Τρίτη 26 Απριλίου 2011

αναδρομές - ΙΣΤΟΡΙΑ ΠΑΡΑΣΚΕΥΗΣ: Η ΔΑΣΚΑΛΑ ΤΩΝ ΛΕΞΕΩΝ, ΜΑΘΗΤΡΙΑ ΤΗΣ ΖΩΗΣ

αναδρομές
ΗΜΕΡΟΜΗΝΙΑ ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗΣ: 19 Δεκεμβρίου 2008
ΤΙΤΛΟΣ: ΙΣΤΟΡΙΑ ΠΑΡΑΣΚΕΥΗΣ: Η ΔΑΣΚΑΛΑ ΤΩΝ ΛΕΞΕΩΝ, ΜΑΘΗΤΡΙΑ ΤΗΣ ΖΩΗΣ

Μια φορά σε έναν καιρό οι άνθρωποι μιλούσαν γλώσσες πολλές, όμως όταν συναντιόντουσαν αποκτούσαν και την ανάγκη να μιλούν σε τέτοια γλώσσα που ο ένας να καταλαβαίνει τον άλλο. Έτσι πολλοί άρχισαν να πληρώνουν ανθρώπους που θα τους άνοιγαν την πύλη της επικοινωνίας. Θα μπορούσαν να μιλούν την ίδια γλώσσα, μία, οποιαδήποτε.
Έτσι και η Μιράντα μοίραζε τις γνώσεις της. Πολλές γλώσσες ήξερε και πολλοί άνθρωποι νοιάστηκαν να τις μάθουν από εκείνη. Γλυκιά και χαμογελαστή, κάθε μέρα ξυπνούσε ευδιάθετη και γεμάτη ενέργεια. Ποτέ δεν μπέρδευε την καλημέρα της!
Στην τάξη όλοι –μικροί μεγάλοι- τη χαιρετούσαν με χαρά! Νέες λέξεις σήμερα και καμπόσο παιχνίδι. Η Μιράντα είχε έναν ιδιαίτερο τρόπο να διδάσκει. Έβρισκε ένα σωρό από καινούριες μεθόδους.
Στους περισσότερους άρεσε όταν τους πήγαινε στην αίθουσα των πολυμέσων και τους προέβαλε μια γνωστή ταινία. Φρόντιζε πάντα να βάζει τη μεταγλώττιση στη γλώσσα που τους μάθαινε και από κάτω υπότιτλους στην αντίστοιχη. Ο πιο πρακτικός τρόπος να μάθεις τη γλώσσα!
Μια μέρα στο δρόμο έτυχε να μιλούν, όμως εκείνη δεν τους καταλάβαινε. Μιλούσαν στη γλώσσα της ή μάλλον σε μια από αυτές μου ήξερε να μιλά κι όμως για πρώτη φορά, ενώ οι λέξεις ήταν γνωστές κάθε νόημα των φράσεων ήταν παντελώς άγνωστο για κείνη.
Ήταν προφανές πως δεν έφταιγαν οι λέξεις. Συγκλονίστηκε! Τόσα χρόνια η νέα δασκάλα είχε αφιερωθεί στο να μαθαίνει καινούριες λέξεις από πολλές γλώσσες και με χαμόγελο να τις μεταδίδει σε άλλους, όμως σήμερα διαπίστωνε πως δε μπορούσε να αντιληφθεί το νόημά τους.
Η δασκάλα έχασε το χαμόγελο της και έπεσε σε βαθύ προβληματισμό. Ένοιωσε πως το πρόβλημα ήταν γενικευμένο. Είχε χάσει το νόημα της ζωής. Μάθαινε στον κόσμο λέξεις και εκείνη δεν είχε μάθει το νόημα τους. Το νόημα της ζωής. Ήταν υπηρέτης των λέξεων και όχι των νοημάτων τους.
Ήταν καιρός να αλλάξει τη ζωή της και το χαμόγελο να ζωγραφιστεί στο πρόσωπο για εκείνη και όχι για άλλους.

μετάβαση στην αρχική σελίδαμετάβαση στον προβληματισμό της ημέρας

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Προβληματίστηκες; σχολίασε το