Κυριακή 27 Φεβρουαρίου 2011

αναδρομές - Η ΕΞΑΡΤΗΣΗ ΤΟΥ ΔΙΑΔΙΚΤΥΟΥ ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΤΟ ΔΙΑΔΙΚΤΥΟ

αναδρομές
ΗΜΕΡΟΜΗΝΙΑ ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗΣ: 21 Ιανουαρίου 2008
ΤΙΤΛΟΣ:  Η ΕΞΑΡΤΗΣΗ ΤΟΥ ΔΙΑΔΙΚΤΥΟΥ ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΤΟ ΔΙΑΔΙΚΤΥΟ


Η εβδομάδα αρχίζει με διαδίκτυο! Γιατί διάβασα μέσα στο Σαββατοκύριακο για μια έρευνα που μιλούσε για τον εθισμό των νέων στο διαδίκτυο. Και οργίστηκα. Όχι από την έρευνα, αλλά από την άγνοια αυτών που την διεξήγαγαν. Ύστερα από τόσα χρόνια παρουσίας του δικτύου, με εκατομμύρια χρήστες, δισεκατομμύρια διεκπεραιωμένες δραστηριότητες κουβεντιάζουμε για το διαδίκτυο σαν κάτι που πιάνεται, κόβεται, αναλύεται με κάποιον μονοδιάστατο τρόπο.

Το διαδίκτυο είναι μια εικονική κοινωνία. Δε θα σας το μάθω χρησιμοποιώντας αλληγορίες, γιατί θα ξεφύγω από το θέμα που είναι η εξάρτηση. Μιλώντας για την εξάρτηση πρέπει να διευκρινίσουμε ότι είναι άτοπο να μιλάμε για το διαδίκτυο συνολικά. Ασφαλώς θα εννοούμε για συγκεκριμένες δραστηριότητες που συμβαίνουν μέσω του διαδικτύου.

Μιλάμε για παιχνίδια που ευθύνονται για αποκοινωνικοποίηση, επιληψία, εθισμό. Για παράνομες δραστηριότης όπως η διακίνηση πορνογραφικού υλικού που μπορεί να προκαλέσει στους χρήστες εξάρτηση με αποτέλεσμα να χάνουν το νόημα της διεκδίκησης «πραγματικής» γυναίκας ή της βιολογικής πράξης του έρωτα. Μιλάμε για δημιουργία φίλων αποκλειστικά και μόνο μέσα από τα chat rooms και άλλες δραστηριότητες που καθηλώνουν τους νέους καθώς απαιτούν και κερδίζουν την αποκλειστικότητα στη ζωή του χρήστη.

Φυσικά γι’ αυτό φταίει και το περιβάλλον το οποίο ίσως δε προβάλλει τα κατάλληλα παραδείγματα. Φταίει το πρότυπο του πατέρα που ίσως να είναι εθισμένος στο τζόγο και της μητέρας που μπορεί να είναι εθισμένη στα «σόου» της ελληνικής τηλεόρασης παρακολουθώντας σαν αποχαυνωμένη!

Τελικά όμως, κύριοι των ερευνών, δε φταίει η χρήση του διαδικτύου, καθότι ο γράφων και χιλιάδες ακόμη χρήστες, περνάω στο διαδίκτυο άνω των 40 ωρών στο διαδίκτυο την εβδομάδα, χωρίς κανένα σημάδι διαταραχής της υγείας μου (εκτός του ότι εκνευρίζομαι όταν χαλάει η σύνδεση και του ότι έχω internet στο κινητό μου).

Το διαδίκτυο είναι πολυδιάστατο και πολύεπίπεδο σα μια τεράστια κοινωνία. Δε μπορεί να κριθεί για τυχόν (παρ)ενέργειές του, σα συνολική μορφή της ζωής του ανθρώπου. Οι επιστήμονες πρέπει να εξετάσουν και να προτείνουν λύσεις για συγκεκριμένες δραστηριότητες που προκαλούν τον εθισμό μέσα από το διαδίκτυο.
μετάβαση στην αρχική σελίδαμετάβαση στον προβληματισμό της ημέρας

2 σχόλια:

  1. Μια όμορφη Κυριακή να έχεις φίλε, συνοδοιπόρε yannidakis.
    Έχω να γράψω, πως συμφωνώ απόλυτα με την “οργή” σου για τις ασαφείς έρευνες που δόθηκαν στη δημοσιότητα περί του “εθιστικού” διαδικτύου την περασμένη εβδομάδα… Το έχουν/έχουμε γράψει αρκετές φορές, πως το διαδίκτυο είναι ένα ανοικτό κοινωνικό παράθυρο για όσους το γνωρίζουν κι ότι η χρήση του έχει πάρα πολλά θετικά αποτελέσματα στις γνώσεις, στην επικοινωνία, στην εργασία, στην επιστήμη και αλλού.
    Έτσι καλέ μου φίλε, σε συγχαίρω που διαχώρισες την χρήση απ’ τον εθισμό και την κατάχρηση. Ένα μικρό παράδειγμα: Οι δημοκρατικές εξεγέρσεις στους βόρειοαφρικανικούς λαούς, είχαν, σαν αιτία, το μεγαλύτερο μέρος της επιτυχίας τους απ’ το διαδίκτυο.
    Να είσαι πάντα καλά.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. :[ Annyra Math
    χαιρομαι που εντοπιζεις κι εσυ την διαφορα. Χαιρομαι παρα πολυ για τις αποψεις σου :[

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Προβληματίστηκες; σχολίασε το