Πέμπτη 31 Μαρτίου 2011

προβληματισμός πέμπτης - ΑΝΤΑΓΩΝΙΣΜΟΣ ΩΣ ΤΟ ΚΛΕΙΔΙ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΝΑΠΤΥΞΗ ΚΑΙ ΤΗΝ ΕΞΟΔΟ ΑΠΟ ΤΗΝ ΚΡΙΣΗ

Καληνωρίσματα. Είναι βέβαιο πως αυτή η κυβέρνηση, θα μείνει στην ιστορία ως η πρώτη που δεν χάιδεψε αυτιά, που δεν δείλιασε εμπρός στο πολιτικό κόστος, που αποφάσισε να τα βάλει με όλους και με όλα προκειμένου να εξισωθούν τα δημοσιοοικονομικά στοιχεία κατ’ αναλογία με αυτά της υπόλοιπης Ευρώπης. Πολλές φορές βέβαια, δεν αρκεί να είσαι μόνος, πρέπει να έχεις την συμπαράσταση όλων εκείνων που εμπλέκονται στο εγχείρημα. Το άνοιγμα των «κλειστών επαγγελμάτων» αποτελεί ένα βασικό κλειδί που στοχεύει στο «ξεκλείδωμα» δύο στόχων, Αφενός της μείωσης της ανεργίας και αφετέρου της άνθισης του ανταγωνισμού.

Κακά τα ψέματα, λίγο-πολύ υπάρχουν πολλοί κλάδοι που είχαν «βολευτεί» με την υπάρχουσα κατάσταση, όμως στο εξής θα βλέπουν ομοειδείς επιχειρήσεις να ξεφυτρώνουν από παντού. Και τότε; Τότε τι κάνεις; Ρίχνεις τις τιμές, προσφέρεις περισσότερες υπηρεσίες; Κάνεις μια ανακαίνιση; Προχωράς σε μια διαφημιστική καμπάνια; Δυστυχώς οι περισσότεροι επιχειρηματίες μικρομεσαίων επιχειρήσεων δεν ξέρουν πώς να διαχειριστούν τον ανταγωνισμό κι έτσι σίγουρα στην αρχή θα βρεθούν προ (δυσάρεστων) εκπλήξεων. Το ζήτημα αφορά το management, την διοίκηση επιχειρήσεων δηλαδή, όπου αναγκαστικά όλοι θα επιζητούν άμεσα ή έμμεσα τρόπους να ενσωματώσουν τεχνικές management στην επιχείρηση τους. Κάποιοι ίσως το κάνουν κιόλας, οι περισσότεροι όμως θα συμφωνήσετε από την εμπειρίας σας στην αγορά, πως είναι χείριστοι διαχειριστές της επιχείρησης τους και οικονομικά και εμπορικά. Σε κάθε περίπτωση θα διαπιστώσετε πως σίγουρα ο ανταγωνισμός λειτουργεί περισσότερο υπέρ των καταναλωτών, όπως θα δούμε και παρακάτω.

