Δευτέρα 17 Ιανουαρίου 2011

προβληματισμός δευτέρας - ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΙΑΝΟΥΑΡΙΟΥ: ΤΟ ΘΑΥΜΑ ΤΗΣ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑΣ ΤΟΥ ΑΥΡΙΟ ΞΕΚΙΝΗΣΕ ΣΗΜΕΡΑ

Καληνωρίσματα. Την περασμένη εβδομάδα η καρδιά της τεχνολογίας imageχτυπούσε στο Λας Βέγκας, ΗΠΑ στην ετήσια Έκθεση Καταναλωτικών Ηλεκτρονικών προϊόντων. Τεχνολογίες που θα βγουν στην αγορά το 2011 και προϊόντα που δεν έχουν περάσει καν από τη φαντασία μας, εκτέθηκαν και φέτος στην τριήμερη έκθεση που αποτελεί τη σφραγίδα του κλάδου παγκοσμίως με τη συμμετοχή 80 χωρών και 140000 διαπιστευμένων παρευρισκομένων. Η έκθεση είναι κλειστή για το κοινό κι έτσι μόνο επαγγελματίες του κλάδου είχαν πρόσβαση. Θα ήταν κρίμα να μην παίρναμε κι εμείς μια γεύση από την αποθέωση της τεχνολογικής καινοτομίας κι έτσι απευθύνθηκα στον Jake Spiridakis, Director of Business Development στην εταιρεία MI Technologies, Inc. ο οποίος ήταν στο Λας Βέγκας και δέχτηκε να αποτελέσει το παράθυρο του yannidakis.net στην έκθεση.

Τις περασμένες ημέρες βρεθήκατε στο Λας Βέγκας για την Έκθεση Καταναλωτικών Ηλεκτρονικών Ειδών η οποία θεωρείται η σημαντικότερη στον κόσμο. Αρχικά θα ήθελα να μεταφέρετε στους αναγνώστες μας το κλίμα από την Έκθεση τόσο σε έκταση όσο και σε συμμετοχή.
Αν και η έκθεση επίσημα είναι στο Las Vegas Convention Center, υπάρχει εξαιρετική δραστηριότητα σε ολόκληρη την πόλη του Λας Βέγκας σε όλα τα ξενοδοχεία και εστιατόρια με συνεχή κίνηση στους δρόμους αφού αυτό είναι το μεγάλο γεγονός! Μέσα στην έκθεση πρέπει να είσαι καλά οργανωμένος διαφορετικά είτε θα χαθείς είτε θα χάσεις πάρα πολύ χρόνο μέχρι να βρεις την εταιρεία που θέλεις να επισκεφτείς. Συνήθως όλα τα μίτινγκ έχουν προγραμματιστεί πολύ πριν αρχίσει η έκθεση. Πραγματικά πολλές εταιρείες χρησιμοποιούν αυτή την έκθεση για να παρουσιάσουν τις νέες τεχνολογίες τους και για αυτό όλος ο κόσμος που σχετίζεται με το θέμα είτε είναι παρών είτε παρακολουθεί στενά τι συμβαίνει.

