Κυριακή 2 Ιανουαρίου 2011

αναδρομές κυριακής - Ο ΘΡΗΣΚΕΥΤΙΚΟΣ ΗΓΕΤΗΣ

αναδρομές
ΗΜΕΡΟΜΗΝΙΑ ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗΣ: 31 Ιανουαρίου 2008
ΤΙΤΛΟΣ:  Ο ΘΡΗΣΚΕΥΤΙΚΟΣ ΗΓΕΤΗΣ
Ο θάνατος ενός θρησκευτικού ηγέτη του κράτους και η αμφισβήτηση του από πολλούς ανθρώπους, με οδήγησε σήμερα στο να γράψω όχι για τον Χριστόδουλο, αλλά για την θρησκευτική ηγεσία.
Ίσως ο Χριστόδουλος να ασχολήθηκε με την πολιτική λίγο παραπάνω απ’ ότι χρειαζόταν, όμως αποτέλεσε ένα πρότυπο για τον κλήρο και τους πιστούς. Και αυτό ακριβώς το πνεύμα πρέπει να διακατέχει όλους τους θρησκευτικούς ηγέτες.
Ίσως να είναι μια παρεξηγημένη έννοια και ο καθένας να έχει στο μυαλό του τον … Παπαφλέσσα που σήκωσε τα ράσα και πολέμησε κατά των τούρκων, όμως οι εποχές είναι τέτοιες που ο θρησκευτικός ηγέτης πρέπει να είναι κοινωνικοποιημένο άτομο. Και αντιλαμβάνεστε όλοι ότι ουδείς κοινωνικοποιημένος δεν είναι και αναμάρτητος. Όμως όταν μιλάμε για ιερείς δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι είναι άνθρωποι με αδυναμίες και λάθη. Δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι πέρα από τις περιπτώσεις που βγήκαν στην επιφάνεια κρούσματα διαφθοράς στο χώρο της εκκλησίας και απλά έγιναν τόσο διάσημα επειδή «πουλούσαν» με αποτέλεσμα να «σκεπάσουν» την εκκλησία, ο κλήρος παράγει έργο και προσφέρει στην κοινωνία ακόμα και σήμερα.
Ο θρησκευτικός ηγέτης είναι αυτός που θα καθοδηγήσει αρχικά τον κλήρο και κατόπιν ολόκληρο το ποίμνιο. Θα παρακινήσει τον κόσμο να ενεργήσει με πνευματικά κριτήρια υπέρ του συνανθρώπου, μέσα από την εξομολόγηση και τη συζήτηση θα προσφέρει μια δίοδο για τον πιστό.
Έτσι και ο Χριστόδουλος κατάφερε να κάνει αισθητή την παρουσία του με την έντονη προσωπικότητά του που πολλές φορές παρεξηγήθηκε όμως τελικά πέτυχε να φέρει νέους στην εκκλησία και να πετύχει σα θρησκευτικός καθοδηγητής.
Η δουλειά ενός ηγέτη, κάθε άλλο παρά εύκολη είναι σύμφωνα και με βιβλία της επιστήμης της Διοίκησης Επιχειρήσεων, πόσο μάλλον όταν πρόκειται για το πνεύμα, τις αρετές, το χαρακτήρα και την ηθική του ανθρώπου. Το μόνο που μας ζητείται είναι να έχουμε και εμείς με τη σειρά μας πίστη στους ανθρώπους που καθοδηγούν την εκκλησία και να προσευχόμαστε μαζί τους για την επιτέλεση του θείου έργου της.
μετάβαση στην αρχική σελίδαμετάβαση στον προβληματισμό της ημέρας

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Προβληματίστηκες; σχολίασε το