Πέμπτη 10 Μαρτίου 2011

αναδρομές - ΠΡΟΕΤΟΙΜΑΣΙΑ ΓΙΑ ΤΟ ΜΕΓΑ ΓΕΓΟΝΟΣ

αναδρομές
ΗΜΕΡΟΜΗΝΙΑ ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗΣ: 11 Απριλίου 2007
ΤΙΤΛΟΣ:  ΠΡΟΕΤΟΙΜΑΣΙΑ ΓΙΑ ΤΟ ΜΕΓΑ ΓΕΓΟΝΟΣ


Το τέλος μιας εβδομάδας σηματοδοτεί για κάποιους, την αρχή κάποιων ωρών ξεκούρασης, ηρεμίας, ανασύνταξης, ή και ξεφαντώματος, διασκέδασης, έρωτα. Έστω μέχρι τον ήχο του ξυπνητηριού της Δευτέρας.

Αφού έγινε η σημείωση του ότι τα παραπάνω δεν ισχύουν για όλους μας, θα συμφωνήσω εκ των προτέρων ότι και εγώ συμφωνώ με τα παραπάνω.

Όμως όπως έχω ξανατοποθετηθεί, οφείλουμε αυτές τις λίγες ημέρες πριν τη Μεγάλη Εβδομάδα, να της βιώσουμε λίγο διαφορετικά. Ασφαλώς μιλάω για τη μερίδα αναγνωστών μου που θέλουν να λέγονται Χριστιανοί Ορθόδοξοι.

Στη θρησκεία μας δεν απαιτείται ούτε αυτομαστίγωμα, ούτε εγκλωβισμός σε κανένα μπουντρούμι. Αυτό που χρειάζεται για να ετοιμαστούμε για τα Θεία Πάθη και τελικά για τον εορτασμό της απελευθέρωσης από τον Χριστό, είναι νηστεία. Ταπείνωση, μετριοφροσύνη, αγάπη και κατανόηση για τον πλησίον. Λιγότερες πονηρές σκέψεις και ελάττωση των προσβολών του πλησίον μας.

Η ξεκούραση νου και σώματος είναι αρετή και την ενθαρρύνει η Εκκλησία μας. Άλλωστε το σώμα αποτελεί «ναό του Αγίου Πνεύματος». Όμως πρέπει να αναλογιστούμε ότι η περίοδος της Μεγάλης Εβδομάδας δεν είναι μια γιορτή. Ένα πανηγύρι. Είναι μερικές μέρες που συμβολίζουν την απόλυτη εξαθλίωση, ταπείνωση και εξόντωση ενός (Θεά)νθρωπου – συμβόλου.

Νηστεία, Ακολουθίες, ήρεμοι τόνοι και λίγος διαλογισμός για το τι μέρες διανύουμε. Ας προσπαθήσουμε να συμμετέχουμε.

Όμως όλα άρχισαν από την Καθαρή Δευτέρα (η Σαρακοστή) και όχι τη Μεγάλη Εβδομάδα. Ας προσπαθήσουμε από αυτό το Σαββατοκύριακο να κάνουμε μια προσέγγιση στο νόημα των ημερών. Τελικά θα ωφεληθούμε εκτός από θρησκευτικά και πνευματικά, ηθικά.

Θα πρότεινα μια καθοδήγηση στο όλο εγχείρημα από κάποιον πνευματικό. Όμως βρείτε έναν ιερέα που μπορεί σιγά-σιγά να αγγίξει την ψυχή σας και αφεθείτε στην πνευματική καθοδήγησή του, με απαρχή αυτές τις μέρες.

Όσοι δε συμφωνούν με τα παραπάνω, ας σεβαστούν τουλάχιστον κάποιους που ίσως να συμφωνούν και απλά να δυσκολεύονται να τα ακολουθήσουν. Για τους υπόλοιπους είμαι ανοιχτός να ανταλλάξουμε απόψεις και ενέργειες πάνω στο θέμα.
μετάβαση στην αρχική σελίδαμετάβαση στον προβληματισμό της ημέρας

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Προβληματίστηκες; σχολίασε το