Τετάρτη 9 Μαρτίου 2011

αναδρομές - ΚΑΠΑ ΓΙΑ ΝΑ ΣΚΕΠΑΖΕΙ

αναδρομές
ΗΜΕΡΟΜΗΝΙΑ ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗΣ: 07 Μαΐου 2009
ΤΙΤΛΟΣ:  ΚΑΠΑ ΓΙΑ ΝΑ ΣΚΕΠΑΖΕΙ

Αν κάποτε μελετούσαμε την προσωπικότητα των διάσημων «κακών» της ιστορίας ή της μυθοπλασίας, όπως οι Hitler, G.W. Bush, O. Bin Laden, Joker ή ο Δρακουμέλ, θα είχε ενδιαφέρον να παρατηρήσουμε τη ψυχοσύνθεση όπως προκύπτει απ’ τα συναισθήματά τους.

Γιατί και όλοι αυτοί έχουν συναισθήματα, όπως ακριβώς και ο μέσος άνθρωπος, το θέμα είναι όμως το πώς αυτά εκφράζονται και ακόμα περισσότερο, αν, αυτά εκφράζονται.

Είναι αλήθεια πως πολλοί προσπαθούν για διάφορους λόγους να «πνίξουν» τα συναισθήματά τους και ίσως κάποιες φορές κρίνεται αυτό αναγκαίο. Υπάρχει άραγε κάποια συνταγή που να ισχύει και να εφαρμόζεται γενικά;

Πολλές φορές η συναισθηματική φόρτιση εκφράζεται με νεύρα και ψυχολογική ένταση, άλλες η κοινωνική απομόνωση έστω και για λίγες ώρες αποτελεί λύση. Ξέσπασμα σε λυγμούς, ονειροπόληση και περισυλλογή.

Είναι συχνό το φαινόμενο να καταπιέζονται οι άνθρωποι ως ένα σημείο στο οποίο και ξεσπάνε σαν ηφαίστεια και από την άλλη συναντάμε ανθρώπους που είναι εκρηκτικοί και ξεσπούν με το παραμικρό.

Όμως η τέχνη της απόκρυψης των συναισθημάτων είναι μια επώδυνη διαδικασία. Μια συγκινητική στιγμή που καταβάλεις προσπάθεια να κρατηθείς απλά και μόνο για να μην φορτίσεις συναισθηματικά και τον άλλο. Ένας αποχαιρετισμός που περιορίζεται σε μια σφιχτή αγκαλιά γιατί η εμπειρία έδειξε πως το ξέσπασμα της στιγμής σε καταβάλει ξανά και ξανά.

Ο μεγάλος σύμμαχος είναι το χιούμορ και η επιστράτευση του είναι ικανό να βγάλει τον καθένα από τέτοιες δύσκολες στιγμές. Ο τρόπος που θα εκφραστεί μπορεί να στείλει το μήνυμα που χρειάζεται έτσι κι αλλιώς.

Η… αποπλάνηση εμπεριέχει θεωρίες όπως η αλλαγή θέματος, η ενασχόληση με κάτι τετριμμένο της στιγμής ή ακόμα μια μελλοντική πρόβλεψη, υπόσχεση, ευχή. Το κοίταγμα στα μάτια είναι κακός σύμμαχος και τα δάκρυα συνήθως δεν ρωτούν.

Η τεχνική τις απόκρυψης συναισθημάτων φαντάζει σαν ένα σκοτεινό πέπλο που σκεπάζει τις επεκτάσεις των αισθήσεων κι εγώ δεν αφήνω κανέναν να κοιτάξει από κάτω.
μετάβαση στην αρχική σελίδαμετάβαση στον προβληματισμό της ημέρας

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Προβληματίστηκες; σχολίασε το