Σάββατο 12 Φεβρουαρίου 2011

αναδρομές - ΠΡΟΣΔΟΚΩΝΤΑΣ «ΕΥΡΩΠΗ» ΑΠΟ ΤΗ ΓΑΛΛΙΚΗ ΠΡΟΕΔΡΙΑ

αναδρομές
ΗΜΕΡΟΜΗΝΙΑ ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗΣ: 3 Ιουλίου 2007
ΤΙΤΛΟΣ:  ΠΡΟΣΔΟΚΩΝΤΑΣ «ΕΥΡΩΠΗ» ΑΠΟ ΤΗ ΓΑΛΛΙΚΗ ΠΡΟΕΔΡΙΑ


Ως ευρωπαίοι εγκαινιάσαμε πρόσφατα την προεδρία της Γαλλίας στην Ευρωπαϊκή Ένωση. Για έξι μήνες οι Γάλλοι με επικεφαλής τον πρόεδρο Νικολά Σαρκοζί, καλούνται να δείξουν στους ευρωπαίους και όλο τον κόσμο ότι η άρνηση των Ιρλανδών στη Συνθήκη της Λισαβόνας δεν επισκίασε τις προσπάθειες της ένωσης για μια ενιαία Ευρώπη.

Μάλιστα οι Γάλλοι δηλώνουν πανέτοιμοι με μια πολύ ενδιαφέρουσα λίστα προτεραιοτήτων, που σίγουρα θα καταφέρει να κεντρίσει το ενδιαφέρον της διεθνής σκηνής.

Καταρχάς ο Σαρκοζί επιθυμεί να διευκολύνει τις διαδικασίες μετανάστευσης εργαζομένων σε θέσεις που η Ευρώπη υστερεί, την ίδια στιγμή που οι νομοθετικές ρυθμίσεις για την παράνομη μετανάστευση έχουν ήδη γίνει πιο αυστηρές.

Βάρος θα δοθεί και στην ενέργεια, καθώς αναμένεται να εξεταστεί η εφαρμογή των φιλικών προς το περιβάλλον, μορφών ενέργειας με παράλληλες τιμωρίες για όσες χώρες δε συμβάλλουν στο περιβαλλοντολογικό στόχο. Έτσι κι αλλιώς το περιβάλλον θα αποτελέσει βασικό άξονα της Γαλλικής προεδρίας.

Ακόμα, με έμφαση θα στηριχτεί ο θεσμός του ευρωπαϊκού στρατού, συμβάλλοντας έτσι στην άμυνα της Ευρώπης και θέλοντας να αποκυρήξει επιρροές από αμερικάνικα μοντέλα άμυνας.

Τέλος, είναι η κατάλληλη ευκαιρία για πιο πρακτικές προόδους στη δημιουργία της λεγόμενης «Μεσογειακής Ένωσης» όπως ευρωπαϊκές χώρες της Μεσογείου θα αποκτήσουν ισχυρούς δεσμούς με κοινές δράσεις σε ευρωπαϊκά, πάντα, πλαίσια.

Θεωρώ την Γαλλική Προεδρία ως μια πρώτης τάξεως ευκαιρία να αναδειχτεί και πάλι η Ευρώπη ως μια πολυπολιτισμική υπερδύναμη με τεράστιες εξουσίες σε όλους τους τομείς. Μια ευκαιρία και προσωπικά για τον ίδιο το Σαρκοζί να αναδείξει τις πολιτικές του ικανότητες σε αντιπαραβολή με τα ερωτικά του σκάνδαλα, να ανεβάσει ξανά τη δημοτικότητά του και να κερδίσει το στοίχημα της προεδρίας που τελειώνει το Δεκέμβριο, εκμεταλλευόμενος πλήρως τη δεδομένη σύγχυση στις ΗΠΑ εξαιτίας των εκλογών, επαναφέροντας την Ευρώπη σε θέση για την όποια όλοι οι ευρωπαίοι θα είμαστε περήφανοι.
μετάβαση στην αρχική σελίδαμετάβαση στον προβληματισμό της ημέρας

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Προβληματίστηκες; σχολίασε το