Τρίτη 1 Μαρτίου 2011

προβληματισμός τρίτης - ΠΕΡΝΩΝΤΑΣ ΤΗΝ ΜΑΓΙΚΗ ΠΥΛΗ ΣΕ ΕΝΑΝ ΟΝΕΙΡΙΚΟ ΚΟΣΜΟ

Καληνωρίσματα. Είμαι σίγουρος πως θα σας έχει συμβεί να κάνετε ένα διάλειμμα από την καθημερινότητά σας, να πάρετε μια ανάσα από τα προβλήματα που δεν λύνονται ποτέ ή που τη λύση τους, διαδέχονται άλλα. Πως θα σας φαινόταν όμως αν αυτό το διάλειμμα ήταν ένα ταξίδι στο χρόνο; Ένα μαγικό πέρασμα σε έναν παράλληλο και αληθοφανή κόσμο; Όχι-όχι, το κείμενο δεν είναι επιστημονικό ή φαντασιόπληκτο. Και κάθε άλλο παρά προσπαθώ να σας πείσω για κάτι άγνωστο στα βιώματα σας. Απλά αφήστε με να το παρουσιάσω.

Λίγες ώρες μακριά από όλα, λοιπόν. Το ‘όλα’ όμως δεν είναι μόνο τα δάνεια, τα ξυπνητήρια, οι ουρές και το κρύο. Είναι ακόμα ένα ερωτικό φιλί, μια αγκαλιά, η επιτυχία στη δουλειά, η αναγνώριση μιας προσπάθειας, ένα πιάτο ζεστό φαγητό, η αγαπημένη σου συνήθεια ή λίγος χρόνος με το παιδί σου. Βάλτε λοιπόν και αυτά μέσα, γιατί θα πάμε –έστω για λίγο- σε ένα ταξίδι χωρίς αυτά.

Θα πάμε σε ένα καλοκαίρι όταν είναι χειμώνας, σε ένα πονηρό κοίταγμα imageενώ είχες ξεχάσει πως γίνεται, σε μια συγκινητική ιστορία που προκαλεί δάκρυα επειδή την είπες σε κάποιους που δεν την έχουν ξανακούσει ή βιώσει μαζί σου όλα αυτά τα χρόνια. Ας ταξιδέψουμε σε ένα μέρος που δεν είσαι παντρεμένη και δεν είσαι αναγκασμένος να δουλέψεις το πρωί, σε ένα μέρος που ξέχασες ποιους άφησες πίσω σου για αυτές τις μέρες, όσο κι αν τους αγαπάς, όσο κι αν αυτοί αποτελούν το παρελθόν και το μέλλον σου. Εκεί που ζεις χωρίς καμία ανάγκη τους, καμία θύμηση τους κι αυτό γιατί όλα είναι τόσο διαφορετικά εκεί. Σαν κάποιος να πάτησε το reset και να θέλεις να ζήσεις από την αρχή ακόμα κι αν σε λίγες μέρες θα πεθάνεις από αυτήν την ζωή. Θέλεις να μάθεις να χορεύεις από την αρχή, να προσφέρεις ένα μασάζ όπως ποτέ άλλοτε, να φλερτάρεις ξανά, να κάνεις έρωτα σαν πρωτάρης, να ορίζεις την μέρα σου σα σχολιαρόπαιδο...

…και τότε, τότε γίνεται. Βλέπεις πως μία λάθος κίνηση είναι ικανή να σου ανατρέψει όλο το ταξίδι στην μαγεία. Μια κίνηση που δεν έκανες όταν είχες την ευκαιρία ή που δεν την έκανες ολοκληρωμένα, όπως θα έπρεπε, όπως θα είχε νόημα ή ουσία. Ξέρεις πως είναι να χάνεις. Ποιος δεν ξέρει στις μέρες μας, όμως εκεί. Σε αυτό το ταξίδι, αισθανόσουν νικητής, ατρόμητος. Πως άφησες να γίνει αυτό; Δεν ξέρω αν τις ευκαιρίες μας τις στέλνει ο Θεός ή ο διάβολος, όμως είναι απίστευτο το πόσο ‘μικροί’ είμαστε όταν δεν τις εκμεταλλευόμαστε.

Και οι ώρες, οι μέρες περνούν. Και το ταξίδι τελειώνει. Θέλεις να μείνεις imageσε αυτήν την μαγική διάσταση, όμως η πύλη θα κλείσει σύντομα και δεν ρισκάρεις ότι δε θα την περάσουν οι υπόλοιποι, δεν ρισκάρεις ότι ίσως τελικά μείνεις μόνος και χάσεις τα πάντα. Οπότε αποφασίζεις να την περάσεις. Και η ζέστη γίνεται πάλι κρύο. Τα γέλια, μια ξερή βραχνάδα στο λαιμό. Και ο γλυκός ήχος του χουζουρέματος, το ψυχρό σου ξυπνητήρι. Στον κόσμο που όλα είναι ρεαλιστικά, εδώ που δεν υπάρχουν δοκιμές, αισθάνεσαι να σε διαπερνούν καρφιά ολόγυρα και να βλέπεις το επεισόδιο ξανά και ξανά χωρίς όμως τώρα να μπορείς να αλλάξεις την πλοκή του έργου (μην ξεχνάς ότι βρίσκεσαι στον ρεαλιστικό κόσμο). Και τότε αποφασίζεις να σφίξεις την καρδιά σου, τόσο ώστε αίματα πετάγονται εδώ κι εκεί. Ξέρεις να κρύβεις τα πάντα βαθιά μέσα σου. Και μετά, με το ματωμένο χέρι πιάνεις το ψυχρό σου ξυπνητήρι, το κλείνεις και μένεις να το κοιτάς αισιόδοξα –όπως πάντα- αυτό που πραγματεύεται, ο χρόνος δηλαδή, είναι ο μόνος σου σύμμαχος.

