Τρίτη 18 Ιανουαρίου 2011

αναδρομές τρίτης - ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ ΣΤΗΝ ΠΡΑΞΗ

αναδρομές
ΗΜΕΡΟΜΗΝΙΑ ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗΣ: 12 Μαρτίου 2008
ΤΙΤΛΟΣ:  ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ ΣΤΗΝ ΠΡΑΞΗ


Αν και βρισκόμαστε μακριά από την ημέρα που θα υπάρχουν καθοριστικές εξελίξεις και αποφάσεις για το θέμα του ονόματος των Σκοπιών, αποφάσισα σήμερα να κάνω μια πρώτη τοποθέτηση σε ένα καθαρά πρακτικό επίπεδο. Δε θα ασχοληθώ καθόλου με τα όσα ακούτε κάθε μέρα από τα μέσα να αναμασούν παρόμοια λόγια.

Θέτω λοιπόν το εξής ερώτημα: «Γιατί το νέο όνομα των Σκοπίων δεν πρέπει να περιέχει ΚΑΘΟΛΟΥ το όνομα «Μακεδονία» ή παράγωγό του»; Απαντώ με καθαρά πρακτικό τρόπο και χωρίς ίχνος εθνικισμού (που κρατώ για τον εαυτό μου.. προς το παρόν).

Σκεφτείτε τα Σκόπια να ονομάζονται «Δημοκρατία της Μακεδονίας» ή «Βόρεια Μακεδονία» κτλ.

Έρχεται λοιπόν ο τουρίστας στο αεροδρόμιο της Θεσσαλονίκης, «Μακεδονία» και αναρωτιέται: «Μα Μακεδονία λένε ένα κράτος λίγο πιο πάνω»!

Στέλνει ένας Ναουσαίος ένα κουτί χαλβά σε φίλο του στη Δανία. Λογικό δεν είναι να αναρωτηθεί διαβάζοντας τη λέξη «Μα Μακεδονία είναι μια χώρα άλλη»!

Έχετε υπόψη σας ότι την Κίνα τη λένε κανονικά «Λαϊκή Δημοκρατία της Κίνας»; Ξέρετε πολλούς να τη λένε έτσι; Όλοι Κίνα λένε και το ίδιο θα γίνει και σε αυτήν την περίπτωση καθώς όλοι θα την αποκαλούν Μακεδονία.

Η τεράστια σύγχυση που θα δημιουργείται με την ελληνική και τη… σκοπιανή Μακεδονία θα ωθήσει τους εκεί κατοίκους να προστατεύσουν το όνομα της χώρας τους, προσπαθώντας να κατοχυρώσουν την αποκλειστική χρησιμοποίηση του ονόματος Μακεδονία για το κράτος τους. Έτσι είναι.

Και επειδή όντως Μακεδονία ήταν και η περιοχή των Σκοπίων, τότε με την ίδια λογική τούρκοι και όσο μέσα στην Ασία θέλετε, πρέπει να διεκδικήσουν και αυτοί το όνομα, αφού ο Αλέξανδρος το επέκτεινε ως εκεί.

Ας είμαστε ρεαλιστές και πρακτικοί λέγοντας ότι αν τα Σκόπια έχουν έστω και λίγο από Μακεδονία, η σύγχυση που θα δημιουργηθεί θα έχει επιπτώσεις στον τουρισμό, τις εξαγωγές, την προβολή και την ιστορία της χώρας μας, ενώ μια τέτοια υποχώρηση από μέρους μας, μαντέψτε ποιανού την όρεξη θα ανοίξει που θέλει περισσότερο Αιγαίο!
μετάβαση στην αρχική σελίδαμετάβαση στον προβληματισμό της ημέρας

3 σχόλια:

  1. Καλημέρα φίλε, συνοδοιπόρε.
    Μα και ποτέ δεν θα πρέπει να δεχθούμε μια τέτοια ονομασία για ένα κρατίδιο που έφτιαξαν με σκοπό την αναχαίτιση του Ελληνικού κράτους !!!
    Θα το κάνω λοιπόν πιο σκληρό, συγχώρα με. Αν θέλουν να λέγονται Μακεδόνες, δεν έχουν παρά να αναγνωρίσουν την Ελληνική εθνική τους υπόσταση και να ενσωματωθούν μαζί μας…
    Να είσαι πάντα καλά.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. :[ Annyra Math
    εξυπνη οσο και προκλητικη η προταση σου.
    Πολυ φοβαμαι οτι δεν ξερω αν θα ηθελα εγω να λεγονται ελληνες.
    Ομως θετεις μια διασταση που αναποδογυριζει ολο το σκηνικο. Στο αναγνωριζω αυτο :[

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Σε χαιρετώ και πάλι φίλε, συνοδοιπόρε.
    Είναι ένα κομμάτι "η πρόκληση" από μελλοντικό άρθρο.
    Σε ευχαριστώ.
    Να είσαι πάντα καλά.

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Προβληματίστηκες; σχολίασε το