Πέμπτη 24 Φεβρουαρίου 2011

προβληματισμός πέμπτης - ΠΡΟΩΡΕΣ ΕΚΛΟΓΕΣ ΟΠΩΣ ΛΕΜΕ ΜΟΝΙΜΕΣ ΚΑΤΑΣΤΡΟΦΕΣ

Καληνωρίσματα. Μετά τις Δημοτικές και Περιφερειακές εκλογές του Φθινοπώρου όπου ακουγόταν έντονα το ενδεχόμενο των πρόωρων εκλογών λόγω της πολιτικής και κοινωνικής αναστάτωσης, φτάσαμε στο σήμερα. Στο μεταξύ βεβαία μεσολάβησε η καθαρή κομματική νίκη του ΠΑΣΟΚ κι έτσι το σενάριο αυτό μπήκε στο συρτάρι.

Μη φανταστείτε βέβαια κάτι ιδιαίτερο, καθώς γρήγορα οι καλοθελητές το ξέθαψαν και το επανέφεραν σύντομα στο προσκήνιο. Είναι ζήτημα πολιτικής επικαιρότητας και αυτό με κάνει να πιστεύω πως ίσως και τα μέσα ενημέρωσης έχουν να κάνουν με την καλλιέργεια του κλίματος αυτού. Όμως ας προχωρήσουμε σε κάτι πιο ενδιαφέρον, όπως το υπό ποιές συνθήκες ευημερεί μια τέτοια φημολογία. Να ξεκαθαρίσω πως αναφέρομαι για φημολογία και τίποτα παραπάνω ακριβώς επειδή ως είθισται, η κυβέρνηση ξεκαθάρισε επίσημα πως τα σενάρια βρισκόντουσαν στη σφαίρα της φαντασίας.

Ο πρώτος και πιο πιθανός λόγος είναι οι κοινωνικές αναταραχές. Ε, θα συμφωνείτε πως από δαύτες έχουμε μπόλικες. Για πρώτη φορά μια κυβερνητική πολιτική έχει “τινάξει” όλα τα κοινωνικά στρώματα και όλους τους επαγγελματικούς κλάδους, αναταράσσοντας τα κατεστημένα και βάζοντας βαθιά το μαχαίρι σε όλα τα κακώς κείμενα σε μια προσπάθεια να διορθώσει τα… αδιόρθωτα. Όμως πως η ανάκαμψη θα επιτευχθεί χωρίς θυσίες; Δεν είναι αρμοδιότητά μου να το απαντήσω αυτό –όχι σε αυτό το κείμενο τουλάχιστον- όμως σίγουρα θα συνιστούσε μια αιτία καλλιέργειας σεναρίων πρόωρων εκλογών.

Αλλά ας σκεφτούμε λίγο λογικά. Σε μια τόσο δύσκολη, επίπονη εθνική imageπροσπάθεια όπως αυτή που επιτελείται σήμερα στην Ελλάδα, από μια κυβέρνηση που παλεύει να δώσει μια νέα πορεία στη χώρα, έχοντας αναλάβει τεράστιες ευθύνες και ένα πολιτικό κόστος και ρίσκο ισάξιο με την επιβίωση ή την πλήρη καταστροφή του κράτους, δεν βρίσκετε πολύ ριψοκίνδυνο να διακόψουμε τα πάντα για να κάνουμε επαναφορά σε αυτήν την προσπάθεια με ότι αυτό συνεπάγεται, όπως προεκλογικές καμπάνιες, προγραμματικές δηλώσεις, πρώτο διάστημα ανοχής και γενικά τεράστιο χάσιμο χρόνου; Σίγουρα η αλλαγή διακυβέρνησης δε θα ήταν πράξη ευθύνης ούτε από την πλευρά των πολιτικών μα ούτε και από αυτήν των πολιτών.

Οι πρόωρες εκλογές έχουν νόημα μονάχα σε πολιτικά αδιέξοδα, όπως αυτό που το 2009 ανάγκασε τον Κώστα Καραμανλή να παραιτηθεί από την διακυβέρνηση της χώρας, δηλώνοντας εμμέσως πλην σαφώς πως απλά δεν μπορούσε να συνεχίσει άλλο το (καταστροφικό) έργο του. Σε διαφορετική περίπτωση δεν προσφέρουν καμία ωφέλεια σε μια χώρα.

ΠΡΟΣΘΕΣΤΕ ΤΟΝ ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΙΣΜΟ ΣΑΣ ΕΚΘΕΤΟΝΤΑΣ ΤΗ ΔΙΚΗ ΣΑΣ ΑΠΟΨΗ ΓΙΑ ΤΙΣ ΠΡΟΩΡΕΣ ΕΚΛΟΓΕΣ :[

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Προβληματίστηκες; σχολίασε το