Το Λας Βέγκας στα καλύτερα του, λοιπόν! Λένε για την Έκθεση πως καθορίζει εν πολλοίς τις τάσεις των προϊόντων για την νέα χρονιά. Πολλά από αυτά που βλέπετε γίνονται οι νέες εξαρτήσεις των καταναλωτών τους επόμενους μήνες. Είναι έτσι τα πράγματα και ποιά κριτήρια καθορίζουν τις τάσεις αυτές; Ειδικά για φέτος διαβάσαμε ότι τα tablets επικράτησαν των άλλων προϊόντων. Είναι όντως έτσι και ποιά προϊόντα ξεχωρίσατε εσείς;
Πραγματικά τα tablets έλαβαν πολύ προσοχή φέτος. Στην έκθεση μόνο, παρουσιάστηκαν 80 tablets και δεν είναι εύκολο να ξεχωρίσει κανείς κάποιο συγκεκριμένο χωρίς να έχουν γίνει πρώτα οι κατάλληλες δοκιμές. Όμως θα ήταν άδικο να μην αναφέρουμε και άλλες τεχνολογίες που έλαβαν προσοχή φέτος όπως wireless 4G, connected TV και smart appliances. Ποιο συγκεκριμένα η connected TV αυτή τη στιγμή μοιάζει να είναι το παρόν και το μέλλον. Η τηλεόραση μετατρέπεται σε μια τεράστια οθόνη υπολογιστή διότι πλέον είναι συνδεδεμένη απ' ευθείας στο διαδίκτυο και πραγματοποιεί πολλά απ' όσα ως τώρα μας προσέφερε ο υπολογιστής στην ενημέρωση και την διασκέδαση. Αλλά δεν είναι μόνο τα τηλέφωνα και οι τηλεοράσεις. Τι θα λέγατε για ψυγεία που σε ειδοποιούν ότι το γιαούρτι κοντεύει να λήξει; Φούρνοι που θυμούνται τη συνταγή του αγαπημένου σου γλυκού και πλυντήρια που μπορείς να τα λειτουργήσεις από το κινητό σου; Φέτος για πρώτη φορά οι οικιακές συσκευές είχαν τόσο περίοπτη θέση στην έκθεση. Αξίζει να εστιάσουμε και στην τεχνολογία τριών διαστάσεων αφού πλέον οι τηλεοράσεις γίνονται πιο λεπτές κι απ' τα κινητά τηλέφωνα κι όμως σου επιτρέπουν να παρακολουθήσεις 3D χωρίς τα ειδικά γυαλιά. Άλλωστε το 3D είναι εδώ και θα μείνει. Ότι κι αν ακούγεται αυτή η τεχνολογία θα εκτοξευτεί τα επόμενα χρόνια.

Περιγράφετε μια πραγματικότητα που ακούγεται πολύ μακρινή, ιδιαίτερα για το πορτοφόλι του μέσου καταναλωτή σε περίοδο κρίσης. Πόσο προσιτά θα μπορούν να είναι όλα αυτά, ένα πλήρες αυτοματοποιημένο σπίτι και σε πόσο καιρό από τώρα;
Κάθε τεχνολογία για να «πιάσει» πρέπει να είναι πρακτική. Ότι παρουσιάζεται δε σημαίνει ότι θα γίνει κοινώς αποδεκτό. Άλλωστε δε νομίζω ότι είναι θέμα κόστους. Η τεχνολογία γίνεται ολοένα και πιο προσιτή. Τα περισσότερα σπίτια έχουν πλέον πρόσβαση στο διαδίκτυο. Αυτό που αλλάζει είναι ο καταναλωτής και οι ανάγκες του. Οι γενιές που έρχονται θα αγκαλιάσουν την τεχνολογία αυτή και σύντομα θα την θεωρούν δεδομένη.

Θα συμφωνήσω μαζί σας. Άλλωστε η τεχνολογία δεν παρουσιάζει ποτέ πληρότητα. Εκεί που λες ότι δεν γίνεται καλύτερο, πάντα κάτι σου ερεθίζει το ενδιαφέρον. Πιστεύετε πως οι καταναλωτές πρέπει να δίνουν ευκαιρίες στις νέες τεχνολογίες ή θα πρέπει πρώτα να είναι σίγουροι πως αυτές αξίζουν την επένδυση με το πέρασμα του χρόνου;
Σίγουρα πρέπει να δίνουμε ευκαιρίες. Διαφορετικά δεν υπάρχει πρόοδος. Αυτό δε σημαίνει ότι όλοι πρέπει να αγοράζουμε κάθε νέα τεχνολογία που κυκλοφορεί. Πολλοί το κάνουν αυτό. Άλλοι νοιώθουν πιο άνετα περιμένοντας μέχρι να σιγουρευτούν ότι η εκάστοτε τεχνολογία εξυπηρετεί σωστά και δουλεύει καλά. Είναι καθαρά θέμα του πως νοιώθει ο καθένας καλύτερα.

