Τετάρτη 16 Φεβρουαρίου 2011

προβληματισμός τετάρτης - ΤΑ ΣΧΟΛΕΙΑ ΠΟΥ ΠΑΡΑΜΕΝΟΥΝ «ΖΩΝΤΑΝΑ» ΕΙΝΑΙ ΣΤΑ ΧΩΡΙΑ

Καληνωρίσματα. Το 2011 τρέχει από το Υπουργείο Παιδείας ενός είδους διαβούλευση στην οποία καλούνται όλοι οι καθηγητές και οι έχοντες σχέσεις με την εκπαίδευση, να υποβάλλουν προτάσεις και συστάσεις σε ότι αφορά το πιο άρτιο σύστημα μοριοδότησης των καθηγητών. Ένα δεύτερο δεδομένο που θα ήθελα να θίξω πριν προχωρήσω στην ανάπτυξη του θέματος σήμερα, είναι η προφανής πρόθεση του Υπουργείου να κλείσει σχολεία, συγχωνεύοντας τα μικρά σε μεγαλύτερα και με σκοπό τη δημιουργία των λεγόμενων «Πολυδύναμων Σχολικών Κέντρων».

Αν φτάσουμε στο σημείο να δούμε σχολεία με λουκέτα και τους μαθητές αυτών να καταλήγουν σε κάποιο άλλο σχολικό συγκρότημα στα πλαίσια των συγχωνεύσεων, τότε δεν χρειάζεται πολύ σκέψη για να υποθέσουμε ποια θα είναι αυτά τα σχολεία που θα κλείσουν. Προφανώς θα είναι τα πιο αδύναμα, τα λιγότερο παραγωγικά και αραιοκατοικημένα -αν μου επιτρέπετε- δηλαδή τα σχολεία των χωριών και άλλων περιοχών μακριά από τα αστικά κέντρα. Αν στο Υπουργείο έχουν ως στόχο να προχωρήσουν στις συγχωνεύσεις, η αντίδραση της εκπαιδευτικής κοινότητας δεν έχει απολύτως καμία ουσία. Η λύση πρέπει να βρεθεί παραγωγικά και έξυπνα.

Και τότε ιδού! Θα πρέπει να αλλάξει το σύστημα μοριοδότησης το οποίο imageέτσι κι αλλιώς είναι σε φάση διαπραγματεύσεων. Ποιος καθηγητής θα ήθελε να μετατεθεί σε σχολεία μακριά από τα αστικά κέντρα; Προφανώς κανείς. Άλλωστε σήμερα τα περισσότερα από αυτά τα σχολεία εξαιτίας της έλλειψης μαθητών και τάξεων, παρέχουν χαμηλή μοριοδότηση στους καθηγητές που δραστηριοποιούνται εκεί. Τι θα λέγατε όμως αν όσο πιο μακριά βρίσκεται το σχολείο, τόσο μεγαλύτερη είναι η μοριοδότηση; Αν δηλαδή δίνονται κίνητρα ώστε ο καθηγητής να επιλέξει ένα σχολείο απομακρυσμένης περιοχής; Αν η θητεία του εκεί μπορούσε να του επιφέρει ιδιαίτερα οφέλη στην μετέπειτα προσπάθεια του να εργαστεί κοντά στο σπίτι του; Βρισκόμαστε πολύ κοντά σε μια εξαιρετική λύση που συνδυάζει δύο βασικές εκκρεμότητες που έχει το Υπουργείο.

