Δευτέρα 28 Φεβρουαρίου 2011

προβληματισμός δευτέρας - CASE STUDY ΦΕΒΡΟΥΑΡΙΟΥ: ΕΝΑ ΠΑΓΚΟΣΜΙΟ ΚΙΝΗΜΑΤΟΓΡΑΦΙΚΟ ΛΙΟΝΤΑΡΙ ΠΟΥ ΒΡΥΧΑΤΑΙ

CASE STUDY ΤΟΥ ΜΗΝΑ
Καληνωρίσματα. Κάποτε λέγεται πως η ζωή κυλούσε πιο αγνά. Οι άνθρωποι ακολουθούσαν το όνειρό τους και προσπαθούσαν για ένα καλύτερο αύριο. Ένας τέτοιος οραματιστής ήταν ο Marcus Lowe που το 1924 πέτυχε την συγχώνευση των τότε νεοσύστατων κινηματογραφικών εταιρειών Metro Pictures Corp., Goldwyn Pictures και Mayer Productions. Το αποτέλεσμα ήταν η δημιουργία της Metro-Goldwyn-Mayer (MGM) μιας εκ των διασημότερων κινηματογραφικών εταιρειών.

Τα studios της MGM μπορούν να είναι περήφανα για μερικές από τις πιο ιστορικές κινηματογραφικές ταινίες, τηλεοπτικές σειρές και κινούμενα imageσχέδια. Ενδεικτικά αναφέρονται η μεγαλύτερη επιτυχία όλων των εποχών, “Όσα Παίρνει ο Άνεμος”, “Μάγος του Οζ”, “James Bond”, “Rocky”, “Χορεύοντας με τους Λύκους”, “Η Σιωπή των Αμνών”, “Tom and Jerry” και πολλά άλλα. Ήδη από τις πρώτες δεκαετίες δραστηριότητάς της καθιερώθηκε ως μία από τις καλύτερες εταιρείες και επισφράγισμα αυτού ήταν η (πολύ αργοπορημένη) συγχώνευση με την εταιρεία United Artists την οποία ίδρυσε ο Charlie Chaplin το 1919. Με βασικές ανταγωνίστριες την Warner Brothers και την Universal, η MGM παρέμενε εδραιωμένη στα πολύ υψηλά μονοπάτια του Hollywood. Το 1997 μάλιστα η εταιρεία εξαγόρασε τις Orion Pictures, Goldwyn και άλλες θυγατρικές πετυχαίνοντας μεγάλη διείσδυση και στην τηλεόραση.

Μετά το 2000 όμως πολλά άλλαξαν στον τρόπο διοίκησης με βασικότερο την αλλαγή του τρόπου διάθεσης των ταινιών στο εξωτερικό. Ήταν η εποχή που η εταιρεία βασιζόμενη στην φερεγγυότητά της άρχισε να παίρνει μεγάλα δάνεια για να επενδύσει σε νέα studios και ακριβές παραγωγές όπως οι πρόσφατες ταινίες του “James Bond”. Παράλληλα προσέφερε μεγάλα συμβόλαια σε ακριβούς ηθοποιούς (Tom Cruise) στην προσπάθεια να ανταγωνιστεί τις άλλες εταιρείες. Το χρέος όμως έφτασε τα τέσσερα δισεκατομμύρια δολάρια και οι πρώτες σκέψεις των διαχειριστών (managers) ήταν η πώληση των μετοχών για την εισροή ζεστού χρήματος, καθώς υπήρχε εμπιστοσύνη στην στρατηγική της εταιρείας.

Αγοραστές δεν βρέθηκαν και η πτώχευση ήταν θέμα χρόνου. Μπροστά στο ενδεχόμενο της αναγκαστικής απόλυσης πολλών εργαζομένων και με σύμμαχο το ιστορικό όνομα της εταιρείας, έγιναν προσπάθειες να εγκρίνουν οι πιστωτές της (πάνω από 100) την υπαγωγή στο άρθρο 11 με αντάλλαγμα το 95% της εταιρείας κάτι που αναμενόταν να αποτελέσει και μια αργή χρεωκοπία.

Τον περασμένο Νοέμβριο (2010) η λύση βρέθηκε και μαζί και νέοι ιδιοκτήτες που αγόρασαν την εταιρεία και έφεραν στα ταμεία της χρήματα έτοιμα για επένδυση αρχής γεννωμένης από την επόμενη ταινία “James Bond” η οποία είχε διακοπεί στα γυρίσματα λόγω οικονομικής δυσχέρειας. Η MGM εντάχθηκε στο άρθρο 11 και απαλλάχθηκε απ’ το χρέος της. Η νέα διοίκηση εφάρμοσε πολιτικές που δε θα επιτρέψουν στο μέλλον μια πιθανή χρεωκοπία, αυτό όμως δε σημαίνει πως η εταιρεία συνεχίζει να έχει την αίγλη των προηγούμενων ετών κι αυτό ίσως φανεί στις επόμενες παραγωγές της.

Σε αυτό το Case Study μελετήσαμε μια εταιρεία της οποίας η πορεία ήταν ιδανική από το ξεκίνημα, όμως το κακό management προκάλεσε πολλά χρέη που συσσωρεύτηκαν πριν να γίνουν επενδύσεις με πιθανά κέρδη. Το λιοντάρι προς το παρόν τουλάχιστον θα νιαουρίζει. Οι επιχειρήσεις πρέπει να προσέχουν ιδιαίτερα την κατανομή των χρεών τους.

ΠΡΟΣΘΕΣΤΕ ΤΟΝ ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΙΣΜΟ ΣΑΣ ΣΥΓΚΡΙΝΟΝΤΑΣ ΤΗΝ ΕΤΑΙΡΕΙΑ ΜΕ ΑΛΛΑ ΣΥΓΧΡΟΝΑ ΠΑΡΑΔΕΙΓΜΑΤΑ :[

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Προβληματίστηκες; σχολίασε το