Παρασκευή 11 Φεβρουαρίου 2011

αναδρομές - ΤΟ ΣΗΜΕΙΟ ΤΟΥ ΣΤΑΥΡΟΥ ΟΠΛΟ ΖΩΗΣ ΚΑΙ ΟΧΙ ΟΡΓΑΝΟ ΝΤΡΟΠΗΣ

αναδρομές
ΗΜΕΡΟΜΗΝΙΑ ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗΣ: 22 Σεπτεμβρίου 2008
ΤΙΤΛΟΣ:  ΤΟ ΣΗΜΕΙΟ ΤΟΥ ΣΤΑΥΡΟΥ ΟΠΛΟ ΖΩΗΣ ΚΑΙ ΟΧΙ ΟΡΓΑΝΟ ΝΤΡΟΠΗΣ


Αποτελεί την πιο αναγνωρίσιμη κίνηση από το σύνολο των πολιτών αυτού του κόσμου ανεξάρτητά από το θρήσκευμά τους. Είναι η κίνηση που κάνουμε με τα χέρια και σχηματίζει το σημείο του σταυρού.

Δεν έχω σκοπό να κάνω ιστορική αναδρομή του σταυρού ή να αναλύσω το πώς επικράτησε σα χειρονομία. Είναι χαρακτηριστική η κίνηση των πιστών (ή όχι και τόσο πιστών) να σχηματίζουν το σημείο του σταυρού σε ποικίλες εκφάνσεις της ζωής τους. Ο σταυρός γενικά σημαίνει ομολογία. Στο Θεό, τη θρησκεία και τα σύμβολά τους. Είναι μια ασπίδα προστασίας του πιστού από κάθε προσπάθεια του διαβόλου να διαβάλει την ηθική του ανθρώπου. Είναι ευχαριστία στη χαρά και επίκληση στη λύπη.

Ο άνθρωπος δεν είναι τυχαία τόσο εξοικειωμένος με το σημείο του σταυρού καθώς συνοδεύει όλες του τις δραστηριότητες: το φαγητό, το ξεκίνημα από το σπίτι, μια καλή συμφωνία στη δουλειά, το τέλος της εργασίας, το άκουσμα των νέων, ένα απρόσμενο γεγονός, το ξύπνημα το πρωί και το κλείσιμο των ματιών το βράδυ, το πέρασμα από μια εκκλησία στο δρόμο και τόσα άλλα.

Θυμάμαι όταν ήμουν σε πολύ μικρή ηλικία, ταξίδευα με την μητέρα μου με το πλοίο με προορισμό τον Πειραιά. Φάγαμε στο εκεί εστιατόριο και αφού πληρώσαμε, σηκωθήκαμε και εγώ έκανα το σταυρό μου. Πιο δίπλα καθόταν μια παρέα αξιωματικών του πληρώματος και ένας εξ αυτών σηκώθηκε και έδωσε συγχαρητήρια στη μητέρα μου!

Κι όμως σήμερα ντρεπόμαστε να κάνουμε το σταυρό μας μπροστά σε άλλους, φανερά και περήφανα να ομολογούμε την πίστη μας. Και όταν τελικά τον κάνουμε, κουνάμε το χέρι σα να παίζουμε κιθάρα! Και σε ταχύτητα και σε… τεχνική. Τα παιδιά μας βλέπουν και ακολουθούν και διαιωνίζουν μια ντροπιαστική εικόνα.

Τώρα κρίνεται απαραίτητο να αναστρέψουμε τη συμπεριφορά αυτή. Εγώ προτείνω να γίνουμε προκλητικοί. Να κάνουμε το σταυρό μας συχνά και όταν είμαστε μπροστά σε πολύ κόσμο. Ας είμαστε εμείς το καλό παράδειγμα.
μετάβαση στην αρχική σελίδαμετάβαση στον προβληματισμό της ημέρας

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Προβληματίστηκες; σχολίασε το