Δευτέρα 14 Φεβρουαρίου 2011

αναδρομές - ΓΝΩΣΗ ΠΟΥ ΕΠΙΛΕΓΕΤΑΙ

αναδρομές
ΗΜΕΡΟΜΗΝΙΑ ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗΣ: 6 Μαρτίου 2008
ΤΙΤΛΟΣ:  ΓΝΩΣΗ ΠΟΥ ΕΠΙΛΕΓΕΤΑΙ


Ιδιαίτερες μέρες διανύουμε με πολλά φλέγοντα ζητήματα να απασχολούν την επικαιρότητα. Συνήθως συμβαίνει να έχουμε να «αντιμετωπίσουμε» ένα θέμα με το όποιο οι δημοσιογράφοι πέφτουν με τα μούτρα γελοιοποιώντας το, υπεραναλύοντάς το. Τελικά, εθνικά θέματα, εξωτερική πολιτική, οικονομία, παιδεία, εκκλησία αποτελούν προβληματισμούς για μια κυβέρνηση που δείχνει αδύναμη να διαχειριστεί πολλές κρίσεις.

Αν και σχεδιάζω να ασχοληθώ με το κάθε θέμα ξεχωριστά επιθυμώ πρωτίστως να προβληματιστώ με τον τρόπο που ο έλληνας πολίτης λαμβάνει τα θέματα αυτά. Τι προτεραιότητες βάζει ο ίδιος στην ενημέρωσή του; Ποιες οι πηγές ενημέρωσης του; Το πιο εύκολο είναι να κάνουμε το επίκαιρο «κάψιμο» των δημοσιογράφων, κατακρίνοντας τους χειρισμούς στις παρουσιάσεις τους.

Δημοσιογραφία είναι μια τεράστια λέξη. Εμπεριέχει ηλεκτρονικό, έντυπο τύπο, τηλεόραση, ραδιόφωνο και άλλα μέσα. Εμπεριέχει κουτσομπολιά σε μορφή σοβαρών ειδήσεων, παράθυρα περισσότερα απ’ όσα μπορεί να αντέξει ο υπολογιστής μου και απλή καταγραφή γεγονότων με απαλό σχολιασμό. Ο πολίτης κάνει την επιλογή του και όπως είναι επόμενο, λαμβάνει ακριβώς ότι του αξίζει!

Προτιμά να ενημερώνεται για τη ζωή των άλλων. Να επικροτεί εκείνους που πολύ εύκολα και πολύ εύστοχα ασκούν κριτική ή σάτιρα στα δημόσια πρόσωπα, αντί να ασχοληθεί ουσιαστικά με τη συμμετοχή του στα κοινά σε μια περίοδο που το κράτος δε ζητά τη βοήθεια του πολίτη, αλλά τη χρειάζεται όσο ποτέ στη σύγχρονη ιστορία ως τώρα.

Τελικά η δύναμη του τηλεκοντρόλ και του ποντικιού είναι τεράστια, πολλές φορές όμως παίρνω το θάρρος να κρίνω ότι χρησιμοποιείται εσφαλμένα. Δυστυχώς ο πολίτης αηδιασμένος από την άκυρη επικαιρότητα του παρελθόντος και με χαρακτηριστική έλλειψη επιπέδου αξιολόγησης αυτής, αδυνατεί να ενημερωθεί σωστά για τα τεκταινόμενα που απασχολούν τη χώρα και απλά έχει στην καλύτερη περίπτωση, μια αποσπασματική ενημέρωση την ίδια ώρα που οι γνώσεις του γύρω από το… life style είναι άριστες.

Ποια είναι η γνώση που εμείς επιλέγουμε να αποκτήσουμε; Μήπως δε φταίνε τα μέσα που απλά δίνουν ότι ζητείται; Μήπως φταίει και ο πολίτης που αγνοεί την κρίσιμη ατζέντα της χώρας του;
μετάβαση στην αρχική σελίδαμετάβαση στον προβληματισμό της ημέρας

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Προβληματίστηκες; σχολίασε το