΗΜΑΤΑ :[

2 σχόλια:

  1. Το σχολείο πλήττεται περισσότερο απ'όλα όχι τόσο οικονομικά αλλά σε ποιότητα. Να την βράσω την διαδραστική παιδεία όταν η ιστορία υποβαθμίζεται σε τεράστιο βαθμό και στη ουσία καταργούνται όχι μόνο οι ανθρωπιστικές σπουδές αλλά και βασικά μαθήματα όπως Φυσική και Χημεία. Το νέο σχολείο μόνο ενεργούς σκεπτόμενους πολίτες δεν σχεδιάζεται να "βγάζει" αλλά λοβοτομημένους πολίτες

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. :[ filologos10
    το σχολιο σου φιλε μου αφορα την μεταρρυθμιση στην Παιδεια και οχι τις περικοπες.
    Θα σε παροτρυνα να εξετασεις το αφιερωμα μου στην ενοτητα ΑΦΙΕΡΩΜΑΤΑ.
    Κανενα μαθημα δεν υποβαθμιζεται, απλα κατηγοριοποιειται. Ναι, η ποσοτητα της υλης μειωνεται σημαντικα ουτως ωστε ο μαθητης να μπορει να εκμεταλλευτει περισσοτερες πηγες γνωσης και πιο ευελικτους τροπους μελετης. Ο φορτος των μαθηματων αποτελουσε παντα μια απο τις πληγες του εκπαιδευτικου συστηματος :[

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Προβληματίστηκες; σχολίασε το