Δώστε μας ένα μακρινό παράδειγμα βελτίωσης της τεχνολογίας που οραματίζεστε.
Δεν είμαι οραματιστής, αλλά για να απαντήσω θα διάλεγα τις μεταφορές. Τρένα, αυτοκίνητα, αεροπλάνα, χρησιμοποιούν παλιές τεχνολογίες. Οραματίζομαι υπερατλαντικά ταξίδια σε λίγα λεπτά, ασταμάτητη κίνηση στους δρόμους χωρίς προβλήματα κυκλοφοριακά σε ένα έξυπνο δίκτυο μεταφορών.

Ας περάσουμε στο θεωρητικό κομμάτι και προσεγγίζοντας έναν σοβαρό προβληματισμό για τους αναγνώστες του yannidakis. Η τεχνολογία μας δίνει υπέροχες υπηρεσίες και θα συνεχίζει να το κάνει με αμείωτους ρυθμούς. Πολλοί αγοράζουν τη νέα τεχνολογία επειδή την έχουν πραγματικά ανάγκη κι άλλοι απλά επειδή τους αρέσει. Πόσο μεγάλη είναι η διαφορά μεταξύ τους και πως ο εθισμός στην τεχνολογία μπορεί να είναι κάτι δημιουργικό ή αρνητικό;
Η αλήθεια είναι ότι δεν νομίζω ότι ο τεχνολογικός εθισμός έχει αναγνωριστεί ως παθολογικό πρόβλημα! Θεωρώ την εξέλιξη ως κάτι καλό και είναι επόμενο οι ανάγκες μας να εξελίσσονται και αυτές. Τώρα φανερώνω την ηλικία μου αλλά μεγαλώνοντας δεν είχαμε κινητά και επικοινωνούσαμε και βρισκόμασταν μια χαρά. Τώρα μου φαίνεται αδιανόητο πως θα καταφέρναμε να επιβιώσουμε αν κάποιος μας τα έπαιρνε όλα. Οι έχοντες ανάγκη την τεχνολογία, μαθαίνουν να τους αρέσει κιόλας, οπότε η διαφορά είναι ελάχιστη.

Με προκαλείται να ρωτήσω πόσο εθισμένος είστε ο ίδιος στην τεχνολογία.
Δε θα έλεγα εθισμένος. Ξέρω τι μου αρέσει, τι με εξυπηρετεί και τι "παιχνίδια" θέλω να έχω στην κατοχή μου. Δε χρειάζομαι να έχω την τελευταία τεχνολογία πάντα.

Παρότι κάτοικος των ΗΠΑ, διατηρείτε ιδιαίτερα στενές σχέσεις με την Ελλάδα. Πως κρίνεται την τεχνολογική αφομοίωση των τεχνολογιών από τους έλληνες;
Νομίζω ότι ο Έλληνας καταναλωτής δεν υστερεί σε τίποτα από τον Αμερικανό. Θα έλεγα μάλιστα ότι η διείσδυση της τεχνολογίας θα ήταν εξίσου αν η αναλογία κόστους αγαθών και μισθών ήταν ίδια και στις δυο χώρες.

Σας ευχαριστώ πολύ για τον χρόνο σας και εύχομαι εν καιρώ να μας παρουσιάσετε νέα τεχνολογικά «θαύματα» για την δουλειά και την ψυχαγωγία μας.
Ευχαριστώ που με καλέσατε. Καλή επιτυχία στην προσπάθεια σας.

ΠΡΟΣΘΕΣΤΕ ΤΟΝ ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΙΣΜΟ ΣΑΣ ΦΤΙΑΧΝΟΝΤΑΣ ΤΟ ΔΙΚΟ ΣΑΣ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΚΟ ΟΡΑΜΑ :[

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Προβληματίστηκες; σχολίασε το