Τετάρτη 9 Φεβρουαρίου 2011

αναδρομές - ΛΑΣΙΘΙ: ΤΟ 1/4 ΤΟΥ ΠΑΡΑΔΕΙΣΟΥ

αναδρομές
ΗΜΕΡΟΜΗΝΙΑ ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗΣ: Φεβρουάριος 2007
ΤΙΤΛΟΣ:  ΛΑΣΙΘΙ: ΤΟ 1/4 ΤΟΥ ΠΑΡΑΔΕΙΣΟΥ


Μπορεί αυτήν τη στιγμή να σας γράφω από το γραφείο μου, στην πόλη που μεγάλωσα και λατρεύω όσο καμία άλλη, όμως το τελευταίο 2ήμερο το πέρασα εκεί που ο χρόνος σταματά, εκεί που η ζωή κυλάει λίγο διαφορετικά. Στο Νομό Λασιθίου!

Τα μέρη που επισκεφτήκαμε ήταν η πόλη του Βιτσέντζου Κορνάρου η Σητεία όπου περάσαμε πολύ όμορφα. Επίσκεψη στον παππού και ύστερα βόλτα στην υπέροχη και ήσυχη παραλία της. Επίσκεψη στο κάστρο της και πολύ φαί

Φεύγοντας από κει βρίσκουμε το φαράγγι του Χαμεζίου, καθώς και έναν Μινωικό οικισμό έξω από το Χαμέζι. Στάση, στην Τουρλωτή. Το χωριό στο οποίο η καλοσύνη και η γαλήνη είναι δεδομένα. Ο κόσμος δε γερνά, παρά μόνο ηρεμεί με θέα το Κρητικό πέλαγος, δίπλα στη Παναγία!

Λίγο πιο κάτω επίσκεψη στον ενετικό πύργο και τα πολύ (μα πολύ) ψηλά ξωκλήσια του Αγίου Δημητρίου και Αγίου Νικολάου. Και μετά κάτω πάλι για το πρώτο μπαρμπούνι που δε μυρίζει ψάρι! Στο Μόχλο τα ψάρια μυρίζουν μόνο θάλασσα. Εκεί όπου βλέπεις την Ψείρα με τα άπειρα σπιτάκια από την εποχή του βασιλιά Μίνωα.

Στο δρόμο της επιστροφής συναντάμε τον αρχαιολογικό χώρο Γουρνών σε μια τεράστια έκταση και τώρα φτάνουμε (αφού έχουμε περάσει τον Άγιο Νικόλαο) στη διάσημη Ελούντα. Όχι, δε θα κάτσουμε εκεί. Παίρνουμε αμέσως το καραβάκι για τη Σπιναλόγκα. Ίσως το νησάκι να είναι τώρα γνωστό για το ότι φιλοξενούσε τους λεπρούς και ύστερα εξόριστους, όμως η αρχιτεκτονική των Ενετών που έχτισαν μια τεράστια οχυρωματική κατασκευή με φρούριο και άλλα κτίρια σε ένα νησάκι απλά πολύ μικρό, σε αφήνει άφωνο υπό τη θέα της υπέροχης θάλασσας και του βουνού.

Το μοναδικό κυκλικό φρούριο από ενετούς στην Κρήτη, με τεράστιο προμαχώνα και κρυφά μονοπάτια. Τις πρώτες πολεμίστρες που είδα ποτέ με άνοιγμα από τη μέσα μεριά και κλειστές προς τα έξω.

Λίγο πριν την επιστροφή σταματήσαμε στο ανάκτορο των Μαλλιών με εντυπωσιακά ευρήματα!

Το ταξίδι στο Λασίθι δεν ήταν μονάχα ένα διάλειμμα, αλλά μια επίσκεψη στο χθες και στη γαλήνη, την καλοσύνη, την αγνότητα. Ένα ταξίδι στο Νομό του καλύτερου λαδιού στον κόσμο.

μετάβαση στην αρχική σελίδαμετάβαση στον προβληματισμό της ημέρας

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Προβληματίστηκες; σχολίασε το