Και ύστερα κοιτάς λίγο έντονα τον τοίχο. Που ξέρεις; Μπορεί κάποια μέρα να ανοίξει ξανά η φανταστική αυτή πύλη.

ΠΡΟΣΘΕΣΤΕ ΤΟΝ ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΙΣΜΟ ΣΑΣ ΠΕΡΝΩΝΤΑΣ ΤΗΝ ΔΙΚΗ ΣΑΣ ΠΥΛΗ :[

5 σχόλια:

  1. "..σκέφτομαι πόση διαύγεια χρειάζεται κάποιος για να μπορεί να βλέπει τα προβλήματά του σα θέα από ψηλά...με μια ματιά να τα τακτοποιεί και πηγαίνει παρακάτω.."
    Μια σκέψη για να συνδεθεί με τη δική σου σκέψη..

    Το όνειρο είναι απόδραση..μπορεί να είναι και φυλακή..μπορεί στο ξύπνημα να σου αφήσει μια μελαγχολία για τον όμορφο ανύπαρκτο κόσμο που άφησες, αλλά μπορεί και να σου αφήσει ανακούφιση που τελικά ό,τι φρικτό βίωσες αποδείχτηκε ψέμα..

    Στην καθημερινότητα μας η ανάγκη να ξεφύγουμε είναι πλέον ανάγκη επιβίωσης και πολλές φορές ένα όνειρο είναι το πιο σύντομο μέσο..Ένα μέσο που οποιοσδήποτε με λίγο δραστήριο υποσυνείδητο μπορεί να το πάρει και να ταξιδέψει..να απομονωθεί..

    Η ανάγκη αυτή συχνά γίνεται και βίωμα και πιστεύουμε ότι ζούμε στα όνειρά μας..για να έχουμε μια πινελιά απόδρασης στην πραγματικότητα..

    Τροφή για σκέψη λοιπόν: Ζούμε μέσα στο όνειρο ή το όνειρο είναι απλά ταξίδι; και τελικά μήπως δραπετεύουμε περισσότερο από όσο συνειδητοποιούμε;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. :[ Κατερίνα
    εγω θα ανατρεψω εντελως το σχολιο σου. Δε θα μιλησω για ονειρο, αλλα για μια ονειρικη αληθεια. Οχι για ενα ονειρο που μοιαζει ρεαλιστικο, αλλα για εναν ρεαλισμο που μοιαζει με βιωμα.
    Η αποδραση ομως ειναι λεξη "παγιδα". Καποιος που αποδρα μπορει να αποκτησει την ελευθερια του, μπορει και λιγο μετα την αποδραση του να πατησει μια ναρκη και να σκοτωθει.
    Αφηνω παραμερα λοιπον ενα ονειρο ή ενα πολυ ζωντανο οραμα και καταπιανομαι με μια αληθεια ακομα κι αν κρατησε για λιγο :[

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. gia kati tetoies stigmes i siopi einai i pio katallili lisi. Vevea me ti siopi 8a apokryftouyn oles ekeines oi leptomereies poy anafereis, 8a pane xamenes kai einai krima.
    An borousa na ziso enan erota gia mia evdomada, 8a edina oli mou thn psixi

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. :-)))
    Χαμογελώ γιατί φαίνεται πως είμαι τυχερή :-)
    Εγώ το έζησα το όνειρο αυτό στην πραγματικότητα, μόνο για μια ημέρα. Πραγματικά διέγραψα τους πάντες και τα πάντα της καθημερινότητάς μου. Και για μια μέρα έζησα σαν 18άρα. Ένοιωσα να ξαναγενιέμαι!
    Και όταν ξύπνησα δεν απογοητεύτηκα, κατα κάποιον τρόπο ήξερα οτι θα ξυπνήσω και τα πάντα θα είναι πάλι ίδια. Το μόνο που αναρωτήθηκα είναι: πως εγώ έζησα αυτήν την ημέρα σαν να ήμουνα κάποια άλλη; όχι σαν προσωπικότητα αλλά σαν βίωμα. Πως μπόρεσα και ξέφυγα απ'όλες τις καθημερινές σκέψεις, άγχη, πρόσωπα; Και δεν μετάνοιωσα για τίποτα! Και ναι, αν δεν το τολμούσα, ή αν έκανα το παραμικρό λάθος, η μέρα εκείνη θα ήταν εντελώς διαφορετική...
    Ευχαριστώ τον Θεό και τις συγκυρίες που μου έδοσαν αυτήν την ευκαιρία της μιας μέρας, να ζήσω σ'έναν άλλον κόσμο όχι μόνο μέσα σε όνειρο.
    Neon, πίστεψέ με, αξίζει να δώσεις όλη την ψυχή σου ακόμη και για μία μόνο μέρα. Οι αναμνήσεις θα είναι το ίδιο όμορφες είτε το όνειρο κρατήσει 1 μέρα , είτε 5.
    :-)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. :[ Bio-μπαξές
    το θεμα δεν ειναι αν το εχεις ζησει ή οχι, αλλα το πως αυτος ο ανθρωπος που γινεσαι εκει, μπορει να συμβαδισει με αυτο που πραγματικα εισαι :[

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Προβληματίστηκες; σχολίασε το