Κι αν είναι έτσι τότε γιατί συνεχίζουμε να έχουμε παράπονα από τις επιχειρήσεις; Γιατί η βελτίωση των υπηρεσιών προοδεύει με ρυθμούς χελώνας και οι τιμές συνεχίζουν να είναι τόσο συγκριτικά υψηλές σε imageσχέση με άλλα κράτη της Ευρωπαϊκής Ένωσης; Μα η απάντηση βρίσκεται κρυμμένη ακριβώς σε αυτό. Στον ανταγωνισμό! Παράλληλα με το άνοιγμα των κλειστών επαγγελμάτων το Υπουργείο Περιφερειακής Ανάπτυξης και Ανταγωνιστικότητας και το Υπουργείο Οικονομικών προχώρησαν σε μια σειρά από άλλες δραστηριότητες που βραχυπρόθεσμα θα αποδειχθούν ιδιαίτερα χρήσιμες. Αρχικά, ήταν η συμφωνία της κυβέρνησης με μεγαλοεπιχειρηματίες, όπως ιδιοκτήτες πολυκαταστημάτων (supermarkets) για μια σεβαστή μείωση των τιμών σε βασικά καταναλωτικά αγαθά. Αυτό αποτέλεσε πολιτική επιτυχία καθώς πολλές εταιρείες προχώρησαν σε συμφωνία και μείωσαν τις τιμές σε σχεδόν 500 είδη καθημερινής χρήσης, από τρόφιμα, μέχρι καθαριστικά. Όσο για τους υπόλοιπους; Αναγκάστηκαν να προχωρήσουν σε ανάλογες μειώσεις τιμών, ακριβώς επειδή ο ανταγωνισμός τους το επέβαλε! Το πιάσατε τώρα; Το πώς λειτουργεί ο ανταγωνισμός; Το δεύτερο εγχείρημα της κυβέρνησης ήταν το χρήσιμο «Παρατηρητήριο Τιμών». Πρόκειται για μια διαδικτυακή –συνήθως- υπηρεσία στην οποία καταχωρούνται οι τιμές σε πολλά βασικά είδη από διάφορες υπηρεσίες. Τρόφιμα, είδη προσωπικής υγιεινής, πετρέλαιο, είδη ρουχισμού κλπ. συμπεριλαμβάνονται στην βάση δεδομένων που αποτελεί ένα εργαλείο για τον καταναλωτή ώστε να επιλέγει με κριτήριο τις τιμές και να διαλέγει προφανώς το φθηνότερο κατάστημα. Ποιός λογικός επιχειρηματίας τώρα δε θα θέλει να είναι ανταγωνιστικός στο Παρατηρητήριο Τιμών;

Τι μένει για να λειτουργήσει το «κόλπο» του ανταγωνισμού; Μα η επιχειρηματική παιδεία. Έγραψα στην αρχή πως οι έλληνες επιχειρηματίες μικρομεσαίων επιχειρήσεων στερούνται γνώσεων management κι αυτό με φοβίζει. Μέχρι να δουν την επιχείρηση τους να διαλύεται από κάποια μεγαλύτερη ή καλύτερη, θα συνεχίζουν να πωλούν ακριβά και να παρέχουν το ίδιο επίπεδο υπηρεσιών που παρείχαν πριν χρόνια αγνοώντας τον ανταγωνισμό. Αν δε με πιστεύετε πάρτε το παράδειγμα του τουρισμού, όπου στην «χρυσή του εποχή» στην Ελλάδα ελάχιστοι επένδυσαν τα κέρδη τους, ενώ «έγδυναν» τους ανυποψίαστους λόγω συναλλάγματος τουρίστες. Θυμάστε τι έπαθε ο τουριστικός κλάδος με την είσοδο του ευρώ όταν πια ο τουρίστας ερχόταν πιο… συνειδητοποιημένος; Πρέπει και θα μάθουν οι ελληνικές επιχειρήσεις να λειτουργούν κάτω από το περιβάλλον του ανταγωνισμού, όχι επειδή είναι καλό, αλλά επειδή αν δεν το κάνουν θα μείνουν έξω από την πίτα της αγοράς.

Ναι στον ανταγωνισμό λοιπόν ακόμα κι αν αναγκαζόμαστε να τον εμπεδώσουμε με έναν μάλλον βίαιο τρόπο στις μέρες μας. Ας μην ξεχνάμε πως ο ανταγωνισμός είναι πάντοτε προς όφελος του καταναλωτή και θυμηθείτε πως κάποτε θα γίνει και εργαλείο του επιχειρηματία.

ΠΡΟΣΘΕΣΤΕ ΤΟΝ ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΙΣΜΟ ΣΑΣ ΕΚΘΕΤΟΝΤΑΣ ΤΙΣ ΑΠΟΨΕΙΣ ΣΑΣ ΓΙΑ ΤΟΝ ΑΝΤΑΓΩΝΙΣΜΟ :[

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Προβληματίστηκες; σχολίασε το