Ας μην ξεχνάμε πως αν τα σχολεία κλείσουν στα χωριά, οι μαθητές θα πρέπει να λαμβάνουν ικανοποιητική επιδότηση ώστε να μπορούν να μεταφέρονται έγκυρα και με ασφάλεια στην πλησιέστερη σχολική μονάδα. Και καλά ως εκεί. Τι γίνεται όμως και με τα χωριά; Τα παιδιά φεύγουν, πολλοί γονείς αναγκάζονται να αλλάξουν κατοικία μετακομίζοντας κι αυτοί με τη σειρά τους σε μεγαλύτερες πόλεις και φυσικά το αποτέλεσμα είναι γνωστό και απογοητευτικό. Χωριά έρημα με λιγοστούς κατοίκους πολύ μεγάλης ηλικίας και αστικά κέντρα που σφύζουν από ανθρώπους που οι συνθήκες τους ανάγκασαν να μεταναστεύσουν.

ΠΡΟΣΘΕΣΤΕ ΤΟ ΣΧΟΛΙΟ ΣΑΣ ΜΕ ΒΑΣΗ ΤΗΝ ΠΡΟΤΑΣΗ ΑΛΛΑΓΗΣ ΜΟΡΙΟΔΟΤΗΣΗΣ :[

6 σχόλια:

  1. Σε χαρετώ φίλε, συνοδοιπόρε Yannidakis.
    Πόσο δίκαιο έχεις!!!
    Όμως ποιος να σε ακούσει/διαβάσει;
    Τα σχολεία θα κλείσουν δυστυχώς.
    Να είσαι πάντα καλά.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. :[ Annyra Math
    τα σχολεια δεν πρεπει να κλεισουν. Οχι με τροπο που να πληγει η αποκεντρωση :[

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. τα απομακρυσμένα σχολεία yann έχουν υψηλή μοριοδότηση...πάντα είχαν...
    και μεις έχουμε οργώσει την ύπαιθρο...
    είμαστε η πιο πλουπληθής ομάδα δ/υ...
    η θέση μας δεν είναι προσωποπαγής...
    καταργώντας σχολεία, η θέση μας χάνεται...
    βάση συντάγματος, η απόλυση μας είναι εφικτή...
    σκέψου πόσο κοστίζουμε τώρα, πόσο θα κοστίζουμε μετά...
    αυτά...
    είμαι απογοητευμένη αλλά πολύ θυμωμένη...
    δε φοβάμαι...
    αυτό επιδιώκουν, το φόβο...
    ε όχι...
    ας αξιοποιήσουν τη δημόσια περιουσία και ας πουλήσουν την παιδεία...
    ας αγοράσουν όπλα που δε θα χρησιμοποιήσουν και ας κλείσουν τα σχολεία...
    καλό βράδυ...
    υγ. γιατί δε σχολίασες χθες;:)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. :[ katabran
    το να ειναι δυνατη η απολυση ενος εργαζομενου, ακομα και καθηγητη, εμενα δε με ξενιζει καθολου. Με απασχολουν ομως τα κριτηρια κατω απο τα οποια θα γινεται καποια απολυση.
    Εχθες για παραδειγμα διαβασα ενα κειμενο θυμου και ισως για σενα να ξερω πως το ζητημα ειναι καθαρα παιδαγωγικο, ομως επετρεψε μου να μην εχω τις ιδιες αποψεις και για πολλους συναδελφους σου που απλα ξεβολευτηκαν :[

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Παιδιά ένα θέμα ζωτικής σημασίας για εκπαιδευτικούς,γονείς, παιδιά και
    όχι μόνο....αφορά κάθε Ελληνική οικογένεια.
    Εξαιρούνται βέβαια αυτοί που έχουν την δυνατότητα να κάνουν χρήση της ιδιωτικής εκπαίδευσης.Οψόμεθα....

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. :[ thaliak1
    ασφαλως. η ελληνικη εκπαιδευση δεν αφορα μονο τους εμπλεκομενους (αλλωστε εγω δεν ειμαι ενας απο αυτους) αλλα ολους τους ελληνες πολιτες που ενδιαφερονται για το κοινο καλο και για το αυριο αυτης της χωρας που φυσικα ειναι τα σημερινα παιδια :[

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Προβληματίστηκες; σχολίασε το