Κυριακή 9 Ιανουαρίου 2011

αναδρομές κυριακής - ΕΤΟΙΜΟΙ ΓΙΑ ΣΚΑΛΙΣΜΑ;

αναδρομές
ΗΜΕΡΟΜΗΝΙΑ ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗΣ: 25 Ιουλίου 2008
ΤΙΤΛΟΣ:  ΕΤΟΙΜΟΙ ΓΙΑ ΣΚΑΛΙΣΜΑ;


Ξέρω, είναι Παρασκευή σήμερα, γι’ αυτό και θα προσπαθήσω να αναδείξω το θέμα όσο πιο "ελαφριά" γίνεται. Το θέμα είναι το σκάλισμα.

Τι είναι σκάλισμα; Ένας κηπουρός σίγουρα θα ξέρει καλύτερα από όλους μας. Φροντίζει να σκαλίζει το έδαφος ώστε να φυτέψει στο κατάλληλο σημείο, να φροντίσει υπάρχοντα φυτά, να θεραπεύσει τυχόν ασθένειες ή ενδεχόμενες ξηρασίες. Ο κηπουρός σκαλίζει όχι για να ανακαλύψει κάτι καινούριο, αλλά για να βοηθήσει το υπάρχον.

Και ο αρχαιολόγος ξέρει πολύ καλά. Στις πιο παράξενες και ανύποπτες περιοχές, στέκει όρθιος με ήλιο και σκαλίζει το χώμα. Ετούτος θέλει να ανακαλύψει κάτι συγκεκριμένο συνήθως. Μελετά την ιστορία και με διάφορους υπολογισμούς καταλήγει στο ότι κάποια χαμένη πόλη ή τάφος ή εύρημα, ενδέχεται να είναι στο ανάλογο σημείο. Ξέρει ότι πάει να ψάξει για συγκεκριμένο εύρημα σε συγκεκριμένο μέρος.

Είναι και ο άνθρωπος γενικά. Και αυτός σκαλίζει. Άλλος σκαλίζει το παρελθόν του, προσπαθώντας να ξεφύγει από το μέλλον. Άλλος σκαλίζει τα συρτάρια της μαμάς ή του συντρόφου του. Ποιος ξέρει τι θα βρει!

Άλλος πάλι σκαλίζει για να ζει. Πληρώνεται να σκαλίζει. Τι; Οτιδήποτε. Φαντασία να έχεις. «Αν η γνώση ήταν δύναμη, τότε θα ήμουν ένας άρχοντας» (ελευθ. μεταφ. Από Batman Forever). Και πολλές φορές η κατάσταση ξεφεύγει από τα επιτρεπτά όρια. Και η δουλειά παρασύρει τα προσωπικά και τότε το εργαλείο σκαλίσματος αγγίζει απαγορευτικές ζώνες.

Επικίνδυνα μονοπάτια λοιπόν και το σκαλιστήρι πρέπει να υπόκειται σε έλεγχο. Ανεξέλεγκτες καταστάσεις οδηγούν σε απροσδόκητα αποτελέσματα. Ξεκινάς για μια ρομαντσάδα (αλλά έχεις ξεχάσει το σκαλιστήρι στην τσέπη) και καταλήγεις να απολογείσαι, να ξεγυμνώνεσαι σε ανυπολόγιστο βαθμό. Όποιος σου το κάνει, χαλάλι του.

«Η περιέργεια σκότωσε τη γάτα» (Batman Returns) και κανείς δεν έμαθε από την καημένη. Προσοχή στα σκαλίσματα, γιατί πολλές φορές άλλα πας να σκαλίσεις και άλλα ανακαλύπτεις –και ίσως να μην έπρεπε- κοινό όλων των παραπάνω κατηγοριών είναι αυτό και όλοι τους πρέπει να είναι έτοιμοι να υποστούν τις συνέπειες, άλλωστε πήγαιναν γυρεύοντας!
μετάβαση στην αρχική σελίδαμετάβαση στον προβληματισμό της ημέρας

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Προβληματίστηκες; σχολίασε το