Πέμπτη 24 Φεβρουαρίου 2011

αναδρομές - ΓΑΣΤΡΟΝΟΜΙΚΟ ΤΑΞΙΔΙ ΣΤΗ ΜΕΓΑΛΟΝΗΣΟ

αναδρομές
ΗΜΕΡΟΜΗΝΙΑ ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗΣ: 19 Μαρτίου 2009


ΤΙΤΛΟΣ: ΓΑΣΤΡΟΝΟΜΙΚΟ ΤΑΞΙΔΙ ΣΤΗ ΜΕΓΑΛΟΝΗΣΟ

Έχουν γραφτεί εκατοντάδες βιβλία για την υγιεινή διατροφή και άλλες τόσες παρουσιάσεις, συνέδρια, εκδηλώσεις, καμπάνιες κ.α. άλλοτε με σκοπό επιχειρηματικές προωθήσεις και άλλοτε από μη κερδοσκοπικές οργανώσεις που απλά επιθυμούν να ενημερώσουν και να επιστήσουν την προσοχή των καταναλωτών.

Σε κάθε μία από αυτές τις δραστηριότητες οδηγός αποτελούσε πάντα η κρητική διατροφή. Μάλιστα είναι χαρακτηριστικό πως η κρητική διατροφή επισφραγίζει με τα συστατικά της την ελληνική διατροφή και εκείνη με τη σειρά της προσδίδει το ανάλογο κύρος στη διάσημη μεσογειακή διατροφή.

Το τελευταίο διάστημα που υπάρχει μια στροφή στην υγιεινή διατροφή, τα κρητικά προϊόντα προβάλλονται ολοένα και περισσότερο, όπως πρόσφατα σε μια εκδήλωση που αφιέρωσαν γερμανοί, όπως οι διεθνείς διακρίσεις που πήρε η πολυεθνική –πλέον- εταιρεία Creta Farm για τα αλλαντικά της, όπως οι συνεχόμενες παγκόσμιες βραβεύσεις που κατέχει το ελαιόλαδο Λασιθίου, όπως η γενική αναγνώριση της Ένωσης Πεζών Ηρακλείου για τα προϊόντα της κ.α.

Διαιτολόγοι, διατροφολόγοι και άλλοι σχετικοί επιστήμονες, παραδέχονται πως η κρητική διατροφή αποτελεί την ουσιαστικότερη ελπίδα του ανθρώπου για την αποφυγή γνωστών παθήσεων που σχετίζονται με την καρδιά, την πίεση, αλλά και τον καρκίνο.

Με πρωταρχικό παράγονται το ελαιόλαδο, το παξιμάδι, τα λαχανικά και τα φρούτα που καλλιεργούνται στην ίσως πιο παρθένα γη, η Κρήτη έχει ένα βασικό συγκριτικό πλεονέκτημα που οφείλει να αξιοποιήσει όχι μόνο για επιχειρηματικούς σκοπούς, αλλά κατά πως φαίνεται υπέρ της σωτηρίας του ανθρώπινου οργανισμού.

Στο μοναδικό μέρος της Ευρώπης που καλλιεργούνται μπανάνες, ο λαός εξακολουθεί να παρασέρνεται από το «γρήγορο φαγητό» ακόμα κι αν μια αχτίδα φωτός διαφαίνεται το τελευταίο διάστημα όπου μια εταιρεία αρχίζει να δημιουργεί αλυσίδα καταστημάτων έτοιμου φαγητού με την ιδιαιτερότητα του ότι όλα τα υλικά αποτελούν βιολογικά προϊόντα της Κρήτης.

Είναι καιρός να εντάξουμε όλοι μας τον ντάκο, τους χοχλιούς, το κρασί, το μέλι, τα άγρια χόρτα, την ελιά και το ελαιόλαδο στην ημερήσια διατροφή μας, κάνοντας ένα μακροχρόνιο δώρο στην ευημερία του εαυτού και της οικογένειας μας.
μετάβαση στην αρχική σελίδαμετάβαση στον προβληματισμό της ημέρας

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Προβληματίστηκες; σχολίασε το